6/05/2024

Σαμ Άλτμαν: Ο γκουρού της τεχνητής νοημοσύνης φτιάχνει «συνθετικούς εργαζομένους»

Κάθε νέα τεχνολογική καινοτομία και πρόοδος δημιουργεί προσδοκίες για διευκόλυνση της ζωής των ανθρώπων αλλά σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται βάσιμη ή μη φόβοι για διαφόρων ειδών αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην κοινωνία κάθε νέα τεχνολογία όπως για παράδειγμα, η απώλεια θέσεων εργασίας.

Η εμφάνιση του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης που ονομάστηκε γενετική νοημοσύνη με πρωταγωνιστή το πρόγραμμα ChatGPT και η ραγδαία εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας ανασυντάσσει σε πολλά επίπεδα όχι μόνο τη βιομηχανία της τεχνολογίας αλλά το σύγχρονο κόσμο γενικότερα. Ένα από τα παράγωγα αυτής της νέας τεχνολογικής επανάστασης είναι η δημιουργία ολοένα και πιο ικανών προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης τα οποία μπορούν να αναλάβουν να διεκπεραιώνουν διαφόρων ειδών εργασίες που κάνουν σήμερα οι άνθρωποι. Μπορούν για παράδειγμα, να απαντούν σε email, να οργανώσουν τιμολόγια, να απαντούν  σε ερωτήματα εξυπηρέτησης πελατών να διαχειρίζονται ημερολόγια κ.α.

H αντικατάσταση

Τους τελευταίους μήνες αρκετές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι κατασκευάζουν προγράμματα που μπορούν να εκτελούν τέτοιες ή άλλες εργασίες τα οποία έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «συνθετικοί εργαζόμενοι». Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η εταιρεία Tomoro.AI η οποία έκανε γνωστό ότι συνεργάζεται με την εταιρεία OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT και τον συνιδρυτή της Σαμ Άλτμαν με στόχο οι συνθετικοί εργαζόμενοι που θα δημιουργήσουν να είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση σε δύο χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tomoro.AI Εντ Μπρουσάρντ εκφράζει τις θετικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης θεωρώντας ότι η χρήση αυτών των προγραμμάτων θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο χρόνος εργασίας των ανθρώπων και να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια εβδομάδα τριών εργάσιμων ημερών. Εκτιμά ότι η αύξηση της παραγωγικότητας που προσφέρουν αυτοί οι συνθετικοί υπάλληλοι θα είναι τόσο μεγάλη που θα οδηγήσει σε τριήμερη εβδομάδα εργασίας χωρίς προφανώς να υπάρχει αναλογικά μείωση των απολαβών των (ανθρώπων) εργαζομένων εξέλιξη πάντως που δεν μοιάζει να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αφού ακούγεται δύσκολο αν όχι ουτοπικό να συμφωνήσουν οι εργοδότες να πληρώνουν κάποιον εργαζόμενο για εργασία τεσσάρων εβδομάδων όταν αυτός θα έχει δουλέψει τις μισές ή και λιγότερο. Άρα όπως πιστεύουν πολλοί αυτό που θα συμβεί θα είναι να αντικαταστήσουν οι εταιρείες τους υπαλλήλους τους με τους «συνθετικούς εργάτες» οι οποίοι δεν θα έχουν μισθό, ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα αρρωσταίνουν ποτέ και επίσης δεν θα ζητούν ποτέ άδεια…

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Cognition, μια εταιρεία λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, ήταν η πρώτη που έφτιαξε έναν αυτόνομο μηχανικό λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, τον οποίο ονόμασε Devin. Ο Devin μπορεί να δημιουργήσει μόνος του ιστότοπους και εφαρμογές κώδικα μέσα σε 20 λεπτά και μπορεί να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να διδάξει τον εαυτό του δεξιότητες.

Η Nvidia παγκόσμιος ηγέτης στους επεξεργαστές που μπορούν αν εκτελούν εργασίες τεχνητής νοημοσύνης καιη Hippocratic AI, μια εταιρεία ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για τη δημιουργία συνθετικών εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Ο Μπρουσάρντ υποστηρίζει ότι η πρόοδος που θα σημειωθεί τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πιο σημαντική από όλες τις προόδους που παρατηρήθηκαν στον κλάδο της εργασίας τα προηγούμενα 75  προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας κάθε δουλειά γραφείου θα πραγματοποιείται από συνθετικούς εργαζομένους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία