28/03/2024

Θ. Αμπατζόγλου: «Απαιτείται ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής»

Από την πρώτη στιγμή της κακοκαιρίας όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις του Δήμου Αμαρουσίου (υπάλληλοι και εθελοντές) αλλά και οι εξωτερικοί συνεργάτες εργολάβοι που διέθεταν τα απαραίτητα μηχανήματα έργου, υπό τις οδηγίες της Δημοτικής Αρχής ρίχτηκαν στη μάχη με πρώτη προτεραιότητα την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια τον αποχιονισμό κεντρικών οδικών αρτηριών του Δήμου αλλά και κομβικών σημείων (όπως Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου, Κοινωνικές Υπηρεσίες κ.α.), στη συνέχεια δευτερευόντων καθώς και παράλληλα τη συνδρομή στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις του Δήμου Αμαρουσίου διεκπεραίωσαν με επιτυχία περισσότερα από 150 κρίσιμα περιστατικά υγείας και υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αντιμετωπίζοντας θέματα όπως τοκετοί, αιμοκαθάρσεις, εγκεφαλικά, καρδιακά, δηλητηριάσεις, απεγκλωβισμούς κ.α.

Όλες οι ενέργειές μας και η πρόοδος των εργασιών μας από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, οπότε και ξεκίνησε η κακοκαιρία «Ελπίς», μέσω σχετικών καθημερινών ανακοινώσεων, έβλεπαν το φως δημοσιότητας. Οι κάτοικοι του Αμαρουσίου ενημερώνονταν με κάθε διαθέσιμο μέσο (site & social media Δήμου, τοπικά ειδησεογραφικά sites, Γραμμή Δημότη 15321) για την εξέλιξη των εργασιών αλλά και για τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Είναι προφανές πως λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου και του τεράστιου όγκου χιονιού που κατόπιν έγινε πάγος, δεν ήταν δυνατό να καθαριστούν όλες οι γειτονιές ταυτόχρονα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος Αμαρουσίου, ένας Δήμος αστικός, προετοιμασμένος όπως η πλειοψηφία των Δήμων της Αττικής να αντιμετωπίσει καταστάσεις ήπιων κλιματικών μεταβολών, ανταπεξήλθε με μεγάλη επιτυχία σε πρωτόγνωρες συνθήκες που είχε ως κύριο στόχο την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου δηλώνει:

«Οι κακοκαιρίες της Μήδειας και της Ελπίδας, καθώς και οι καλοκαιρινοί καύσωνες αλλά και οι έντονες βροχοπτώσεις, μας υποχρεώνουν όλους όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίαρχα του Α΄ βαθμού, να υποβάλλουμε σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις προς την κεντρική διοίκηση του κράτους προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με αξιόμαχα μέσα την κλιματική αλλαγή. Ο Δήμος μας μέσα από τα αυτοδιοικητικά όργανα στα οποία συμμετέχει θα παρουσιάσει τις θέσεις του οι οποίες σχετίζονται με τη ριζική αναβάθμιση του τομέα Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους και την άμεση απελευθέρωση κονδυλίων για τη θωράκιση των πόλεων απέναντι σε έκτακτα αλλά δεδομένα πλεόν καιρικά φαινόμενα. Είμαστε σίγουροι πως τα συναρμόδια υπουργεία αντιλαμβανόμενα το βάρος που σήκωσαν οι Δήμοι – και κατά την τελευταία θεομηνία – θα δώσουν στους Δήμους τα σωστά όπλα για να πολεμήσουν υπέρ της ασφάλειας των Δημοτών τους».​

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία