19/04/2024

Ανάγκη για μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Καταλυτικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε μπροστά σε μία ραγδαία αύξηση των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης και σε καύσιμα, η οποία πιέζει ασφυκτικά τους πολίτες και τα όποια μέτρα έλαβε η Κυβέρνηση μοιάζουν με ενέσεις αναλγησίας σε έναν ήδη «ετοιμοθάνατο» ασθενή. Η πανδημία με τις συνέπειές της και η πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «τινάζει» στα ύψη τις τιμές στα βασικά αγαθά και οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία άνευ προηγουμένου ακρίβεια, έχοντας ήδη υποφέρει από μία πολυετή οικονομική κρίση.

Πέραν όμως της όποιας βοήθειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τον καταλυτικό ρόλο στην επιβίωση των πολιτών διαδραματίζει η κατά τόπους Δημοτική Αρχή. Η τελευταία διαθέτει τα μέσα να συμβάλει (αν το επιθυμεί) καθοριστικά αφενός στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και αφετέρου στην ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σε μία περιοχή όμως όπως η δική μας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποφέρει πολλαπλά (οικονομική κρίση, πανδημία, «Μήδεια», πυρκαγιές, «Ελπίς», ακρίβεια,) καθίσταται επιτακτική η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες. Η τοπική Αρχή, αποτελώντας τον καθοριστικό παράγοντα για την ομαλή και εύρυθμη ζωή των δημοτών, πρέπει να ενεργεί με γνώμονα αυτό και να αντιμετωπίζει την όποια δυσκολία με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Τι γίνεται όμως με τους Δήμους της περιοχής μας; Ενεργούν με γνώμονα τον πολίτη ή τα πολιτικά συμφέροντα;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή, αν αναλογιστούμε τι έχουν πράξει οι Δήμοι των Βορείων Προαστίων. Ο Δήμος Κηφισιάς ενέκρινε την χορήγηση οικονομικού βοηθήματος για τους οικονομικά ευάλωτους κατοίκους ενόψει του Πάσχα 2022 και ο Δήμος Αμαρουσίου αποφάσισε την χορήγηση Διατακτικών σε οικονομικά ευπαθείς Δημότες – Κατοίκους του Αμαρουσίου για αγορά τροφίμων ενόψει του Πάσχα 2022.

Ο Δήμος Διονύσου τι έχει κάνει; Ποια τα μέτρα και οι ενέργειες για τους δημότες του;

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την επιβίωση των συμπολιτών μας, όσο και για την οικονομική άνθιση των περιοχών μας. Μόνο τα στοχευμένα μέτρα μπορούν να αντιμετωπίσουν, στο μέτρο του δυνατού, μία τόσο δύσκολη συγκυρία.

• Μείωση των Δημοτικών Τελών για ΟΛΟΥΣ!
• Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη οι οικογένειες πολυτέκνων και ατόμων με αναπηρία και μείωση 50% των τριτέκνων.
• Δωρεάν παροχή ειδών πρώτης ανάγκης για τους οικονομικά ασθενέστερους.
• Διεύρυνση και ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
• Επέκταση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι με επιπλέον προσωπικό και παροχή περισσότερων υπηρεσιών.
• Ευνοϊκότερη ρύθμιση ωφελούμενων ανταποδοτικών τελών και φόρων στους πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
• Παρεμβάσεις του Δήμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας και χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών σε ανέργους και ειδικές ομάδες συνανθρώπων μας για συγκεκριμένες αγορές (συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο της περιοχής).

Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μόνο λίγες από εκείνες που μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά και να ανακουφίσουν χιλιάδες πολίτες που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ας παραδειγματιστούν οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής από τις δράσεις του Δήμου Γλυφάδας, ο οποίος μείωσε κατά 20% τα Δημοτικά Τέλη για όλους τους δημότες του. Προχώρησε σε εξορθολογισμό των δαπανών του Δήμου, βελτίωση των εσόδων του και αναδιοργάνωση λειτουργιών που οδηγούν σε σημαντικές οικονομίες κλίμακος. Εξοικονόμησε πόρους και κατάργησε προσαυξήσεις που επιβάρυναν τις χρεώσεις του Δήμου. Έβαλε τάξη στο «σπίτι» του για να μπορέσει να ελαφρύνει τον λογαριασμό για κάθε σπίτι και για κάθε επιχείρηση. Από το 2014, όχι απλά δεν έκανε ποτέ την παραμικρή αύξηση, αλλά έχει μειώσει πλέον κατά 30% τα Δημοτικά τέλη (10% το 2018, 20% το 2022). Εξ αρχής μάλιστα μηδένισε τις χρεώσεις για τους πολύτεκνους και για τους πολίτες με αναπηρία και τις μείωσε στο μισό για τους τρίτεκνους. Έτσι οι χρεώσεις του Δήμου για τα Δημοτικά Τέλη είναι πια από τις μικρότερες σε όλη την Αττική.

Γιατί λοιπόν ο Δήμος Γλυφάδας το κατάφερε;
Τι λάθος γίνεται τελικά εδώ πάνω;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία