26/04/2024

AΠΟΔΡΑΣΕΙΣ… της μιας μέρας

Και καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη έχετε αγχωθεί με όλα όσα πρέπει να κάνετε για τις γιορτές, το μυαλό σας ταξιδεύει μαζί με όσους έχουν ήδη κανονίσει να φύγουν από την πρωτεύουσα για κάποιον τουριστικό προορισμό. Όμως, ακόμα και για εσάς, που οι υποχρεώσεις αλλά και η ατμόσφαιρα της πόλης τα Χριστούγεννα, σας κρατά εντός των τειχών, υπάρχουν μονοήμερες αποδράσεις που θα σας ανταμείψουν, σαν ένα μικρό επιπλέον δωράκι από τον Αϊ Βασίλη.

Μια βόλτα προς το Μαίναλο

Το όρος Μαίναλο θα σας αποζημιώσει με εικόνες και αρώματα από τη φύση, αλλά και με απίστευτης ομορφιάς και ιστορικής σημασίας σημεία για να επισκεφθείτε.

Δημητσάνα, Βυτίνα, Στεμνίτσα.

2,5 ώρες περίπου μακριά από την Αθήνα, η Βυτίνα, η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα, είναι από τα πιο δημοφιλή και καλοδιατηρημένα παραδοσιακά χωριά της Ορεινής Αρκαδίας.

Απλώνονται πάνω στο όρος Μαίναλο, με τα έλατα να αρωματίζουν την ατμόσφαιρα με μια πρωτόγνωρη αύρα που σου μένει αξέχαστη. Γύρω τους σε μικρές αποστάσεις, υπάρχουν χωριά εκπληκτικής ομορφιάς, ποτάμια, πηγές, ιστορικά μνημεία, μοναστήρια που μπορείτε να εξερευνήσετε και αν είστε τολμηροί να φτάσετε ως τον Λούσιο ποταμό. Τρεις προορισμοί που ξεχωρίζουν για τη φυσική τους ομορφιά, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους αλλά το υψηλό επίπεδο τουριστικής φιλοξενίας.

Αν επιλέξετε… Ορεινή Κορινθία

Η Ορεινή Κορινθία δε θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μας. Μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, τα Τρίκαλα Κορινθίας, αποτελούν μια τριπλή πρόκληση με υπέροχη φύση  που σίγουρα θα τη λατρέψετε. Επίσης απότελούν έναν εξαιρετικό χειμερινός προορισμός σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο Ζηρείας.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας χωρίζονται σε τρείς οικισμούς: τα Κάτω Τρίκαλα που βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μέτρων, τα Μεσαία Τρίκαλα στα 1000 μέτρα και τέλος τα Άνω Τρίκαλα που φτάνουν σε υψόμετρο τα 1100 μέτρα.

Τα Άνω Τρίκαλα είναι ένας υπέροχος παραδοσιακός οικισμός με πετρόχτιστα αρχοντικά που πολλά από αυτά πλέον έχουν μετατραπεί σε ξενώνες. Απολαύστε τη βόλτα σας και τον καφέ ή το μεζεδάκια σας στα παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια του χωριού.

Στη Μεσαία Συνοικία Τρικάλων θα βρείτε τα περισσότερα ξενοδοχεία σε σύγκριση με τους άλλους 2 οικισμούς αλλά και αναρίθμητες επιλογές για φαγητό.

Τα Κάτω Τρίκαλα διαθέτουν την πιο όμορφη και γραφική πλατεία που διαθέτει 2 μεγάλα πλατάνια. Γύρω από την πλατεία θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ.

Μοναδικό… Ναύπλιο

Σταθερή αξία όλο το χρόνο. Μια αύρα κοσμοπολίτικη, αλλά με «παλιά» αρώματα, θα γεμίσει τις μπαταρίες σας, καθώς η βόλτα στη στολισμένη παλιά πόλη και η αύρα της θάλασσας θα σας δώσει την ανάσα που τόσο χρειάζεστε. Αν δεν τολμήσετε την ανάβαση στα 999 σκαλιά του Παλαμιδιού υπάρχει και εναλλακτική είσοδος στην οποία πηγαίνετε οδικώς ώστε να έχετε τη δυνατότητα να περιδιαβείτε στα στενά του κάστρου και να αγναντέψετε ως απέναντι τα χωριά της Πελοππονήσου.

Μια βόλτα με το βαρκάκι θα σας δώσει την δυνατότητα να επισκεφθείτε το Μπούρτζι αλλά και να θαυμάσετε την Ακροναυπλία από άλλη οπτική ματιά.

Το γραφικό τρενάκι που σταθμεύει στο λιμάνι της πόλης θα σας περάσει από όλα τα σημαντικά μνημεία και θα σας ξεναγήσει στα μυστικά ιστορικά δρώμενα που κρύβονται κάτω από κάθε πέτρα του παλιού Ναυπλίου.

Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν και με τα ομαδικά ποδήλατα που μπορείτε να οδηγήσετε με αυτά μέσα στα στενά της παλιάς πόλης.

Στις πλαγιές του Παρνασσού

Η Αγόριανη, το χωριό Πολύδροσος ή αλλιώς Σουβάλα, αλλά και τα γύρω γραφικά χωριά όπως η Άνω Αγόριανη, οι οικισμοί της Μαριολάτας και της Βάριανης, καθώς και το πανέμορφο Άνω Πολύδροσο, χτισμένα στις βόρειες πλαγιές του Παρνασσού, απέχουν περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα.

Αγόριανη

Στην Αγοριανη φτάνετε είτε περνώντας μέσα από την Αράχωβα, που δεν θα σας το συνιστούσα στην πιθανή επιλογή σας τα Χριστούγεννα, καθώς η οδική διέλευση είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω πολυκοσμίας. Υπάρχει όμως και η διαδρομή μέσα από Αμφίκλεια ακολουθώντας τη διαδρομή που σε βγάζει προς Πολύδροσο και Παρνασσό. Το γεγονός πως βρίσκεται πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού το κάνει περιζήτητο στις κοντινές αποδράσεις και όχι μόνο. Εκπληκτικής ομορφιάς φύση και ένας μοναδικός καταρράκτης αποτελούν τα πλέον μαγικά στοιχεία της περιοχής.

Πολύδροσο (Σουβάλα)

Η όμορφη Πολύδροσος είναι χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 380μ. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σουβάλα, όνομα που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.Με μια όμορφη πλατεία με πλατάνια αλλά και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού μόλις  20χλμ. Μακριά κάνει το χωριό ιδιαίτερα αγαπημένο για τους κατά του χειμερινούς μήνες. Πεζοπορία στα όμορφα μονοπάτια της, ποδήλατο βουνού, ορειβασία και βόλτα με άλογα στο ποτάμι με το πλατανόδασος, μπορείτε να κάνετε όλο το χρόνο. Με μόλις 20’ περπάτημα μπορείτε να φτάσετε στις πηγές της Αγίας Ελεούσας. Η τοποθεσία θα σας αποζημιώσει με την φυσική της ομορφιά, αφού είναι πνιγμένη στα πλατάνια, με αναβλύζοντα νερά από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού και υπέροχη θέα στην Πολύδροσο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία