24/06/2024

Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία γεννούν τα θανατηφόρα περιστατικά – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Αυξάνεται η ανησυχία για τον στρεπτόκοκκο. Η εποχή που η επίπτωσή του είναι μεγαλύτερη έρχεται στις αρχές της άνοιξης, ενώ προτιμά ένα ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα

Συνεχίζεται η αγωνία, κυρίως των γονέων μικρών παιδιών, για τα θανατηφόρα περιστατικά στρεπτόκοκκου. Τους δύο πρώτους μήνες του 2024 έχουν γίνει γνωστοί δύο θάνατοι, ενός παιδιού και ενός ενήλικα. Και οι δύο ήταν θετικοί σε στρεπτόκοκκο. Στον δεύτερο, μάλιστα, ταυτοποιήθηκε ένα εξαιρετικά σπάνιο στέλεχος, το άκουσμα του οποίου πρόσθεσε επιπλέον ανησυχία και προβληματισμό.

Ο 28χρονος κατέληξε την 1η Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. «Ο ασθενής διακομίσθηκε στις 31.01.24, ώρα 16:20, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, με τη διάγνωση ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος, επιπλεγμένης ενδοκαρδίτιδος της αορτικής, της μιτροειδούς και της τριγλώχινος βαλβίδος, με θετική αιμοκαλλιέργεια σε Granulicatella adiacens», ανέφερε ανακοίνωση της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος. Την 1η Φεβρουαρίου υποβλήθηκε σε επείγουσα καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση, αλλά, δυστυχώς απεβίωσε την ίδια ημέρα.

Το Granulicatella adiacens είναι ένας τύπος στρεπτόκοκκου. Ανευρίσκεται δύσκολα στο εργαστήριο λόγω των απαιτήσεων στην ταυτοποίησή του. «Πρέπει κανείς να είναι υποψιασμένος. Δε βγαίνει στα κλασικά καλλιεργητικά υλικά», σημειώνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το βακτήριο αυτό έχει αναφερθεί κυρίως από λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, λοιμώδεις ενδοκαρδίτιδες, λοιμώξεις του οφθαλμικού κόγχου, του ρινοδακρυϊκού πόρου και εμφυτεύματα μαστού.

Πηγήygeiamou

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία