11/05/2024

Με το βλέμμα στο μέλλον…

Γλυκόπικρη γεύση…

Μια βόλτα με το σκύλο μου, στη γύρω περιοχή του Διονύσου, την άλλοτε καταπράσινη και σε πολλά σημεία γεμάτη πεύκα, με έκανε να ανατρέξω σε πικρές αναμνήσεις, καθώς πήγα πίσω στις φοβερές πυρκαγιές που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2021 στην Ανατολική Αττική, (Μαλακάσα, Άγιος Στέφανος και Σταμάτα), καθώς και στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας σε κατοικημένες και δασώδης περιοχές.

Μια ιδέα ενός καλού φίλου, με παρέσυρε στο να οργανώσω μια μικρή εκδρομή στην Αγία Τριάδα του Αγίου Στεφάνου και να στολίσουμε ένα καμένο δέντρο για τα Χριστούγεννα. Έτσι σαν μια κίνηση υπενθύμισης προς όλους μας, που συνεπάγεται ταυτόχρονα και την πίστη και αισιοδοξία, ότι τη ζωή πρέπει να την πολεμάς και όταν βγεις πληγωμένος όπως τα δάση μας, να είσαι έτοιμος να ξαναζωντανέψεις την κάθε στιγμή.

Παρέα με τους εθελοντές…

Η παράκλησή μας προς τους Εθελοντές του Αγίου Στεφάνου και η άμεση ανταπόκρισή τους, μας οδήγησαν στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, όπου πραγματικά η πίστη συνάντησε το πείσμα και την αφοσίωση όλων των εθελοντών και πυροσβεστών μας, τη στιγμή της καταστροφής, καθώς η φωτιά πέρασε από το ξωκκλήσι και το άφησε χωρίς κανένα σημάδι. Σ’ αυτήν την υπερπροσπάθεια όλων εκείνων που έμειναν «όρθιοι» εκείνες τις δύσκολες ώρες, είναι αφιερωμένη αυτή η συμβολική κίνηση.

Τέσσερα παιδιά, ο Θοδωρής, η Χριστίνα, η Ματίνα και η Ιωάννα, έφεραν στολίδια και ένα κατακόκκινο αστέρι και στόλισαν τον μικρό καμένο θάμνο μπροστά στο εκκλησάκι, ενώ οι εθελοντές μας φωτογραφήθηκαν πίσω του, προκειμένου να μας θυμίσουν ότι η αξία του εθελοντισμού δεν είναι μόνο μια ιδέα. Είναι η δεδομένη και αναμφισβήτητη στήριξη στο συνάνθρωπο χωρίς υλική ανταμοιβή, είναι αυτό που μας κρατά ακόμα… δεμένους ως κοινωνία.

Εθελοντική ομάδα Αγίου Στεφάνου

Στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου το 1999 δημιουργήθηκε η πρώτη τότε εθελοντική Πυρασφάλεια.

Από το 2009 η ομάδα αυτή συστήνεται πλέον ως Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και εντάσσεται και επίσημα στο μητρώο εθελοντών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόεδρος του Συλλόγου αυτή τη στιγμή και για 2η συνεχόμενη θητεία ο Χρήστος Σισμάνογλου.

Ο Σύλλογος αυτή τη στιγμή, αριθμεί 75 εθελοντές, πλήρως εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους, οι οποίοι ανανεώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την εκπαίδευσή τους από το Πυροσβεστικό Σώμα, το Ε.Κ.Α.Β. και άλλους φορείς.

Πολλοί οι εθελοντές στο Δήμο Διονύσου

Στην περιοχή, δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια και άλλοι εθελοντικοί σύλλογοι, τους οποίους θα γνωρίσουμε σιγά σιγά μέσα από το έντυπό μας, όπως αυτός της Ροδόπολης που είναι εξίσου παλιός, του Κρυονερίου, του Διονύσου, της Άνοιξης. Οι Εθελοντές επιχειρούν εάν χρειαστεί σε δασικές πυρκαγιές, παροχές βοήθειας σε συμβάντα που έχουν προκληθεί από καιρικά φαινόμενα και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη. Η περιοχή ευθύνης τους είναι ο καλλικρατικός Δήμος Διονύσου και οι Δήμοι Κηφισιάς, Ωρωπού, Μαραθώνα και Αχαρνών, όπως και όπου αλλού τους ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Στηρίξτε το έργο τους…

Οι μόνοι πόροι που στηρίζουν τις εθελοντικές αυτές ομάδες είναι οι χορηγίες και δωρεές ιδιωτών και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η δημοτική αρχή.

Τη συγκεκριμένη ομάδα στηρίζουν σταθερά μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Deloitte, Maxima Insurance, Sons of Pericles Charlotte, FF group.

Τον τελευταίο χρόνο με τη στήριξη των χορηγών αυτών η ομάδα ενισχύθηκε με 2 επιπλέον νέα οχήματα πυροσβεστικής.

Αριθμός λογαριασμού: ALPHA BANK
IBAN: GR64 0140 9840 9840 0232 0001 075

Η έδρα και το επιχειρησιακό κέντρο βρίσκεται επί της Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνος στο πρώην Τ.Υ.Π.Ε.Τ. Αγ. Στεφάνου.

Τηλ.: 210 8141600.

www.seppas.org, info@seppas.org

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία