25/06/2024

Οι Stellantis και Samsung SDI επενδύουν περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινή μονάδα παραγωγής μπαταριών Lithium-Ion στις Η.Π.Α.

Η νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών στο Kokomo της Ιντιάνα των Η.Π.Α. θα υποστηρίξει το φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο “Dare Forward 2030” της Stellantis.
Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να δημιουργήσει 1.400 νέες θέσεις εργασίες, ενώ θα έχει αρχική ετήσια δυναμική 23 GWh που αναμένεται να φτάσει τις 33 GWh.
Η μονάδα θα παίξει κομβικό ρόλο και στην πορεία εξηλεκτρισμού της Jeep, η οποία στοχεύει μέχρι το 2030 το σύνολο των πωλήσεων της στην Ευρώπη να αποτελείται από εξηλεκτρισμένα μοντέλα με το αντίστοιχο ποσοστό στις Η.Π.Α. να φτάνει το 50%
Ήδη το σύνολο της γκάμας των επιβατικών μοντέλων της Jeep στην Ευρώπη διαθέτει εξηλεκτρισμένες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων του Wrangler 4xe και του νέου Grand Cherokee 4xe που παράγονται στις Η.Π.Α.

Οι Stellantis N.V. and Samsung SDI ανακοίνωσαν την τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής μπαταριών για εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα στο Kokomo της Ιντιάνα των Η.Π.Α.. Πρόθεση είναι η νέα μονάδα να μπει σε λειτουργία το 2025 με αρχική ετήσια παραγωγική δύναμη 23 GWh και στόχο να φτάσει τα 33 GWh μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε δεύτερη φάση η δυναμική μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, παράλληλα με την αύξηση της ζήτησης των ηλεκτρικών οχημάτων της Stellantis.

Η επένδυση ύψους άνω των 2,5 δις. Δολαρίων αναμένεται να δημιουργήσει 1.400 νέες θέσεις εργασίας, με την επένδυση στο μέλλον να φτάνει έως και τα 3,1 δις. δολάρια. Η νέα μονάδα θα παρέχει μπαταρίες για εξηλεκτρισμένα οχήματα του Ομίλου Stellantis, τα οποία θα παράγονται στις Η.Π.Α., όπως για παράδειγμα τα Plug-in Hybrid Jeep Wrangler 4xe και Jeep Grand Cherokee 4xe που είναι διαθέσιμα τόσο στις Η.Π.Α., όσο και στην Ευρώπη.   

Ως μέρος του στρατηγικού πλάνου “Dare Forward 2030”, η Stellantis στοχεύει μέχρι το τέλος της δεκαετίας να έχει συνολικές ετήσιες πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ύψους 5 εκατομμυρίων μονάδων. Παράλληλα μέχρι το 2030 ο στόχος είναι το 100% των πωλήσεων στην Ευρώπη να αφορά σε επιβατικά οχήματα μηδενικών ρύπων και αντίστοιχα στις Β. Αμερική το 50% των επιβατικών και ελαφρών φορτηγών να είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Για αυτό το λόγο η Stellantis έχει αυξήσει το στόχο παραγωγής μπαταριών από τις 140 GWh στις 400 GWh, μέσω της λειτουργίας πέντε εργοστασίων κατασκευής, αλλά και επιπλέον συνεργασίες με εξωτερικούς προμηθευτές. Η νέα επένδυση στις Η.Π.Α. αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής εξηλεκτρισμού που προβλέπει επενδύσεις 35 δις. δολαρίων μέχρι το 2025.

«Μόλις πριν από ένα χρόνο δεσμευτήκαμε σε μια επιθετική στρατηγική εξηλεκτρισμού, η οποία στηρίζεται σε πέντε «gigafactories» στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική,» σημείωσε ο κ. Carlos Tavares, CEO της Stellantis. «Η σημερινή ανακοίνωση ισχυροποιεί την παραγωγική μας δυνατότητα και υπογραμμίζει την πορεία της Stellantis προς την εξάλειψη των εκπομπών ρύπων σύμφωνα με το πλάνο Dare Forward 2030. Είμαι ευγνώμων προς τον Κυβερνήτη Holcomb, το Συμβούλιο, τον Δήμαρχο Moore και τις ομάδες τους, όπως και προς τους συνεργάτες μου για την υποστήριξη τους ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η επένδυση στο Kokomo, μια πόλη με ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς με τον Όμιλο μας.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία