27/05/2024

Μετατρέψαμε σε σκουπιδότοπο και τον… Άρη

Είναι γνωστό ότι άνθρωπος διαχρονικά παράγει διαφόρων ειδών απορρίμματα και μάλιστα έχει δημιουργηθεί ειδικός κλάδος στην ανθρωπολογία και αρχαιολογία που αναζητά και μελετά σκουπίδια των ανθρώπων που ζούσαν στο πιο κοντινό αλλά και πιο μακρινό παρελθόν για να αναδειχθούν άγνωστα στοιχεία για τον τρόπο ζωής τους.

Η ανθρωπότητα κατάφερε μάλιστα να δημιουργήσει ένα σκουπιδότοπο σε ένα μέρος που δεν έχει καταφέρει ακόμη να πατήσει το πόδι του έστω και ένας άνθρωπος… Πρόκειται για τον Άρη ο οποίος έχει αρχίσει να μετατρέπεται σιγά σιγά σε μια πραγματική χωματερή από την ανθρώπινη δραστηριότητα εκεί και πιο συγκεκριμένα από τις αποστολές των ρομποτικών εξερευνητών που στέλνουν εκεί οι διαστημικές υπηρεσίες.

Ο Κάγκρι Κίλικ, καθηγητής αεροδιαστημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια υπολόγισε ότι αυτή την στιγμή στο αρειανό έδαφος βρίσκονται περισσότεροι από επτά τόνοι σκουπιδιών, από τα αλεξίπτωτα με τα οποία προσεδαφίστηκαν τα ρομπότ εξερεύνησης διάφορα μηχανικά και άλλα μέρη αυτών των οχημάτων μέχρι φυσικά και τα ίδια τα οχήματα που μετατρέπονται σε αιώνια σκουπίδια στον Άρη όταν ολοκληρώνουν την αποστολή τους.

Τελευταίο στη σχετική λίστα μπαίνει το Ingenuity, το drone που έστειλε η NASA στον Κόκκινο Πλανήτη το οποίο μετά από μια απίστευτη αποστολή διάρκειας περίπου τριών ετών καθηλώθηκε για πάντα στο έδαφος αφού απώλεσε όπως φαίνεται μια έλικα του. Το αρχαιότερο σκουπίδι στον Άρη είναι το Mars 2, μια συσκευή καταγραφής δεδομένων που έστειλε η Ρωσία στην επιφάνεια του Άρη το 1971 αλλά σύμφωνα τουλάχιστον με την επίσημη εκδοχή συνετρίβη κατά την προσπάθεια προσεδάφισης του. Ήταν το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που έφτασε στην επιφάνεια του Άρη.

Στην εικόνα ορισμένα από τα σκουπίδια που βρίσκονται στον Άρη, το κατεστραμμένο κάλυμμα προστασίας στη διαδικασία προσεδάφισης στον Άρη ενός από τα ρόβερ που έχουν φτάσει στον πλανήτη καθώς και το αλεξίπτωτο που το κατέβασε στον πλανήτη.

Από τη μια πλευρά η λειτουργία ρομπότ και drones στον Άρη αποδεικνύει την εκπληκτική εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και ταυτόχρονα ο άνθρωπος αφήνει το αρνητικό του αποτύπωμα πλέον και μακριά από τη Γη. Ο σκουπιδότοπος στον Άρη αναμένεται να μεγαλώσει πολύ τα επόμενα χρόνια αφού στο πλαίσιο της οργάνωσης επανδρωμένων αποστολών θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές ρομποτικές αποστολές που αναμένεται να δημιουργήσουν και αυτές νέους όγκους σκουπιδιών στον πλανήτη μέχρι φυσικά να φτάσει κάποια στιγμή ο άνθρωπος και να παράγει με μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο ρυθμό τα σκουπίδια του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία