6/05/2024

Κάμερα με λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και κβαντική τεχνολογία καταργεί το στηθοσκόπιο

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης δημιούργησε μια κάμερα που ενσωματώνει τεχνολογία λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και κβαντικές τεχνολογίες μπορεί να διαβάσει τον καρδιακό παλμό ενός ατόμου από απόσταση και να εντοπίσει σημάδια ότι μπορεί να πάσχει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Το σύστημα το οποίο αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και κβαντικές τεχνολογίες  θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε την υγεία μας. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε περίπτερα σε εμπορικά κέντρα, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διαβάσουν γρήγορα τους παλμούς της καρδιάς τους και στη συνέχεια να προστεθούν στα διαδικτυακά ιατρικά τους αρχεία. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν μόνιτορ καρδιάς με λέιζερ στο σπίτι ενός ατόμου ως μέρος ενός συστήματος παρακολούθησης διαφορετικών παραμέτρων υγείας σε ένα οικιακό περιβάλλον», δήλωσε ο καθηγητής Ντανιέλε Φάτσιο του Κέντρου Προηγμένων Ερευνών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Άλλες συσκευές θα περιλαμβάνουν οθόνες για την παρακολούθηση ανωμαλιών της αρτηριακής πίεσης ή ανεπαίσθητες αλλαγές στο βάδισμα που αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι της έναρξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η παρακολούθηση του καρδιακού παλμού ενός ατόμου από απόσταση θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη επειδή κάποιες ανωμαλίες θα προειδοποιούσαν ότι το άτομο αυτό κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό ή καρδιακή ανακοπή σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επί του παρόντος, οι γιατροί χρησιμοποιούν στηθοσκόπια για να παρακολουθούν τους καρδιακούς παλμούς. Εφευρέθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Γάλλο χειρουργό René Laënnec (για να μην χρειαστεί να βάλει το αυτί του στο στήθος μιας γυναίκας ασθενούς), ένα στηθοσκόπιο αποτελείται από ένα αντηχείο σε σχήμα δίσκου το οποίο, όταν τοποθετείται στο σώμα ενός ατόμου, λαμβάνει τους θορύβους που εμφανίζονται. μέσα στο σώμα τους. Αυτά μεταδίδονται και ενισχύονται, μέσω σωλήνων και ακουστικών, στο άτομο που ακούει.

«Απαιτεί εκπαίδευση για τη σωστή χρήση του στηθοσκοπίου. Αν πιεστεί πολύ δυνατά στο στήθος ενός ασθενούς, θα μειώσει τα σήματα του καρδιακού παλμού. Ταυτόχρονα, μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθούν τα μουρμουρητά στο παρασκήνιο, τα οποία παρέχουν βασικά σημάδια ελαττωμάτων, που συμβαίνουν πίσω από τον κύριο καρδιακό παλμό» λέει ο Φάτσιο

Το νέο σύστημα κάμερες υψηλής ταχύτητας που μπορούν να καταγράφουν εικόνες με ταχύτητες 2.000 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Μια ακτίνα λέιζερ εκπέμπεται στο δέρμα του λαιμού ενός ατόμου και οι αντανακλάσεις χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν ακριβώς πόσο ανεβαίνει και πέφτει το δέρμα του καθώς η κύρια αρτηρία του διαστέλλεται και συστέλλεται καθώς το αίμα διοχετεύεται με δύναμη. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν κινήσεις μόνο μερικών δισεκατομμυριοστών του μέτρου.

Στιγμιότυπο από την καρδιακή εξέταση ενός ασθενούς με την κάμερα

«Αυτό το σύστημα είναι πολύ ακριβές. Ακόμα κι αν μοιράζεστε ένα σπίτι με 10 άτομα, θα μπορούσε να σας εντοπίσει από οποιονδήποτε άλλον απλά ρίχνοντας ένα λέιζερ στον λαιμό σας και αναλύοντας τον καρδιακό σας παλμό από την αντανάκλασή του. Πράγματι, μια άλλη χρήση του συστήματος είναι για βιομετρική αναγνώριση. Αλλά η κύρια χρήση αυτής της τεχνολογίας  την οποία ελπίζουμε να έχουμε έτοιμη το 2024 θα είναι η μέτρηση των καρδιακών παλμών εύκολα και γρήγορα εκτός νοσοκομείων ή ιατρείων γιατρών. Τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά» λέει ο Φάτσιο.

Naftemporiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία