25/04/2024

Γιατί να υιοθετήσεις ένα ζωάκι αντί να το αγοράσεις

Εδώ και 5 μήνες έχουμε καλωσορίσει στην οικογένεια μας την Σπαγγέτι, ένα υπέροχο, πανέξυπνο, τρυφερό και τρομερά ατακτούλι σκυλί που βρήκαμε σε αγγελία στο Facebook, ερωτευτήκαμε κεραυνοβόλα και υιοθετήσαμε αμέσως. Η Σπαγγέτι έζησε τον πρώτο ενάμιση χρόνο τη ζωή της δεμένη σε ένα χωράφι, χωρίς καμία προστασία από τη ζέστη, το κρύο ή τη βροχή, έτρωγε τα αποφάγια που της πετούσαν, ενώ κάποιες συμπεριφορές και αντιδράσεις της δείχνουν ότι έχει κακοποιηθεί. Χρειάστηκαν μόνο ελάχιστες μέρες μαζί μας για να σηκωθούν χαρούμενα τα πεσμένα αυτάκια της, να καταλάβει ότι πλέον έχει μία οικογένεια να την αγαπάει και την φροντίζει και να γεμίσει το σπίτι και τις καρδιές μας με την αγάπη που μόνο ένα υιοθετημένο ζώο μπορεί να σου προσφέρει.

Στην θέση της Σπαγγέτι θα μπορούσαμε να έχουμε αγοράσει ένα σκυλί ράτσας, από έναν εκτροφέα και να αφήναμε την Σπαγγέτι να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της στο χωράφι. Θέλω να ξέρετε ότι αυτό γίνεται κάθε φορά που κάποιος στην Ελλάδα αγοράζει ένα ζώο συντροφιάς. Κάποιο άλλο ζώο, αδέσποτο ή δεσποζόμενο, καταδικάζεται σε μία άθλια ζωή, τις περισσότερες φορές κακοποιητική. Αγοράζοντας ένα ζώο επιτρέπεις την κακοποίηση σε κάποια άλλα, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια και δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες ότι δεν γνωρίζαμε τι συμβαίνει, αφού οι φιλοζωικές εταιρείες και τα σωματεία σε όλη την χώρα ενημερώνουν συνεχώς για το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων αλλά και των παράνομων εκτροφέων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αναλύω παρακάτω, για τους οποίους πρέπει -στην Ελλάδα των 3 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων (με μέτρηση του 2019 ενώ πλέον υπολογίζονται περίπου στα 4-4,5 εκατ.)– να υιοθετήσεις ένα ζωάκι αντί να αγοράσεις αν σκέφτεσαι να μεγαλώσεις την οικογένεια σου.

Αναζητώντας την τέλεια ράτσα: ένα είδος ρατσισμού προς τα ζώα

Ακούω πολύ συχνά από ανθρώπους που αγόρασαν ζώο, ότι ήθελαν μία συγκεκριμένη ράτσα επειδή είναι όμορφα ή έξυπνα ή ίσως ήσυχα τα σκυλιά που ανήκουν σε αυτή. Σίγουρα η κάθε ράτσα έχει τα χαρακτηριστικά της και πολλές φορές παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή που θα κάνουμε, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι ότι η διάκριση αυτή είναι άδικη και σχεδόν ρατσιστική. Τα ημίαιμα ζώα μπορούν και έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ίσως αποζητούμε στο νέο μέλος της οικογένειας μας, ακόμα και αν δεν ανήκουν σε κάποια ράτσα. Ένα ζώο χωρίς ράτσα μπορεί να προσφέρει αγκαλιές, αγάπη, στοργή και αφοσίωση όπως ακριβώς και ένα καθαρόαιμο ζώο και μάλιστα πολλές φορές με ακόμα περισσότερο ζήλο αφού τα ζώα αισθάνονται ευγνωμοσύνη όταν τα σώσουμε από μία δύσκολη ζωή.

Αν επιμένεις να θες ράτσα, οι φιλοζωικές και τα καταφύγια είναι γεμάτα από εγκαταλελειμμένα τσιουάουα, jack russel, pit bull, boxer και άλλα “πανάκριβα” σκυλιά που οι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειψαν όταν δεν ήθελαν πια στη ζωή τους. Τα σκυλιά αυτά έχουν ήδη ζήσει το σοκ της εγκατάλειψης και περιμένουν μία οικογένεια που θα τους προσφέρει ένα σπίτι και την αγάπη που τους αξίζει. Οπότε πριν επικοινωνήσεις με κάποιο pet shop ή εκτροφέα για την ράτσα σκύλου που αναζητάς, ρίξε πρώτα μια ματιά στα καταφύγια και τις φιλοζωικές της περιοχής σου ή στις ιστοσελίδες τους. Μπορείς αν θες να ρίξεις μία ματιά στο Dog’s Voice, το A Little Shelter και το Save A Greek Stray.

Ο κύκλος της κακοποίησης των ζώων ξεκινά από τα παράνομα εκτροφεία

Δυστυχώς ακόμα και αν αγοράσεις το ζώο σου από ένα νόμιμο pet shop, υπάρχει τεράστια πιθανότητα το σκυλάκι ή το γατάκι να έχει γεννηθεί σε παράνομο εκτροφείο στην Ελλάδα ή σε κάποια Βαλκανική χώρα από τις οποίες εισάγονται πάρα πολλά σκυλιά στην χώρα μας. Τα μέρη αυτά είναι πραγματικά μία κόλαση για τα ζώα, ειδικά για τα θυληκά, αφού ζουν όλη τους τη ζωή σε μικρά κλουβιά, μέσα στην βρωμιά, υποστιτισμένα, χωρίς κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και καταδικασμένα όλη τους τη ζωή να βιάζονται και να γεννάνε ξανά και ξανά μέχρι στο τέλος να εξανλτηθούν και να τα σκοτώσουν αφού δεν τους είναι πια χρήσιμα. Αυτή η άθλια ζωή των ζώων έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα να γεννιούνται κουτάβια με προβλήματα υγείας, τα οποία και οδηγούν σε ασθένειες ή και τον θάνατο τους λίγο καιρό αφού κάποιος τα αγοράσει.

Φυσικά υπάρχουν και οι νόμιμοι εκτροφείς που εκτρέφουν ράτσες σε πολύ καλές για τα ζώα συνθήκες, αλλά στην Ελλάδα των εκατομμυρίων αδέσποτων, πιστεύω ότι το να μιλάμε για ζώα ράτσας είναι τουλάχιστον περιττό, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Υιοθετώ σημαίνει σώζω μία ζωή

Τους πρώτους μήνες της συμβίωσης μας με την Σπαγγέτι παρατηρήσαμε ότι όταν πηγαίνουμε βόλτα, αμέσως μόλις έκανε τις ανάγκες της μας τραβούσε πίσω στο σπίτι. Την ένιωθα από το ασανσέρ να ανυπομονεί να μπει στο σπίτι και αμέσως μόλις της βγάζαμε το λουρί έτρεχε χαμογελαστή πάνω κάτω για λίγα λεπτά δείχνοντας μας την χαρά της που έχει επιτέλους ένα σπίτι, ένα κρεβάτι, νερό και φαγητό. Δεν ξέρω πώς θα ήταν η ζωή της αν δεν την υιοθετούσαμε και δεν θέλω καν να σκέφτομαι την κατάληξη της.
Υιοθετώ, σημαίνει σώζω μία ζωή, δίνω την ευκαιρία σε ένα πλάσμα να ζήσει με αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από αυτό. Αγοράζω σημαίνει δυστυχώς καταδικάζω ένα άλλο ζώο σε μια κακή ζωή και πολύ πιθανό σε έναν κακό θάνατο.

Ένα ζώο ράτσας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υγιές ή ότι έχει καλό χαρακτήρα

Σε μία συζήτηση που είχα με έναν γνωστό όταν υιοθετήσαμε την Σπαγγέτι, του έλεγα τα θέματα που έχει με τον αποχωρισμό ή την επιθετικότητα που καμιά φορά της βγαίνει λόγω της κακοποιητικής ζωής που έζησε και μου είπε “αυτά παθαίνεις όταν παίρνεις σκυλί από τον δρόμο”. Νομίζω δεν έχω ξανανευριάσει τόσο πολύ στη ζωή μου, αλλά κράτησα την ψυχραιμία μου και του εξήγησα ότι κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει. Προβλήματα στην συμπεριφορά μπορεί να έχουν όλα τα σκυλιά και τα πάντα λύνονται με την σωστή εκπαίδευση. Ένα σκυλί ράτσας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι υγιές ή θα έχει καλό χαρακτήρα, αντιθέτως μπορεί να έχει ακόμα περισσότερα προβλήματα από ένα σκυλί που ζει στον δρόμο λόγω των άθλιων συνθηκών που μπορεί να γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τελικά να πουληθεί.

Μπορώ να συνεχίσω να γράφω για ώρες τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αγοράζουμε ζώα, αλλά πιστεύω ότι αυτοί είναι προς το παρόν αρκετοί. Έτσι κι αλλιώς θα μιλήσουμε πολύ για το θέμα των ζώων μέσα από αυτή τη στήλη easyGREEN που ξεκινήσαμε φέτος και ελπίζω να βρίσκετε ενδιαφέρουσα. Θέλω να κλείσω με μία φράση που ακούγεται συχνά, είναι αρκετά κλισέ αλλά έχει ένα βαθύ νόημα. Οι φίλοι δεν αγοράζονται και όταν υιοθετήσετε ένα ζωάκι θα καταλάβετε το μεγαλείο αυτής της παντοτινής φιλίας.

πηγή:madameginger.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία