21/05/2024

Κάποτε ήταν «διαμάντι» της βιομηχανίας Τώρα το γνωστό ακίνητο στην Πάρνηθα βγαίνει στο σφυρί

Πότε θα γίνει ο πλειστηριασμός για το συγκρότημα της οικογένειας Δοντά, με τιμή πρώτης προσφοράς 2,7 εκατ. – Το πρόβλημα με την αξιοποίηση του ακινήτου

Το συγκρότημα ενός ακόμη από αυτά που αποκαλούνται «βαριά ονόματα» στο χώρο της βιομηχανίας, παίρνει το δρόμο για το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Πρόκειται για το ακίνητο της ιστορικής εταιρείας «Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών», συμφερόντων της οικογένειας Δοντά, το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Πάρνηθας στο Μενίδι, δίπλα από το κέντρο Υψηλής Τάσης ΔΕΗ Αχαρνών.

Η εταιρεία (με νυν Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Δημήτριο Ηλ. Δοντά) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1971 και εδώ και αρκετά χρόνια έχει σταματήσει τη βασική της δραστηριότητα ενώ δεν απασχολεί προσωπικό. Έτσι επικεντρώθηκε στη διάθεση των εγκαταστάσεών της, επί του 15ου χιλ. της Λεωφόρου Πάρνηθας, για μίσθωση.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για τη χρήση 01/07/2020 έως 30/06/2021, είχε μηδενικό κύκλο εργασιών, «λοιπά έσοδα» 162.758,92 ευρώ και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 4,97 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται, «για την ασφάλεια τραπεζικών δανείων και πιστώσεων ανεξόφλητου υπολοίπου την 30.06.2021 ποσού 4.754.113,59 ευρώ έχει εγγραφεί Α’ προσημείωση υποθήκης ποσού 3.522.000 ευρώ και Β’ προσημείωση υποθήκης ποσού 1 εκατ. ευρώ».

Επισπεύδουσα είναι η Cepal ως αντιπρόσωπος της “Gemini Core Securitisation Designated Activity Company”, ειδικής διαδόχου της Alpha Bank, το ποσό οφειλής ανέρχεται σε 1.020.746 ευρώ (πλέον τόκων, εξόδων εκτέλεσης κ.α.) και η τιμή πρώτης προσφοράς για το οικόπεδο και το κτιριακό συγκρότημα έχει οριστεί στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω ακίνητο βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου «Επίλεκτος Κλωστουφαντουργική» η οποία επίσης ανήκει στην οικογένεια Δοντά (με επικεφαλής τον κ. Ευριπίδη Δοντά) και δραστηριοποιείται στην περιοχή των Φαρσάλων, της Λαμίας και της Λιβαδειάς τόσο στον κλάδο της κλωστουφαντουργίας, όσο και σε αυτόν της ενέργειας (μέσω των εταιρειών Επίλεκτος Ενεργειακή, Selected Volt και Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων).

Τι βγαίνει στον πλειστηριασμό

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο μετά του βιομηχανικού συγκροτήματος, και «των υπαρχόντων και μελλοντικών κτισμάτων αυτού και μεθ’όλων των συστατικών, παραρτημάτων, παρακολουθημάτων και προσαυξημάτων του», που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Αχαρνών στη θέση «Ρέθη» ή «Σπηλιά Γκατζάνα».
Το αγροτεμάχιο είναι συνολικής επιφάνειας 15.961,91 τ.μ. και προέκυψε από την συνένωση τεσσάρων επί μέρους όμορων αγροτεμαχίων, τα οποία η οφειλέτιδα εταιρεία απέκτησε το 1968.

Εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί τμηματικά βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής κλωστών και πλεκτών, αποτελούμενο από τρία ανεξάρτητα κτίρια εν σειρά και μικρότερες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (φυλάκιο, στέγαστρα, κλπ), με συνολική επιφάνεια κύριων χώρων 10.333 τ.μ. και βοηθητικών χώρων 133 τ.μ.

Επίσης κατά το 2004, έγιναν εργασίες επισκευής / ενίσχυσης του κτίσματος, λόγω του σεισμού του 1999 με επίκεντρο την Πάρνηθα.
Στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί διάφορα βοηθητικής χρήσης κτίσματα, τα οποία δεν προβλέπονταν από την οικοδομική άδεια, όπως βιολογικός καθαρισμός, εγκατάσταση πυρόσβεσης, αποθηκευτικοί χώροι, μεταλλικό υπόστεγο στέγασης των υπαίθρων χώρων στάθμευσης καθώς και διάσπαρτα υπόστεγα.

Ο περιβάλλων χώρος είναι περιφραγμένος και ασφαλτοστρωμένος, ενώ η πρόσβαση στο βιομηχανικό συγκρότημα είναι ελεγχόμενη μέσω ηλεκτρικά κυλιόμενης εξώθυρας.

Το πρόβλημα της αξιοποίησης

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, βασικό μειονέκτημα αποτελεί η πολεοδομική εκκρεμότητα ως προς τις δυνατότητες χρήσης, καθώς σήμερα με το υπάρχον Γ.Π.Σ. είναι αδύνατη η αξιοποίηση του ακινήτου.
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. του Δήμου Αχαρνών το ακίνητο εμπίπτει εντός περιοχής «Ιδιαίτερων Χρήσεων». Ως τέτοιες νοούνται οι χρήσεις των κοινωφελών κυρίως εταιρειών (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) καθώς και του στρατού. Για το συγκεκριμένο ακίνητο η χρήση είναι χώρος Ε.Υ.Δ.Α.Π. (με τον οποίο και γειτνιάζει).

Ακόμη, έχει εξαντληθεί η επιτρεπόμενη κάλυψη του γηπέδου, ενώ υπάρχει υπόλοιπο δόμησης το οποίο υπομειώνεται κατά την επιφάνεια των αυθαίρετων κατασκευών. Επιπρόσθετα στο βιομηχανικό κτίριο Α, λόγω επισκευών, πιθανολογείται ανέφικτη τεχνικά και οικονομικά (υψηλό κόστος) η προσθήκη καθ’ ύψος ορόφου για την υλοποίηση του υπολοίπου δόμησης.

Με βάση τα παραπάνω, τονίζεται ότι η τροποποίηση του Γ.Π.Σ. του Δήμου Αχαρνών προκειμένου να επιτραπούν χρήσεις συμβατές στη φύση του ακινήτου, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την σύννομη εκμετάλλευση/αξιοποίηση/χρήση του.

Όσον αφορά τα βάρη κατά της εταιρείας, υπάρχει προσημείωση υποθήκης για ποσό 3.522.000 ευρώ υπέρ της Alpha Bank εγγραφείσα στις 19/12/2002, προσημείωση υποθήκης για ποσό 1 εκατ. ευρώ υπέρ της Alpha Bank εγγραφείσα στις 13/1/2006, καθώς και η αναγκαστική κατάσχεση για 100.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) υπέρ της “Gemini Core Securitisation Designated Activity Company” που έγινε στις 8 Ιουνίου 2022.

πηγή:new money.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία