20/04/2024

Νέος Ποινικός Κώδικας: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή – Οι διορθώσεις και οι αντιδράσεις

«Ηλεκτρισμένη» ήταν η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νέο ποινικό κώδικα με την σφοδρή σύγκρουση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με τον Σωκράτη Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεχωρίζει

Σήμερα Πέμπτη (22/2) ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Συγκεκριμένα πρόκειται για το νομοσχέδιο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης-Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε χθες, με έντονους διαξιφισμούς και διαφωνίες από πλευράς της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του υπουργείου έγιναν δεκτές ορισμένες από τις προτάσεις, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφιση.

Επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή, «υπέρ» τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν

Οι διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα έχουν επιφέρει αντιδράσεις και από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για ρυθμίσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. «Το οικονομικής φύσεως πλημμέλημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν έγκλημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε καθολική αποχή των δικηγόρων την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου δηλαδή σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024.

Σφοδρή σύγκρουση Φλωρίδη – Φάμελλου

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατά τη συζήτηση, απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος, Σωκράτη Φάμελου, ότι «η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε πλήρη διάλυση το κράτος δικαίου».

Την έντονη αντίδραση του κ. Φλωρίδη, προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Φάμελου για «κυβέρνηση αδικίας», «ποινικό λαϊκισμό» «νομοσχέδιο με μόνο στόχο να τονώσει την διαλυμένη εικόνα της κοινοβουλευτικής της ομάδας», καθώς και οι αιχμές του για την μη κατάργηση άμεσα της ασυλίας των τραπεζιτών».

«Σας θυμίζω ότι κυβερνήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως ένα κακό ολόγραμμά του. Μετά τη διακυβέρνηση σας το 2019 ήρθε η ήττα, η συντριβή το 2023 και τώρα οδηγήστε στη διάλυση. Παρατηρώ, όμως, ότι παραμένετε αμετακίνητοι από θέσεις που σας οδήγησαν στη συντριβή» , τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Φλωρίδης.

Ταυτόχρονα. κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον περίφημο νόμο Παρασκευόπουλο που ψήφισε τον Απρίλιο του 2015, οι ποινές φυλακίσεις που προέβλεπαν 1080 μέρες φυλακή έγιναν 108 .

«Απαλλάξατε όλο το βαρύ οικονομικό έγκλημα της χώρας, γιατί από κακουργήματα τα μετατρέψατε σε πλημμελήματα και παραγραφή, άρα σε αθώωση.

Το πρώτο άρθρο που φέρατε ήταν η αποφυλάκιση του βαρέως εγκλήματος και το δεύτερο ήταν το κλείσιμο των τραπεζών και η διάλυση της κοινωνίας.

«Αντε, να βγουν έξω οι χαμηλοποινίτες. Αλλά εσείς βγάλατε έξω δολοφόνους, βιαστές, ληστές, εμπόρους ναρκωτικών χωρίς κανένα κριτήριο. Μόνο το 2017 είχαμε 320 αποφυλακίσεις ληστών, 1300 κλεφτών, 700 αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης και κατέληξε: «Ο νόμος Παρασκευόπουλου, ήταν με το καλημέρα σας, που έβγαλε έξω αθρόως εγκληματίες, και με το καληνύχτα της κυβέρνησής σας, αποφυλακίσατε όλο το βαρύ οικονομικό έγκλημα της χώρας. Μετατρέψατε σε πλημμελήματα τα κακουργήματα. Μην έχετε αμφιβολία ότι η διάλυσή σας είναι πολύ κοντά. Και όχι επειδή η Αριστερά είναι μανούλα σε αυτά, αλλά επειδή κατάλαβε ο ελληνικός λαός».

«Ποινικός λαϊκισμός»

Στον Υπουργό Δικαιοσύνης απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται.

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου αφορά σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Δεν αποφυλάκισε εμπόρους ναρκωτικών, δεν αφορούσε ισοβίτες δηλαδή δολοφόνους. Ψεύδεσθε ή κάνετε λάθος, όπως κάνατε και τότε που αποδώσατε στον ΣΥΡΙΖΑ την ασυλία των τραπεζιτών», αντέτεινε ο κ. Ξανθόπουλος και συμπλήρωσε:

«Ο ποινικός λαϊκισμός διαπερνά κάθετα το κυβερνητικό αφήγημα. Όμως τα δικαιώματα των πολιτών και της κοινωνίας, οι συνταγματικές προβλέψεις, αποτελούν το προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής της προοδευτικής παράταξης. Είμαστε περήφανοι γιατί η Αριστερά είναι προπύργιο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε αντίθεση με την συντηρητική παράταξη».

Στην παρέμβαση του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, επιτέθηκε στον κ. Φλωρίδη, καταλογίζοντας του «πλειοδοσία ποινικού λαϊκισμού», «απαξίωση στην αντίθετη γνώμη» και «δαιμονοποίηση της άλλης άποψης με το επιχείρημα ή με νομοσχέδιο ή με το έγκλημα».

Οι νέες βελτιώσεις που κατατέθηκαν

Σε νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το βράδυ της Τετάρτης (21/2), στο νομοσχέδιο για το νέο ποινικό κώδικα που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας δεκτές προτάσεις που είχαν καταθέσει κόμματα και αρμόδιοι φορείς.

Ειδικότερα:

  • Προστίθεται η υποχρέωση προκαταρτικής ή αυτεπάγγελτης προανάκρισης και σε πλημμελήματα, αρμοδιότητας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπως πλαστογραφία ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, απιστία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και εκβίαση.
  • Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
  • Αυξάνεται η προθεσμία κλήτευσης των αστυνομικών, με αίτημα του κατηγορουμένου, από 5 σε 10 ημέρες.
  • -ρίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα αποφασίζει για την κύρια ποινή, τις περιστάσεις από τις οποίες εξαρτώνται το είδος και το μέτρο της, καθώς και για τους λόγους αύξησης ή μείωσής της. Για τα υπόλοιπα θα αποφασίζουν οι τακτικοί Δικαστές.

Να σημειωθεί ότι το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία, επεκτείνεται ο υποχρεωτικός διορισμός Συνηγόρου και στα πλημμελήματα που ανήκουν στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του.

Υπέρ της αρχής του έχουν ταχθεί μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία