12/07/2024

Ποια είναι η τεχνολογία γενικής νοημοσύνης που θα φτιάξει ο Ζάκερμπεργκ και απειλεί την ανθρωπότητα;

Πριν από λίγα 24ωρα ο συνιδρυτής και αφεντικό της Metα (Facebook, Instagram, WhatsApp, Threads) Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία ξεκινά προσπάθεια ανάπτυξης της αποκαλούμενη τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI) η οποία αποτελεί μια ακόμη πιο εξελιγμένη μορφή της γενετικής νοημοσύνης που επελαύνει στη βιομηχανία της τεχνολογίας και όχι μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τι είναι όμως η AGI και γιατί προκαλεί όχι απλώς ανησυχία αλλά πραγματικό φόβο στην κοινότητα των ειδικών;

Η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) είναι ένας κλάδος της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος σχετίζεται με την ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων που θα ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες στην πλειονότητα πνευματικών εργασιών με κάποιους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η AGI είναι η τεχνολογία που θα προσφέρει συνείδηση στις μηχανές με ότι αυτό θετικό αλλά και αρνητικό-ανησυχητικό αυτό συνεπάγεται αφού ανάμεσα στα διάφορα σενάρια εξαφάνισης της ανθρωπότητας (πυρηνικός πόλεμος, πανδημίες, καταστροφή του περιβάλλοντος, πτώση μεγάλου αστεροειδή, εμφάνιση εχθρικών εξωγήινων κ.α.) υπάρχει και αυτό της εξόντωσης μας από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης που θα αποκτήσουν συνείδηση.

Αν και τα όρια αυτής της τεχνολογίας παραμένουν αντικείμενο συνεχούς συζήτησης μεταξύ ερευνητών και ειδικών ήδη τα τμήματα ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΙ κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας και όχι μόνο ασχολούνται με τη δημιουργία συστημάτων AGI. Μια έρευνα του 2020 εντόπισε 72 ενεργές έρευνες AGI και μάλιστα κατανεμημένες σε 37 χώρες.

Κάποιοι λένε ότι αυτή η τεχνολογία δεν μπορεί να επιτευχθεί η αν επιτευχθεί αυτό θα συμβεί στον επόμενο ίσως αιώνα. Άλλοι λένε ότι μπορεί σε μερικές δεκαετίες να υπάρξουν τέτοια συστήματα αλλά από την άλλη πλευρά ποιος ειδικός τη δεκαετία του 1950 πίστευε ότι τριάντα χρόνια μετά θα υπήρχε Διαδίκτυο, λίγα χρόνια αργότερα social media και στη συνέχεια προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί η AGI να κάνει την εμφάνιση της σε μερικές δεκαετίες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να πάρει έναν αιώνα ή περισσότερο ενώ  μια μειοψηφία πιστεύει ότι μπορεί να μην επιτευχθεί ποτέ. Υπάρχει συζήτηση για τον ακριβή ορισμό του AGI και σχετικά με το εάν τα σύγχρονα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) όπως το ChatGPT είναι πρώιμες ατελείς μορφές AGI.

Υπάρχει συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η τεχνολογία AGI να αποτελέσει απειλή για την ανθρωπότητα κάποιοι ειδικοί τη θεωρούν ως υπαρξιακό κίνδυνο ενώ άλλοι θεωρούν ότι η ανάπτυξη της AGI είναι πολύ απομακρυσμένη για να θεωρηθεί επικίνδυνη.

Πάντως ενώ ακόμη βρισκόμαστε στα σπάργανα της ανάπτυξης της AGI έχουν ήδη αρχίσει οι ειδικοί να συζητούν για κλάδους της και νέες έννοιες που θα προκύψουν από αυτή την τεχνολογία όπως «υπερνοημοσύνη» και «μετασχηματιστική τεχνητή νοημοσύνη». Η τεχνητή υπερνοημοσύνη (ASI) είναι ένας υποθετικός τύπος AGI που είναι πολύ πιο γενικά ευφυής από τους ανθρώπους. Η έννοια της μετασχηματιστικής τεχνητής νοημοσύνης σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία, για παράδειγμα παρόμοια με τη γεωργική επανάσταση.Από την στιγμή που εταιρείες όπως η Metα, η OpenAI και η Google έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη της AGI θα δούμε σύντομα κάποια πρώτα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία