24/06/2024

Σύνοδος Κορυφής: Τι ζητάει ο κ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες συμμετέχει σήμερα Πέμπτη (14/12) και αύριο Παρασκευή (15/12) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διεύρυνση της ΕΕ είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν ότι η χώρα μας συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Τέλος, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδος Κορυφής

Κυριάκος Μητσοτάκης Βρυξέλλες - Σύνοδος Κορυφής

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Αλλά, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό.

Ο Πρωθυπουργός διεκδικεί ακόμα ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Αν και πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, με σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε..

Πηγή : www.zougla.gr

Περισσότερα νέα για την οικονομία και την πολιτική:  https://www.voreiaproastia.gr/posts/finance_and_politics/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία