4/05/2024

«Βάλτε GPS για να ανεβείτε στο Έβερεστ» λέει στους ορειβάτες η κυβέρνηση του Νεπάλ

Οι ορειβάτες που θέλουν να ανέβουν στο Έβερεστ θα πρέπει τώρα να φέρουν επιπλέον εξοπλισμό για να αυξηθεί το επίπεδο της ασφάλειας τους. Μετά από μια από τις πιο θανατηφόρες αναρριχητικές περιόδους στην οποία έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 18 ορειβάτες όποιος θέλει κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου θα πρέπει τώρα να έχουν εμφυτευμένο στα ρούχα τους ένα πομπό εντοπισμού στίγματος (GPS) ο οποίος θα μπορεί να στείλει σήμα δείχνοντας το σημείο στο οποίο βρίσκονται ώστε να αυξηθούν οι ελπίδες διάσωσης τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο πομπός που καλούνται να φορέσουν οι ορειβάτες θα δείχνει το σημείο που βρίσκονται με απόκλιση μόλις 20 μέτρων.

«Οι πομποί εντοπισμού είναι υποχρεωτικοί για τους ορειβάτες φέτος, έτσι ώστε αν υπάρξει ατύχημα να μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια η τοποθεσία τους» δήλωσε ο Ρακές Γκουρούνγκ διευθυντής ορειβασίας στο Τμήμα Τουρισμού του Νεπάλ.

Οι επαγγελματίες ορειβάτες χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα εντοπισμού εδώ και χρόνια όμως τα τελευταία χρόνια το Έβερεστ έχει αναδειχθεί από ορειβατικός προορισμός για λίγους σε σημείο μαζικού τουρισμού και χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν καμία ορειβατική εμπειρία σπεύδουν εκεί προσπαθώντας να αναρριχηθούν όσο πιο ψηλά γίνεται στο εμβληματικό βουνό. Τόσο ο αυξανόμενος αριθμός ορειβατών όσο και ο ερασιτεχνισμός των περισσότερων έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με καταστροφή του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος όσο και με αύξηση των κινδύνων για την ζωή των ορειβατών.

Οι πομποί GPS παρέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο της ανάβασης και παρέχουν δεδομένα στους επικεφαλής μιας αποστολής. Όμως το είδος των πομπών που επέλεξαν οι Αρχές του Νεπάλ για να φέρουν οι ορειβάτες ως στάνταρτ εξοπλισμό είναι φυσικά πολύ μικροί σε μέγεθος για να μπορούν να ραφτούν μέσα σε ενδύματα αλλά είναι μοντέλα πολύ χαμηλού κόστους και έτσι δεν έχουν πολλές δυνατότητες και δεν καταγράφουν πολλά δεδομένα.

Οι ορειβάτες πέραν των περίπου 8,5 χιλιάδων δολαρίων που δίνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Νεπάλ για να κάνουν την ανάβαση στο Έβερεστ θα δίνουν και περίπου 15 δολάρια για να τοποθετηθεί σε κάποιο ένδυμα τους (π.χ μπουφάν) ο πομπός ο οποίος όταν επιστρέφουν θα αφαιρείται για να τοποθετηθεί σε επόμενο ορειβάτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία