29/03/2024

Εκτός σχεδίου οικόπεδα: Εως 9 Δεκεμβρίου η προθεσμία για έκδοση οικοδομικής άδειας

Αν δεν το κάνουν, τότε, θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της κάθε περιοχής

Τριάντα επτά μέρες περιθώριο (έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022) έχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που διαθέτουν αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων (οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων) σε εκτός σχεδίου περιοχές για να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Αν δεν το κάνουν, τότε, θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της κάθε περιοχής που θα καθορίζει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις για να εξακριβώσουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Κι αυτό συμβαίνει, διότι σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η παράταση δεν θα δοθεί, προκειμένου με την εκπόνηση και ολοκλήρωση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων να θωρακιστεί ο εκτός σχεδίου χώρος από την άναρχη δόμηση.

Ωστόσο,  για τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που διαθέτουν τέτοιου είδους αγροτεμάχια, το να μη δοθεί παράταση, σημαίνει πως η περιουσία τους κυριολεκτικά… εξαερώνεται.

Κι αυτό θα συμβεί, επειδή οι μικρές περιουσίες (τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός) θα απαξιωθούν πλήρως, ενώ οι μεγάλες ιδιοκτησίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, μιας και όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν οικοδομική άδεια (έως τις 9 Δεκεμβρίου) θα αναγκαστούν να πουλήσουν την περιουσία τους «για ένα κομμάτι ψωμί», για προσάρτηση στις μεγαλύτερες. Ετσι, οι μεγάλοι (ιδιοκτησιακά) θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι, και οι άλλοι δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους με κανέναν τρόπο.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, η κατάσταση έχει ως εξής: οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων, που μέχρι την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, θα μπορούν να προβούν σε έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022, για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ανέγερσης εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας.

Επιπλέον, με το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, η ανώτατη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία στις εκτός σχεδίου περιοχές (έως το τέλος του χρόνου) μειώθηκε σε 86 έως τα 186 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η έκδοση των οικοδομικών αδειών για τις περιοχές αυτές επιβαρύνεται με νέο τέλος 250 έως 5.000 ευρώ.

πηγή:tanea.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία