14/06/2024

Τεχνητή νοημοσύνη και παιδιά: Οι παγίδες που πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Συμβουλές ώστε οι ευκαιρίες από την ασφαλή χρήση της AI να μην εξελιχθούν σε κινδύνους

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία είναι στις 6 Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας αναδεικνύει τις προκλήσεις, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες από τη χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τα παιδιά και τους εφήβους.

Πρόσφατα ανήλικοι εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και παραποίησαν φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών, τις οποίες διακίνησαν στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιστατικά που κινητοποίησαν τις αρχές, ενώ την ίδια ώρα, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προχώρησε σε συμβουλές προς τους ενήλικες για τα παιδιά τους ώστε να χρησιμοποιούνται υπεύθυνα τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι οδηγίες για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης


Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συμβουλεύει τους ενήλικες:

  • Να μιλήσουν στα παιδιά για τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και για τους κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, με κυριότερες τη μη κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών και τη λήψη άδειας πριν από τη δημοσίευση οτιδήποτε σχετικού με άλλους
  • Να δοκιμάσουν μαζί με τα παιδιά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης
  • Να μιλήσουν στα παιδιά για παραπλανητικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο που μπορεί να παρέχουν πολλά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης
  • Να εξηγήσουν στα παιδιά ότι η αντιγραφή ενός προϊόντος τεχνητής νοημοσύνης είναι λογοκλοπή, δηλαδή απάτη, και να τα κατευθύνουν προς εκπαιδευτικά εργαλεία που τους βοηθούν να χτίσουν πάνω σε όσα μαθαίνουν στο σχολείο.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε και δημοσιεύει εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές από Α’ Δημοτικού και άνω, γονείς και εκπαιδευτικούς προκειμένου να οικοδομήσουν τη γνώση του τι είναι τεχνητή νοημοσύνη. Το υλικό είναι διαθέσιμο εδώ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν παιδιά, έφηβοι και γονείς πού μπορούν να απευθυνθούν αν πέσουν θύματα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για πραγματικές φωτογραφίες είτε για υλικό deepfake από κάποιο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης:

  • Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188
  • Στην Ανοιχτή Γραμμή καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο Safeline.gr που έχει ως βασική μέριμνα την αντιμετώπιση περιεχομένου που αφορά τη βία, τον ρατσισμό, την παρενόχληση ή την κακοποίηση.
  • Στο StopNCII.org του οποίου η καινοτομία έγκειται στο ότι ο χρήστης δημιουργεί τη δική του υπόθεση και μέσω της τεχνολογίας hashing που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να αποτρέψει την ανάρτηση συγκεκριμένων προσωπικών εικόνων/βίντεο.
  • Στο ψηφιακό σύστημα αναφορών για ανήλικους https://takeitdown.ncmec.org/ όπου αν σταλεί μια προσωπική φωτογραφία, δεν μπορεί να δημοσιευθεί σε παγκόσμια μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, μέσω της συμβουλευτικής γραμμής βοήθειας Help-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και διαδικτυακά στο www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με την υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

ΠηγήLIFO

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία