29/04/2024

Ροζ για τα αγόρια, μπλε για τα κορίτσια: Η ιστορία και η αλλαγή

της Σύρου Μ.Ι.

Όταν βλέπουμε μπλε χρώμα κατευθείαν ο νους μας παραπέμπει σε αγόρια ενώ όταν βλέπουμε ροζ, παραπέμπουμε σε κορίτσια. Όμως, στην πραγματικότητα αυτή η αντιστοιχία πρόκειται για έναν νεωτερισμό, που δεν ξεπερνά τα 80 χρόνια!

Ροζ για τα αγόρια

Αρχικά, για να καταλάβουμε την αλλαγή θα πρέπει να καταλάβουμε τη σημασία του κάθε χρώματος. Ειδικότερα, το ροζ αντιστοιχούσε στα αγόρια επειδή ήταν «υποκατάστατο» του κόκκινου χρώματος (άσπρο + κόκκινο). Το δε κόκκινο χρώμα συμβόλιζε τη δύναμη, τη μεγαλοπρέπεια και την εξουσία. Ήταν βασιλικό χρώμα. Επομένως, το ροζ χρώμα φορούσαν οι πρίγκιπες ή μέλη της αριστοκρατίας για να δείξουν την δύναμη και την εξουσία.

Μπλε για τα κορίτσια

Αντίθετα, το μπλε χρώμα ήταν συνδεδεμένο με το χρώμα του ουρανού και έτσι θεωρούταν κάτι το θεϊκό και συμβόλιζε την πραότητα των γυναικών δίνοντας ένα πιο ρομαντικό τόνο. Επίσης συμβόλιζε την αξιοπιστία.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα κορίτσια δεν φορούσαν ροζ ή κόκκινο και τα αγόρια μπλε αλλά η κυρίαρχη τάση ήταν αυτή. Ήδη ζωγραφιές από το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση δείχνουν αυτό ακριβώς. 

Η αλλαγή

Όπως προαναφέρθηκε, τα κορίτσια φορούσαν ροζ ήδη από την περίοδο των Μέσων χρόνων για να διεκδικήσουν τη θέση τους ανάμεσα στους άνδρες. Όμως η ουσιαστική αλλαγή άρχισε να συμβαίνει πριν από περίπου από 80 χρόνια. Υπάρχουν δύο θεωρίες που συνέβαλαν σε αυτή την αλλαγή.

Η πρώτη θεωρία ανάγεται στη διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Ειδικότερα, οι Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να ξεχωρίσουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες, τους έδιναν ενδύματα που είχαν ραμμένο ένα ροζ ανάποδο τρίγωνο. Έτσι για να μην σωματοποιηθούν αργότερα τα αγόρια ως ομοφυλόφιλοι (γιατί τότε διωκόταν ποινικά), οι γονείς έντυναν τα αγόρια με μπλε χρώμα και τα κορίτσια με ροζ. Αλλά και οι βιομηχανίες ενδυμάτων υιοθέτησαν αυτή την τάση.

CORBIS, «Φυλακισμένοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν», (19.12.1938), 800x638, https://legacyprojectchicago.org/milestone/pink-triangle
CORBIS, «Φυλακισμένοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν», (19.12.1938), 800×638, https://legacyprojectchicago.org/milestone/pink-triangle

Αντίθετα  δεύτερη και η επικρατέστερη θεωρία, ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όπου θεωρείται πως αποτέλεσε σημείο τομής για το χρώμα της ενδυμασίας. Στην τελετή ανέγερσης του Αμερικάνου προέδρου, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, η σύζυγος του, Μάμι, φόρεσε ένα εμβληματικό ροζ φόρεμα και από τότε το χρώμα συνδέθηκα κατά κύριο λόγο με τα κορίτσια.

National Archives, «Mamie Eisenhower», (1953), 700×878, https://www.apartmenttherapy.com/heres-why-we-think-of-pink-as-a-color-for-girls-228364

Επίλογος

Έτσι λοιπόν καθιερώθηκε να είναι το ροζ χρώμα για τα κορίτσια και το μπλε για τα αγόρια. Φυσικά, αυτό πρόκειται για την κυρίαρχη τάση, καθώς σήμερα βλέπουμε ότι η τάση αυτή αλλάζει καθώς, οι γονείς αρχίζουν και προτιμούν πιο ουδέτερα χρώματα, όπως ανοιχτό πράσινο ή κίτρινο για να αναδείξουν το φύλο του παιδιού τουλάχιστον στις βρεφικές ηλικίες.

Πηγές

Όλα τα νέα για την ιστορία και τον πολιτισμό : https://www.voreiaproastia.gr/posts/culture/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία