29/04/2024

Καιρός: Αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Η αφρικανική σκόνη και οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν «αποπνικτική» την ατμόσφαιρα και τον Απρίλη – Πότε θα υποχωρήσουν.

Ο Απρίλης έκανε «ποδαρικό» με αφρικανική σκόνη και ζέστη καθιστώντας την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα αποπνικτική.

Την τελευταία μέρα του Μαρτίου δε, η θερμοκρασία χτύπησε κόκκινο.

Το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί πλέον σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Εκτός από την Κρήτη που δοκιμάζεται τις τελευταίες μέρες, υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης εντοπίζονται πλέον από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

Άλλα δεν είναι μόνο η Ελλάδα, σε χάρτη του Μeteo απεικονίζεται η μεταφορά σκόνης που έχει καλύψει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ενώ υψηλές συγκεντρώσεις εμφανίζονται μέχρι την Σκανδιναβία.

Υψηλές θερμοκρασίες

Αλλά πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που εισπνέουμε; Η καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εξηγεί στο Live News «με την αυξημένη θερμοκρασία επιμολύνεται».

Το τοξικό αυτό μείγμα στον αέρα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ευρώπη δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα.

Η θερμοκρασία σήμερα το μεσημέρι στα Βαλκάνια είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στην Ελλάδα η θερμοκρασία θα είναι κατά 10-11 βαθμούς υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, στους 28-30°C έως και αύριο Τρίτη θα είναι η θερμοκρασία με επικράτηση νοτιάδων και σκόνη από την Αφρική.

Από την Τετάρτη θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τη σκόνη. Οι θερμοκρασίες θα είναι πιο υψηλές από την εποχή στους 24-26°C τουλάχιστον έως και στις 10 Απριλίου.

Προβλήματα με τις πτήσεις

Λόγω των καιρικών συνθηκών άργησε να πετάξει αεροπλάνο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη ενώ ακυρώθηκε και μια πτήση από Κωνσταντινούπολη.

Οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό των μετακινήσεων τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες και τη χρήση μάσκας ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη ενώ η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα αρχίσει να υποχωρεί από Τετάρτη.

Τρεις φορές πάνω από το κανονικό η ποσότητας της σκόνης στην ατμόσφαιρα

Ο Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνών περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ερωτηθείς ποια είναι τα αποτελέσματα της σημερινή μέτρησης της σκόνης στην Αθήνα απάντησε:

«Από χθες και σήμερα οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται από 80 – 120 µg/m³, όταν το θεσμοθετημένο όριο είναι στα 50 µg/m³ και η νέα πρόταση που θα υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα είναι στα 45µg/m³. Άρα μιλάμε για τρεις φορές πάνω».

Όσον αφορά την σκόνη ο ειδικός επεσήμανε ότι δύο πράγματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν: πρώτον πόση σκόνη βγαίνει στην ατμόσφαιρα και μεταφέρεται και δεύτερον πόση σκόνη φθάνει στο έδαφος, γιατί εν τέλει αυτό έχει σημασία για την υγεία του ανθρώπου.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από την αφρικανική σκόνη

Το MEGA παρουσιάζει χρήσιμες οδηγίες προστασίας από την αφρικανική σκόνη:

  • Οι πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν τη σωματική άσκηση από τις 8:00 – 18:00 και να μην κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
  • Επιτρέπεται μόνο το περπάτημα και όχι το τρέξιμο ενώ τα παιδιά δεν θα πρέπει να παίζουν σε εξωτερικό χώρο μετά τις 18:00.
  • Επιπλέον, στο αυτοκίνητο θα πρέπει να μένουν κλειστά τα παράθυρα και να χρησιμοποιείται κλιματισμός μόνο για ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία