28/03/2024

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ… ΦΑΝΤΑΣΜΑ

ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Φυσικές και περιβαλλοντικές καταστροφές συμβαίνουν καθημερινώς σε όλο τον πλανήτη! Η επόμενη μέρα όμως από το επονομαζόμενο καιρικό φαινόμενο «ΜΗΔΕΙΑ», το οποίο έκανε αισθητή την παρουσία του στα Βόρεια Προάστια και δη στο Δήμο Διονύσου τον Φεβρουάριο του 2021, μπορεί να πέρασε κι ο απολογισμός του να έγινε, σειρά όμως τώρα έχουν οι ΠΡΑΞΕΙΣ, καθώς η «κ. ΜΗΔΕΙΑ», άφησε πίσω της εικόνες καταστροφής!

Η πτώση των δέντρων πάνω σε αυτοκίνητα και μάντρες, η απόγνωση των πολιτών, οι καταστροφές των οικιών, η διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, «γέννησαν» την ανάγκη αποζημίωσης ιδιωτών κι επαγγελματιών μετά το ηχηρό πλήγμα του COVID-19

Στην ανάγκη αυτή υπήρξε άμεση ανταπόκριση, τουλάχιστον ως προς την έναρξη διαδικασίας της κατάθεσης των αιτήσεων για αποζημίωση προς τους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες. Γι’ αυτή την κατάθεση αίτησης αποζημιώσεως, οι πολίτες, ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί, καταθέτουν τ’ απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Δήμο μαζί με τη Συνοδευτική Αίτηση. Ο Δήμος με τη σειρά του, υποβάλει σχετικό αίτημα επιχορήγησης στο ΥΠ.ΕΣ. Σε επόμενο στάδιο, εκτελούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, εγκρίσεις και εκταμίευση αποζημιώσεων. Για τους επαγγελματίες, η διαδικασία αίτησης απαιτούσε τη συμπλήρωση μιας φόρμας, η οποία αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση danaptiksi.anat@patt.gov.gr, με παράλληλη κοινοποίησή της στον Εμπορικό Σύλλογο του Δήμου Διονύσου, emporikosdionysou@gmail.com.

Η διαδικασία για την κατάθεση των αποζημιώσεων είναι απλή τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους πολίτες. Ωστόσο, πίσω από τη φαινομενικά απλή διαδικασία, “κρύβεται” ο Γολγοθάς της γραφειοκρατίας. Οι αιτήσεις περνούν από τους Δήμους, την Περιφέρεια και τα Υπουργεία. Η μακρά αυτή πορεία λοιπόν, απαιτεί χρόνο και υπομονή, την οποία πρέπει να δείξουν οι πολίτες, προκειμένου να αποζημιωθούν για όλη αυτή την ταλαιπωρία.

Πόση όμως ακόμη υπομονή, θα πρέπει να δείξουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες;

Παρά τις διευκρινήσεις αυτές, το τοπίο των αποζημιώσεων παραμένει θολό! Ποιος φέρει την ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ως προς την απόδοσή τους; Ο Δήμος; Η Περιφέρεια; Ή μήπως το Υπουργείο; Σε ποιον θα πρέπει να απευθυνθούν οι πολίτες για περαιτέρω πληροφορίες σε περίπτωση καθυστερήσεων για την απόδοση αποζημίωσης;

Αν και οι συζητήσεις γύρω από τις αποζημιώσεις είναι πολλές, πρέπει να τονιστεί ένα ακόμη στοιχείο… η ταλαιπωρία των πολιτών, η οποία δεν μπορεί να ξεχαστεί, όσο κι αν είναι το ποσό που θα αποδοθεί! Το ίδιο ισχύει και για τον κίνδυνο, στον οποίο εκτέθηκαν οι συμπολίτες μας. Στο μέλλον, οι συζητήσεις θα πρέπει να αφορούν την πρόληψη και την ορθή οργάνωση και όχι την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Συνοψίζοντας, εάν και είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι φορείς που έχουν “αναλάβει” την ευθύνη απόδοσης των αποζημιώσεων, παραμένει άγνωστο το πότε! Πρόκειται για έναν έντονο προβληματισμό, που αφορά τις περιοχές που επλήγησαν, κανείς όμως δεν υπάρχει , προκειμένου να δώσει μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση.

Και γιατί αποζημιώσεις Φάντασμα;
Γιατί πουθενά και κανείς, δεν γράφει ΠΟΤΕ και ΑΝ θα δοθούν.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πλημμύρες που έγιναν τον προηγούμενο Αύγουστο στην Εύβοια, δεν έχουν δοθεί ακόμη στους πληγέντες.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην γίνει το ίδιο και σ’ εμάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία