27/04/2024

Σύντομα στα πιάτα μας το βοδινό… ρύζι

Νοτιοκορεάτες ερευνητές ανάπτυξαν κύτταρα βοδινού κρέατος σε κόκκους ρυζιού, κάτι που λένε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη μιας βιώσιμης, προσιτής και φιλικής προς το περιβάλλον πηγής πρωτεΐνης που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα εκτρεφόμενα βοοειδή για το κρέας. Ο καθηγητής Τζίνκι Χονγκ του Πανεπιστημίου Yonsei στη Σεούλ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, λέει ότι το «βοδινό ρύζι» είναι το πρώτο προϊόν του είδους του. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σωματίδια δημητριακών ως βάση για την καλλιέργεια ζωικών μυών και λιπωδών κυττάρων.

Στην έρευνα οι κόκκοι ρυζιού υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με ένζυμα για τη δημιουργία ενός βέλτιστου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των κυττάρων και στη συνέχεια εγχύθηκαν με κύτταρα βοοειδών που καλλιεργήθηκαν εργαστηριακά για να επιτευχθεί το τελικό υβριδικό προϊόν που μοιάζει με ροζ κόκκο ρυζιού.

Η ερευνητική ομάδα δεν είναι η πρώτη που εργάζεται σε προϊόντα κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν λανσάρει καλλιεργημένο κρέας. Ένα από τα τελευταία περιλαμβάνει κοτόπουλο και χέλι φυτικής προέλευσης που καλλιεργούνται από βάση σόγιας διατίθενται στο εμπόριο στη Σιγκαπούρη.

Η ομάδα του Χονγκ είπε ότι το ρύζι έχει ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την ασφάλεια σε σχέση με τη σόγια ή τους ξηρούς καρπούς, επειδή λιγότεροι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτό. «Εάν αναπτυχθεί επιτυχώς σε προϊόντα διατροφής, το καλλιεργημένο βοδινό ρύζι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα όπου η παραδοσιακή κτηνοτροφία δεν είναι πρακτική» υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Το μοσχαρίσιο ρύζι περιέχει περίπου 8% περισσότερη πρωτεΐνη και 7% περισσότερα λιπαρά από το συμβατικό ρύζι. Ο Χονγκ σημείωσε ότι η πρωτεΐνη είναι 18% ζωικής προέλευσης, καθιστώντας την μια πλούσια πηγή απαραίτητων αμινοξέων. «Με τιμή περίπου 2 δολάρια ανά κιλό και με πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα παραδοσιακά προϊόντα βοδινού κρέατος, το καλλιεργημένο βοδινό ρύζι θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στα ράφια των παντοπωλείων» εκτιμά ο Χονγκ.

Κάποιοι εθελοντές που δοκίμασαν το βοδινό ρύζι λένε ότι είναι μια καινοτόμος ιδέα αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει σε μόνιμη βάση το φυσικό κρέας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία