3/05/2024

Δέχεστε να σας προσλάβει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης;

Ένας τομέας που η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχει βρει πρόσφορο έδαφος είναι αυτός της της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HRM). Μπορεί στην Ελλάδα ο τομέας αυτός και ειδικά αυτός των προσλήψεων να περνά κυρίως μέσα από το «κανάλι» της πρόσληψης εργαζομένων από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον ατόμων που σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την εταιρεία που ζητά προσωπικό όμως στο εξωτερικό τα πράγματα είναι αλλιώς. Στο δυτικό κόσμο η μελέτη των βιογραφικών, οι συνεντεύξεις κλπ. έπαιζαν τον κεντρικό ρόλο στην πρόσληψη ενός εργαζομένου και αυτή τη δουλειά φαίνεται ότι έρχεται να αναλάβει τώρα η ΑΙ.

Ειδικοί που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα αναφέρουν ότι σε διεθνές επίπεδο το 65% των μεγάλων τουλάχιστον εταιρειών χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία πρόσληψης και παράλληλα μόνο το 30% των υποψηφίων για μια θέση εργασίας σε τέτοια διαδικασία γνωρίζει ότι η απόφαση για την πρόσληψη του θα ληφθεί από την ΑΙ. Με απλά λόγια επτά στα δέκα άτομα που αναζητούν μια θέση σε μια εταιρεία δεν γνωρίζουν ότι τους απέρριψε ένας αλγόριθμος.

Όπως φαίνεται οι εταιρείες χρησιμοποιούν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο επειδή μπορούν να αξιολογούν γρήγορα τον συνήθως μεγάλο όγκο βιογραφικών που δέχονται αλλά επειδή τα προγράμματα αυτά εισχωρούν και σε διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας και ανάλογα με τις ανάγκες τις εταιρείας ψάχνουν και εκεί για κατάλληλο προσωπικό. Οι θιασώτες της χρήσης προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν ότι αυτά κάνουν τις αξιολογήσεις με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο χωρίς να υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας όπου αυτός που εξετάζει βιογραφικά ή κάνει μια συνέντευξη μπορεί να κάνει σκόπιμα ή μη διακρίσεις ή να απορρίπτει άδικα κάποιους υποψηφίους για μια θέση.

Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Apple η IBM και η Microsoft έχουν κατηγορηθεί για διακρίσεις στη γενικότερη πολιτική τους ειδικά σε διακρίσεις λόγω φύλου. Όμως κάποιοι επικαλούνται ως αδυναμία αυτή ακριβώς την μηχανική λογική ενός προγράμματος ΑΙ αναφέροντας ότι μπορεί ένα άτομο να απορριφθεί για τυπικούς λόγους κάποιων πιθανών ελλείψεων εγγράφων ή άλλων προσόντων στο βιογραφικό του αλλά αν υπήρχε προσωπική επαφή με κάποιο υπεύθυνο προσλήψεων να γινόταν σαφές ότι αυτό το άτομο αξίζει να πάρει μια θέση στην εταιρεία ακόμη και αν αυτή δεν ήταν αυτή για την οποία είχε γίνει η αίτηση.

Σχετικές έρευνες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δείξει ότι η τάση όσων αναζητούν θέσεις εργασίας είναι να μην αποδέχονται την αξιολόγηση τους από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ή τουλάχιστον να υπάρχει και παράλληλη παρακολούθηση της διαδικασίας από κάποιο άνθρωπο. Υπάρχουν και αρκετοί πάντως που δηλώνουν είτε ότι δεν έχουν πρόβλημα να αξιολογηθούν από την ΑΙ είτε ακόμη περισσότερο το θεωρούν καλύτερο από το να αξιολογηθούν από κάποιο άνθρωπο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία