5/03/2024

Εγκέφαλος: Η καθημερινή σιέστα τον διατηρεί νεανικό

Ο εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο όργανο του οργανισμό μας. Αυτός είναι που ρυθμίζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματος μας. Και είναι συνεχώς στο επίκεντρο των ερευνών των ειδικών σε όλο τον κόσμο.

Μια ακόμα νέα έρευνα λοιπόν δείχνει τώρα πως ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος ξεκουράζει τον οργανισμό μας αλλά… το πιο σημαντικό… διατηρεί νεανικό τον εγκέφαλο μας.

Εγκέφαλος και μεσημεριανός ύπνος

Συγκεκριμένα, μετά την ηλικία των 40 ετών ο εγκέφαλος μειώνεται 5%, ποσοστό που αυξάνεται μετά τα 70 έτη. Ωστόσο, αν κάποιο άτομο κοιμάται για μικρά και καθημερινά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία και να γλιτώσει από τις ανεπιθύμητες συνέχειες, ανέφερε η New York Post.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health και έγινε από το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας στην Ουρουγουάη. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα της υγείας και της γνωστικής λειτουργίας μεταξύ εκείνων που έχουν γενετική προδιάθεση να θέλουν να κοιμούνται και εκείνων που δεν έχουν.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τη μεντελική τυχαιοποίηση, η οποία εξετάζει πώς ορισμένες συμπεριφορές, περιβάλλοντα ή άλλοι παράγοντες οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για την υγεία, μελετώντας γενετικές διαφορές που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα των ανθρώπων αντιδρά στη συμπεριφορά, το περιβάλλον ή άλλους παράγοντες.

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι όσοι απολάμβαναν συχνά μια σύντομη σιέστα, είχαν διαφορά γήρανσης από 2,6 έως 6,5 χρόνια σε σχέση με εκείνους που έβγαζαν τη μέρα χωρίς ύπνο.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, για ορισμένους ανθρώπους, οι σύντομοι ημερήσιοι ύπνοι μπορεί να είναι ένα μέρος του παζλ που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε», είπε χαρακτηριστικά η Δρ Victoria Garfield, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πηγήhealthview

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία