Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σοφία Ζαχαράκη: Η Περιφερεία Θεσσαλίας δείχνει τον δρόμο στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού

“Οι ειδικές μορφές τουρισμού αποτελούν εγγυητές μιας δικαιότερης και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης.”

Διευρυμένη σύσκεψη με φορείς πολιτισμού και τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποίησαν, σήμερα, στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη και η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην περιοχή.

Η Υφυπουργός Τουρισμού έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης τον θεματικό τουρισμό, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες που δημιουργεί για τον εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας αλλά και την ανάδειξη όλων των  προορισμών της. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε:

“οι ειδικές μορφές τουρισμού αποτελούν εγγυητές μιας δικαιότερης και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης.”

Η κα Ζαχαράκη παρουσίασε τα έργα που θα υλοποιηθούν το  προσεχές διάστημα από το Υπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι «συνολικά,  άνω των 56 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την αναβάθμιση υποδομών χιονοδρομικών κέντρων και ορεινών καταφυγίων αλλά και την προβολή του ορεινού τουρισμού, 28 εκ. για την ενίσχυση του τουρισμού ευεξίας, 14 εκ. για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ελληνικών παραλιών, 22 εκ. για την ανάπτυξη και προβολή δικτύου καταδυτικών πάρκων ενώ 46 εκ. πρόκειται να χρηματοδοτήσουν το μαζικότερο πρόγραμμα επιμόρφωσης ανθρωπίνου δυναμικού στον κλάδο του τουρισμού».

Ειδική μνεία έγινε στο κομμάτι της γαστρονομίας και τις ενέργειες του Υπουργείου για την σύνδεση της παραγωγής με την φιλοξενία. Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στο έργο άνω των 17 εκ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την δημιουργία δικτύου γαστρονομίας και αγροτουρισμού καθώς και του πρώτου σχετικού DMMO. H κα Ζαχαράκη τόνισε τη σημασία της σύνδεσης της παραγωγής με το τουριστικό προϊόν και τις προοπτικές ανάπτυξης που επιφυλάσσει για την περιοχή, αναφερόμενη και στα νέα Σήματα του Υπουργείου για τα ελληνικά τυροκομία, ζυθοποιεία και ελαιοτριβεία. Ειδικά στάθηκε στο κομμάτι του καταδυτικού τουρισμού, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την περαιτέρω ανάπτυξή του στην περιοχή.

Τέλος, συζητήθηκε η δυναμική μίας ευρείας γκάμας μορφών τουριστικής δραστηριότητας, όπως ο θρησκευτικός, ο περιπατητικός, ο αναρριχητικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, αλλά και ο εκπαιδευτικός τουρισμός με την Θεσσαλία να μπορεί να “προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και εμπειρίες απαντώντας ακόμη και στις πλέον εξεζητημένες ταξιδιωτικές προτιμήσεις.”

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η κα Ζαχαράκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε εκπροσώπους φορέων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συμβάλλουν καθημερινά στην ανάδειξη και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας. Η περιοχή προσφέρεται για τουρισμό σε κάθε εποχή του χρόνου. Η Θεσσαλία μπορεί να αποτελεί σε μόνιμη βάση πόλο έλξης τουριστικών ροών, καθώς συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, το ποτάμι και την πεδιάδα.

Η  προσπάθεια Περιφέρειας και Δήμων με καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως αυτές των Επιμελητηρίων και συλλόγων, για την προβολή των εκλεκτών τοπικών ποιοτικών προϊόντων, συμβάλλουν στην πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου για την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει προσφέρει πλέον πολλά νέα εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση. Τα νέα Σήματα Επισκεψιμότητας για ελληνικά ελαιοτριβεία, ζυθοποιεία και τυροκομεία αλλά και τα περισσότερα από 300 εκ. που θα διατεθούν σε έργα προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θέτουν τις βάσεις για μια νέα εποχή εξωστρέφειας για την ελληνική περιφέρεια. Σε αυτήν την εποχή μπορεί να πρωταγωνιστήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με σεβασμό πάντα, στον μοναδικό φυσικό, θρησκευτικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής με τον οποίο είναι ευλογημένη η περιοχή.

Ως Υπουργείο Τουρισμού, δεσμευόμαστε πως θα εφαρμόσουμε με συνέπεια το σχέδιο μας για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του ευρύτερου κυβερνητικού  σχεδίου για τη Θεσσαλία του 2030.»