26/04/2024

Mεγάλος σεισμός 7,8 στην Τουρκία

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,8 ρίχτερ σημειώθηκε στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ο σεισμός είχε επίκεντρο 37χλμ. της πόλης Γκαζιαντέπ, όπου πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές μεγάλες πόλεις όπως την Άγκυρα, τα Άδανα ενώ “κουνήθηκαν” και στην Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Συρία όπου υπήρξαν και θύματα, ενώ στην Ιταλία εξέδωσαν μήνυμα για πιθανό τσουνάμι.

Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Πολυάριθμοι νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νύχτα την Τουρκία και τη Συρία, ισοπεδώνοντας ολόκληρες γειτονιές ενώ πολλές οικογένειες κοιμόντουσαν. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται σημειώνοντας μεγάλο μέγεθος και η προσπάθεια απεγκλωβισμού των ατόμων κάτω από τα συντρίμια γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Το επίκεντρο του σεισμού

Το επίκεντρό του βρισκόταν περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία