20/04/2024

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά νερό στην επιφάνεια αστεροειδών

Μόρια νερού ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια αστεροειδών αποκαλύπτοντας νέες ενδείξεις σχετικά με την κατανομή του νερού στο ηλιακό μας σύστημα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Planetary Science Journal» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης της σε τέσσερις αστεροειδείς χρησιμοποιώντας δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), ένα αεροπλάνο εξοπλισμένο με τηλεσκόπιο που λειτουργεί από τη NASA και το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο που αποτελεί το ομοσπονδιακό κέντρο έρευνας Διαστήματος και Αεροναυτικής.

Οι παρατηρήσεις από το όργανο Faint Object Infrared Camera (FORCAST) του αεροσκάφους έδειξαν ότι δύο από τους αστεροειδείς που ονομάζονται Iris και Massalia -παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός που υποδηλώνει την παρουσία μορίων νερού στην επιφάνειά τους. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται μόρια νερού στην επιφάνεια αστεροειδών γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τη θεωρία της μεταφοράς του νερού και κατ’ επέκταση της ζωής στη Γη από αστεροειδείς και κομήτες που την βομβάρδιζαν κυριολεκτικά στη βρεφική και παιδική της ηλικία.

«Οι αστεροειδείς είναι υπολείμματα από τη διαδικασία σχηματισμού των πλανητών, επομένως οι συνθέσεις τους ποικίλλουν ανάλογα με το πού σχηματίστηκαν στο ηλιακό νεφέλωμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή του νερού στους αστεροειδείς, γιατί αυτό μπορεί να ρίξει φως στο πώς το νερό παραδόθηκε στη Γη» αναφέρει η Ανίτσια Αρεντόντο επιστήμονας του Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ενώ μόρια νερού είχαν ανιχνευθεί προηγουμένως σε δείγματα αστεροειδών που επιστράφηκαν στη Γη, αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν μόρια νερού στην επιφάνεια ενός αστεροειδούς στο Διάστημα. Σε προηγούμενη μελέτη το SOFIA βρήκε παρόμοια ίχνη σε έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες στο νότιο ημισφαίριο της Σελήνης.

«Εντοπίσαμε ένα χαρακτηριστικό που αποδίδεται αναμφισβήτητα στο μοριακό νερό στους αστεροειδείς Iris και Massalia. Βασίσαμε την έρευνά μας στην επιτυχία της ομάδας που βρήκε μοριακό νερό στην ηλιόλουστη επιφάνεια του φεγγαριού. Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το SOFIA για να βρούμε αυτή τη φασματική υπογραφή και σε άλλου είδους διαστημικά σώματα» λέει η Αρεντότο.

Η Iris και η Massalia, που έχουν διάμετρο 199 χιλιόμετρα και 135 χιλιόμετρα αντίστοιχα, έχουν παρόμοιες τροχιές, διανύοντας μέση απόσταση 2,39 αστρονομικών μονάδων (AU) ή αποστάσεις Ήλιου-Γης, από τον Ήλιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία