26/04/2024

Μια νύχτα… πριν την Πρωτοχρονιά

Auto reverse

Τα Χριστούγεννα πέρασαν υπέροχα αγαπημένο μου ημερολόγιο. Όλο μου το άγχος αν θα τα καταφέρω μέχρι τελευταία στιγμή, εξανεμίστηκε, καθώς το σπίτι στολισμένο, η κουζίνα μου μοσχομυριστή και το τραπέζι μου διακοσμημένο, αλλά και γεμάτο με υπέροχα εδέσματα, με έκανε να πάρω τα πάνω μου. 

H οικογένειά μου, οι συγγενείς και οι φίλοι μας, χαρήκαμε με το παραπάνω τη δυνατότητα να βρεθούμε μετά τον κορωνοϊό. Οι αγκαλιές, τα φιλιά, τα πειράγματα, ο χορος μας είχαν λείψει όλα εκείνα τα υπέροχα Χριστούγεννα που περνούσαμε στο παρελθόν.

Ήρθε λοιπόν στιγμή να τα αφήσουμε όλα πίσω μας. Το επιστημονικής φαντασίας, κυριολεκτικά, σενάριο του κορωνοϊού, που μας κράτησε τόσο καιρό μακριά από αγαπημένες παραδόσεις και συνήθειες.

Η κλασσική παραδοσιακή φωτογραφία της οικογένειας μπροστά στο δέντρο -για την οποία η κουνιάδα μου έχει επιμείνει πολύ και έτσι μας ακολουθεί όλα τα χρόνια κατά παράδοση- τελέστηκε και πάλι με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και πειρακτική διάθεση…

Άλλο πλάνο…

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι φίλοι μας αποφάσισαν να μαζευτούμε όλοι στο σπίτι τους. Αλλά και ανήμερα την Πρωτοχρονιά είμαστε καλεσμένοι επίσης, οπότε, αγαπητό μου ημερολόγιο πιο χαλαρή, και ξεκούραστη θα ετοιμάσω μόνο μία βασιλόπιτα για τη δική μας  οικογένεια για  να τηρήσουμε το καθιερωμένο μας ετήσιο… έθιμο, του να τσακωθούμε για το ποιος θα κερδίσει φέτος το φλουρί.

Μου μένουν βέβαια οι τελευταίες πινελιές πριν την αλλαγή του χρόνου. Ένα ωραίο φόρεμα. Μακιγιάζ, μια διόρθωση στα μαλλιά μου. Και το απαραίτητο καλάθι μας με ποτά, κυρίως σαμπάνιες, κατά το έθιμο, για να συνεισφέρουμε και εμείς στο γιορτινό χαρακτήρα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, με πραγματικά ανοιχτή την καρδιά μας και την ελπίδα μας για το νέο χρόνο που έρχεται.

Καλή χρονιά λοιπόν…
Μάλλον καλύτερη χρονιά…
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Θάνος Σωτηρόπουλος

Άρωμα… Βασιλόπιτας – Συνταγή

Δια χειρός σεφ Θάνου Σωτηρόπουλου

Μια βασιλόπιτα εύκολη και μυρωδάτη, που θα σας εντυπωσιάσει με την ευκολία της παρασκευής της και την ένταση του αρώματός της.

Υλικά

  • 250 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αυγά
  • 350 γρ. Βούτυρο λιωμένο
  • 280 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κτγ. Μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κτγ. Κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κτγ. Μπαχάρι
  • ¼ κτγ. Γαρύφαλλο τριμμένο
  • ¼ κτγ. Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, έως ότου αφρατέψουν. Σταματάτε το χτύπημα, ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύετε με μια μαρίζ.

Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, το μπέικιν, την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα και ομογενοποιείτε ανακατεύοντας απαλά.

Αδειάζετε το μίγμα σ’ ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 1 ώρα. Αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία