21/05/2024

Ο άνθρωπος έχει πυξίδα μέσα στο κεφάλι του και ερευνητές την εντόπισαν

Για πολλούς η πλοήγηση στον κόσμο μοιάζει πλέον αδύνατη χωρίς τα συστήματα GPS στο αυτοκίνητο ή το κινητό μας τηλέφωνο.  Όμως μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ικανοί στο να βρίσκουν το δρόμο τους από όσο μπορεί να φαντάζεται κάποιος. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Human Behaviour» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ο άνθρωπος διαθέτει μια «εσωτερική νευρική πυξίδα» στον εγκέφαλό μας που μας επιτρέπει να προσανατολιστούμε και να πλοηγηθούμε σε ένα περιβάλλον.

Αυτή η πυξίδα η οποία έχει τη μορφή ηλεκτρικού σήματος που μεταδίδεται από νευρικά κύτταρα μας ενημερώνει για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να μην χάσουμε το δρόμο μας. Η νέα μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου.

«Θα περιγράφαμε τη νευρική πυξίδα ως ένα εγκεφαλικό σήμα που αποστέλλεται σε πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην πλοήγηση ώστε να παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση για το που βρισκόμαστε και που πρέπει να κινηθούμε» αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Μπέντζαμιν Τζ. Γκρίφιθς από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Τα σήματα

Οι ερευνητές με χρήση τεχνολογίας εγκεφαλογραφήματος μελέτησαν τα σήματα του εγκεφάλου στους συμμετέχοντες στην έρευνα καθώς αυτοί κινούσαν το κεφάλι τους για να προσανατολιστούν σε οδηγίες που έβλεπαν σε διαφορετικές οθόνες υπολογιστών. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν επίσης τα εγκεφαλικά σήματα από 10 συμμετέχοντες στα πειράματα που υποβάλλονταν ήδη σε παρακολούθηση εγκεφάλου για καταστάσεις όπως η επιληψία.

Κατάφεραν να αναγνωρίσουν το λεπτομερώς συντονισμένο κατευθυντικό σήμα της εγκεφαλικής πυξίδας το οποίο μπορούσε να ανιχνευθεί ακριβώς πριν οι συμμετέχοντες πραγματοποιήσουν μια αλλαγή κατεύθυνσης μετακινώντας αναλόγως το κεφάλι τους. «Διαπιστώνουμε ότι η πυξίδα είναι πάντοτε σε λειτουργία αλλά τα σήματα τείνουν να είναι πιο δυνατά λίγο πριν προχωρήσουμε. Είναι πιθανό αυτό να είναι μια προειδοποίηση σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου ότι έρχεται μια αλλαγή κατεύθυνσης» εξηγεί ο Γκρίφιθς.

Πριν από αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι πώς οι άνθρωποι κατάφερναν να προσανατολιστούν και να πλοηγηθούν σε ένα περιβάλλον. «Προηγούμενες εργασίες σε τρωκτικά και πτηνά βρήκαν μια νευρική πυξίδα όπως αυτή που παρατηρήσαμε», πρόσθεσε ο Δρ Γκρίφιθς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία