4/05/2024

Christian Dior: Οι επιδείξεις μόδας στην Αθήνα 1951 και 2021

της Σύρου Μ.Ι.

Ένας από τους πιο επιφανείς οίκους μόδας παγκοσμίως, είναι εκείνος του Christian Dior. Ο γαλλικός οίκος, τίμησε τη χώρα μας με το να διοργανώσει και να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας στην Αθήνα, όχι μία αλλά δύο φορές, με ακριβώς 70 χρόνια διαφορά (1951 και 2021). Πριν όμως μιλήσουμε στις δύο επιδείξεις μόδας, καλό είναι να αναφέρουμε πρώτα τη βιογραφία και το έργο του μεγάλου σχεδιαστή.

Η ζωή του Christian Dior~

Ο Christian Dior γεννήθηκε το 1905, στο Γκρανβίλ της Γαλλίας. Ήταν ο δεύτερος γιός του Maurice Dior, που είχε εργοστάσιο λιπασμάτων. Είχε 4 αδέλφια. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει διπλωμάτης αλλά αποφάσισε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την τέχνη και συγκεκριμένα με το σχέδιο μόδας. Το 1928, άνοιξε μια γκαλερί για να αναδείξει τα σχέδια του αλλά η επιχείρηση έκλεισε λόγω του Κράχ.

Μετά το Κράχ

Στη συνέχεια, έγινε μαθητευόμενος του Γάλλου σχεδιαστή Robert Piguet. Το 1942, κάτω από τον Γάλλο σχεδιαστή Lucien Lelong, σχεδίαζε φορέματα για τις συζύγους των Ναζί. Όμως το 1947, άνοιξε τη δική του μπουτίκ. Όταν ο Dior έκανε την επίδειξη στην Αθήνα το 1951, εκείνος ήταν ήδη στο απόγειο της καριέρας του.

Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1957, αφήνοντας πίσω μία τεράστια περιουσία και ένα μεγάλο όνομα στο χώρο της μόδας.

Η επανάσταση στον κόσμο της μόδας~

Ο Dior θεωρείται ως ένας επαναστάτης στον χώρο της μόδας. Αυτό γιατί έφερε ξανά τη θηλυκότητα, το υπερβολικό, το ” παραμυθένιο” στα γυναικεία ρούχα, μετά την αυστηρότητα και το συντηρητισμό της ενδυμασίας του Β’ παγκόσμιου πολέμου. Ειδικότερα, το ” νέο στυλ” , όπως αποκαλείται, πρόκειται για ρούχα σε γραμμή “Α” , που θυμίζει πριγκιπικά φορέματα.

Dior, «Φόρεμα και Γυναικείο Κουστούμι», (1954), 435x600, https://www.prints-online.com/dior-dress-fath-suit-1954-4414279.html«Μόδα δεκαετία του 1940», 500x581, https://www.prints-online.com/dior-dress-fath-suit-1954-4414279.html

Η επίδειξη στην Αθήνα το 1951~

Η πρώτη επίδειξη στην Αθήνα, οργανώθηκε από τη Γαλλίδα αντιπρόσωπο της Ελλάδας, η κα. Vaux Saint-Cyr, τον Δεκέμβριο του 1951. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, τα μοντέλα είναι ενδεδυμένα με φορέματα του “νέου στυλ”, σε αποχρώσεις του λευκού, ροζ και μαύρου. Κάθε φόρεμα έχει το όνομα μιας χώρας, φιλικής προς την Ελλάδα (Αγγλία, Γαλλία, Μεξικό, Βραζιλία, Αυστραλία, Η.Π.Α. και Ελλάδα). Η επίδειξη πραγματοποιείται στην Ακρόπολη των Αθηνών, μπροστά από τις Καρυάτιδες για χάρη του του γαλλικού περιοδικού «Paris Match». Φωτογράφος της επίδειξης ήταν ο Γάλλος Ζαν-Πιερ Πετρατσίνι.

Η επίδειξη στην Αθήνα το 2021~

Στη συνέχεια, 70 χρόνια αργότερα (17/6/2021) οργανώθηκε ξανά επίδειξη του Dior στην Αθήνα, με τίτλο «Dior Celebrates Greece», στο πλαίσιο της κολεξιόν «the Dior Cruise 2022». Σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια, Μαρία Γκράτσια Κιούρι, σκοπός της επίδειξης είναι να αναδείξει τη χώρα για τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησίας της. Ένα θέαμα δηλαδή προς τιμήν της Ελλάδας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η επίδειξη πήρε μέρος εκείνη τη χρονιά. Ειδικότερα, αυτή τη φορά, επιλέχθηκαν πάλλευκα, μπλε, μωβ και χρυσά φορέματα και ρούχα σαν «χιτώνες» που αντικατοπτρίζουν το αρχαιοελληνικό παρελθόν ως φόρος τιμής στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας. Επίσης, τα αθλητικά παπούτσια που φορούν, αναδεικνύουν την αθλητική φύση των ολυμπιακών αγώνων.

Το γεγονός, ότι η επίδειξη πήρε μέρος στο Παναθηναϊκό στάδιο (Καλλιμάρμαρο) δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αυτό γιατί, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το στάδιο μπορεί να σηκώσει το «βάρος» της επίδειξης. Εκτός από το Παναθηναϊκό στάδιο, φωτογραφήσεις έγιναν και στην αρχαία Αγορά, στο ωδείο του Ηρώδου Αττικού, στο ναό του Δία στην Νεμέα, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο αλλά και στους Δελφούς και στην Ελευσίνα. Τέλος, για τις φωτογραφήσεις του σόου, οι οίκος επέλεξε 10 Ελληνίδες φωτογράφοι, δείχνοντας τη γενναιοδωρία των Γάλλων προς τη χώρα μας.

Σκέψεις/επίλογος~

 Κλείνοντας λοιπόν, φαίνεται από τα παραπάνω ότι και δύο επιδείξεις που έγιναν στην ελληνική πρωτεύουσα, διαφέρουν τόσο ως προς ενδυματολογικό στυλ, όσο και ως προς τον σκοπό. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι εθνισμός (υγιής αγάπη για την πατρίδα), παραμένει ζωντανός, ειδικά μέσα από την τέχνη και είναι κάτι που κρυφά αρέσει και ανεβάζει το ηθικό όλων όσων ζουν και αγαπούν την Ελλάδα.

Πηγές

Όλα τα νέα για την ιστορία και τον πολιτισμό : https://www.voreiaproastia.gr/posts/culture/

ΠηγήGreece- is

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία