26/04/2024

Ανεστάλη η απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης για εξόντωση των αγριόχοιρων εν μέσω αντιδράσεων

Το Δασαρχείο Πεντέλης ανέστειλε την απόφαση που είχε λάβει αναφορικά με την εξολόθρευση του πλεονάζοντος πληθυσμού των αγριόχοιρων σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο του Αμαρουσίου.  

Η δράση είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 31 Αυγούστου στους Δήμους Διονύσου και Κηφισιάς.

Με νεότερη ανακοίνωσή του το Δασαρχείο Πεντέλης αναφέρει ότι τελικώς δεν θα προβεί σε αυτή τη δράση και ότι στην παρούσα χρονική περίοδο θα εφαρμόσει με εντατικούς ρυθμούς το μέτρο της παγίδευσης των αγριόχοιρων (εντός του οικιστικού ιστού σε κλωβούς και στη συνέχεια την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον από όπου προήλθαν.)

Παράλληλα, παρακαλεί τους δήμους Διονύσου και Κηφισιάς να εντατικοποιήσουν τα συνοδευτικά μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων και για την αποτελεσματική προστασία τόσο των κατοίκων όσο και των ίδιων των ζώων.

Η αλλαγή της στάσης του δασαρχείου ήταν συνέπεια μια σειράς αντιδράσεων πολλών πολιτών, φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και διοικητικών φορέων. Στη συγκεκριμένη απόφαση αντιτάχθηκε δημόσια και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Το ζήτημα σχετικά με την αρμοδιότητα της λήψης απόφασης επί του θέματος, ήρθε να διαλευκάνει επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία αποστασιοποιήθηκε από την αρχική θέση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη θανάτωση των αγριόχοιρων.

Η Περιφέρεια Αττικής διευκρίνισε ότι τα δασαρχεία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της και ότι ως δημόσια υπηρεσία έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως υπέρ της διάσωσης της ήμερης και άγριας πανίδας.

Ο Δήμος Διονύσου από την πλευρά του τόνισε πως η συγκεκριμένη απόφαση κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο δασαρχείο χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή συνεννόηση, ενώ και ο Δήμος Πεντέλης ανέφερε πως αγνοούσε εξίσου τη συγκεκριμένη απόφαση και ότι το κυνήγι είναι μια απαγορευμένη πρακτική για τον Δήμο Πεντέλης εδώ και χρόνια.  Η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας του Πεντελικού όρους είναι για το Δήμο Πεντέλης αδιαπραγμάτευτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία