18/04/2024

Δήμος Παπάγου - Χολαργού

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού βρίσκεται στο Βόρειο Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής και απαρτίζεται από τις ενότητες Παπάγου και Χολαργού, έδρα του οποίου είναι ο τελευταίος. Έχει έκταση 8,63 τ.χμ. και πληθυσμό 45.164 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021.[1]

Η δημιουργία του παραδοσιακού οικισμού του Χολαργού χρονολογείται το 1930 όταν αγροτικός συνεταιρισμός επεδίωξε να ιδρύσει ένα εξοχικό προορισμό στα όρια της παλαιάς Κοινότητος Χαλανδρίου, ενώ το 1950 δημιουργήθηκε ο οικισμός του Παπάγου για τις ανάγκες στέγασης των στρατιωτικών, λόγω και των γειτονικών διοικητικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Πυρήνας του σύγχρονου συνοικισμού είναι η Πλατεία μπροστά στο Άλσος του Χολαργού στο οποίο οδηγεί η μεγαλοπρεπής πευκόφυτη οδός Περικλέους στην αρχή της οποίας στέκει ο ανδριάντας του Περικλή.

Ο Δήμος Παπάργου-Χολαργού συγκοινωνιακά εξυπηρετείται από τους σταθμούς του μετρό Εθνική Άμυνα στο Πεντάγωνο, Νομισματοκοπείο και Χολαργός, επί της λεωφόρου Μεσογείων η οποία συνδέει την Αθήνα με τα Μεσόγεια Αττικής. Ο οδικός δακτύλιος ολοκληρώνεται με την Περιφερειακή Υμηττού και τη λεωφόρο Κατεχάκη.

Ανακοινώσεις του Δήμου

Πηγές: dpapxol.gov.grwikipedia.org