27/04/2024

Γενικό Λύκειο Κρυονερίου: Εκπαιδευτικές Δράσεις 2023-2024

της Σύρου Μ.Ι.

Το Γενικό Λύκειο Κρυονερίου προσφέρει ενδιαφέροντα αλλά ταυτόχρονα δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα για το σχολικό έτος 2023-2024.

Γενικά

Σύμφωνα με την υπεύθυνη καθηγήτρια, Πάντικ Ηρώ, τα προγράμματα απευθύνονται σε όλα τα παιδιά του σχολείου και η συμμετοχή είναι προαιρετική. Τα προγράμματα διεξάγονται εκτός του σχολικού ωραρίου ώρες του σχολείου ή σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να διεξάγονται σε κάποια κενή ώρα. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα να διεξάγονται και διαδικτυακά.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια και συντονίστρια των προγραμμάτων, Ηρώ Πάντικ.

Τα προγράμματα

Η υπεύθυνη καθηγήτρια έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο προγραμμάτων, όπως περιγράφονται παρακάτω:

  • Επαγγελματικός Προσανατολισμός (κα. Πάντικ Ηρώ – Οικονομολόγος): Σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό «The Tipping Point» (TTP), το πρόγραμμα διοργανώνει κυρίως σε διαδικτυακές συνεδρίες με επαγγελματίες κάθε κλάδου, με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές περισσότερα για το κλάδο που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά.
    • Επίσης, ο οργανισμός, εκτός από τα παραπάνω, παρέχει επιπλέον μαθήματα δεξιοτήτων, όπως για παράδειγμα μαθήματα για ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, σχεδιασμό επαγγελματικής πορείας, διαχείριση άγχους κ.α.. Το πρόγραμμα είναι συνεργατικό, καθώς οι μαθητές μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομάδες. Στο ίδιο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και άλλα σχολεία.
  • Εθελοντισμός (κα. Ανοικτομάτη Νικολέττα – Ιστορικός/Φιλόλογος): Το πρόγραμμα του εθελοντισμού περιλαμβάνει δράσεις που προωθούν κατά κανόνα την αλληλεγγύη και την κοινωνική προσφορά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συλλογή ρούχων και τροφίμων για τους άπορους και όχι μόνο. Επιπρόσθετα, ο καθαρισμός του σχολείου από τους ίδιους τους μαθητές εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος.
    • Επίσης, ο εθελοντισμός περιλαμβάνει την ομιλία του συλλόγου πυροσβεστών Κρυονερίου (https://sppek.org/)για την ενημέρωση των παιδιών.
    • Τέλος, περιλαμβάνει το «Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και νέους (ΣΚΕΠ)», όπου έρχονται καλεσμένοι από διάφορες ειδικότητες, για να μιλήσουν στα παιδιά. Ακόμη και άτομα με αναπηρία έχουν προσκληθεί στο σχολείο, για να μιλήσουν στα παιδιά για τα εμπόδια αλλά και για τις επιτυχίες στη ζωή τους.
  • Πρώτες βοήθειες: Σε αυτό το πρόγραμμα ο μαθητές θα μάθουν πράγματι πώς να παρέχουν πρώτες βοήθειες, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, σε συμμαθητές τους, πάντοτε με την επίβλεψη και παρέμβαση των καθηγητών.
  • Μαθητική Εικονική Επιχείρηση(κα. Δεστούνη Αντιγόνη – Γυμνάστρια): Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα είναι αυτό της εικονικής επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός είναι να σχηματιστεί μία μαθητική επιχείρηση και να μοιραστούν οι ρόλοι που υπάρχουν σε μία πραγματική επιχείρηση, όπως για παράδειγμα ο λογιστής (μετράει τα έσοδα και τα έξοδα), ο μάνατζερ, ο πωλητής, ο γραφίστας κ.α.. Το πρόγραμμα προσφέρεται από τον εκπαιδευτικό πρόγραμμα Junior Achievement Greece (https://youthachieve.jagreece.org/#).
  • Ηλεκτρονική Μαθητική Εφημερίδα (κ. Πολίτης Γεώγριος – Καθηγητής Πληροφορικής): Σκοπός του αυτού του προγράμματος είναι να στηθεί μία ηλεκτρονική μαθητική εφημερίδα, όπου οι μαθητές θα αναλάβουν ολόκληρη τη διαμόρφωση της ιστοσελίδας, από το λογότυπο έως την εικόνα του άρθρου. Η εφημερίδα θα περιλαμβάνει άρθρα κάθε είδους. Οι μαθητές θα γράψουν για κάτι που θέλουν. Σκοπός της εφημερίδας, είναι η συνεργασία μεταξύ των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτή και να μοιραστούν τις ιδέες και τις απόψεις τους με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.
  • Διαμόρφωση Χώρων του Σχολείου μας(κα. Μήτσιου Ευστρατία – Φιλόλογος): Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι μαθητές μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή, θα διαμορφώσουν/ ανανεώσουν το χώρου του σχολείου, με πρωτότυπα σχέδια για το χώρο.
    • Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά που δεν ενδιαφέρονται πολύ για τα μαθήματα και ωθούν τα παιδιά να εκφραστούν μέσω της δημιουργικότητας. Ωστόσο, τα μέσα υλοποίησης, θα παρέχονται από χορηγίες, δηλ. από τοπικά μαγαζιά και επιχειρήσεις.
  • Μαθητική Ταινία: Το πρόγραμμα «μαθητική ταινία» δεν ασχολείται αποκλειστικά με το να φτιαχτεί ένα βίντεο με πρωταγωνιστές τους μαθητές αλλά να μάθουν πως χτίζεται και δημιουργείται από την αρχή, μέχρι το τελικό μοντάζ, την επιλογή μουσικής κ.λ.π..
  • Θεατρική Ομάδα
  • Χορευτική Ομάδα
  • Ομάδα ζωγραφικής
Η φόρμα συμμετοχής στα προγράμματα.

Βέβαια, η κα. Πάντικ αφήνει περιθώριο στη φόρμα της αίτησης, με σκοπό οι μαθητές να συμπληρώσουν κάποια δραστηριότητα που θα επιθυμούσαν να κάνουν εκτός των προτεινομένων.

Επίσης, στα προγράμματα αυτά προσφέρουν εκπαιδευτικές εκδρομές

Συμμετοχές

Αν και η συμμετοχή είναι προαιρετική, περισσότεροι μαθητές και καθηγητές έχουν δηλώσει συμμετοχή στα προγράμματα, ενώ επιλέγηκαν ακόμη περισσότερες δραστηριότητες σε σχέση με πέρσι. Πιο συγκεκριμένα, έχουν επιλεγεί το πρόγραμμα του επαγγελματικού προσανατολισμού,

Ειδικότερα, πέρσι μόνο τα προγράμματα που επιλέγηκαν ήταν εκείνα του εθελοντισμού και του επαγγελματικού προσανατολισμού, ενώ μόνο 2 καθηγητές συμμετείχαν ως υπεύθυνοι των προγραμμάτων.

Η ιστοσελίδα του σχολείου: https://lyk-kryon.att.sch.gr/

Το παρόν άρθρο πρόκειται για συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διδασκαλίας μου στο συγκεκριμένο σχολείο.

Περισσότερα δημοτικά νέα:

https://www.voreiaproastia.gr/posts/city-news-updates/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία