16/04/2024

Τρομοκρατική επίθεση στου Ψυρρή: Στον ανακριτή οι 2 Πακιστανοί που σχεδίαζαν το «χτύπημα» στο εβραϊκό εστιατόριο

Στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα Παρασκευή (31.3.2023) το μεσημέρι οι δύο Πακιστανοί που έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση, η οποία επρόκειτο να «χτυπήσει» σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή, στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δύο Πακιστανοί συλληφθέντες καλούνται να απολογηθούν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς φέρονται να «στρατολογήθηκαν» από κλάδο των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» και να πραγματοποιήσουν το «χτύπημα» στο εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή, με την υπόσχεση αδρής πληρωμής.

Στην δικογραφία αναφέρεται πως ηγετικό ρόλο στην υπόθεση έχει άγνωστος ο οποίος από το εξωτερικό φαίνεται να έδινε εντολές στους δύο. Η δίωξη για το πρόσωπο αυτό, αφορά τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), ο οποίος φέρεται να είναι στο Ιράν.

Οι κατηγορούμενοι, που συνελήφθησαν ο ένας στην Ζάκυνθο και ο άλλος στην Σκάλα Λακωνίας, δεν έχουν ακόμη απευθυνθεί σε δικηγόρο και σήμερα αναμένεται να ζητήσουν τον διορισμό συνηγόρου που θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους με εντολή του δικαστικού λειτουργού. Η διαδικασία σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να καθυστερήσει την έναρξη των απολογιών ώστε ο συνήγορος που θα διοριστεί να ενημερωθεί για το υλικό της υπόθεσης.

Η άγνωστη επιχείρηση της ΕΥΠ για τον Χαϊντέρ

Η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπό άκρα μυστικότητα εδώ και αρκετό καιρό τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή, όπου μάλιστα είχε προηγηθεί και επιχείρηση για τη σύλληψη του 27χρονου Χαϊντέρ στα τέλη του 2022, πριν από αυτή στον Λαγανά Ζακύνθου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε το tempo24.news, η επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί με πολυπληθή ομάδα στελεχών της ΕΥΠ και ήταν καθοριστική για την έκβαση της σοβαρής αυτής υπόθεσης, καθώς τότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Ζάκυνθο ο 27χρονος.

Οι ίδιες πληροφορίες του tempo24.news αναφέρουν πως αυτή η πρώτη επιχείρηση της ΕΥΠ ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω ζητημάτων ταυτοπροσωπίας και έπρεπε να συσχετιστούν με άλλα δεδομένα προκειμένου να καταλήξει στο άτομο που αναζητούσε. Μάλιστα οι προσπάθειες της αναζήτησης δεν διευκολύνονταν ούτε με τις περιγραφές και άλλο υλικό το οποίο υπήρχε προς εμπιστευτική χρήση.

Στη διάρκεια των αναζητήσεων, μέχρι να εντοπίσουν το σπίτι, όπου διέμενε ο Πακιστανός, δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Αντίθετα το σύνολο των μελών της έμπειρης ομάδας της ΕΥΠ κινήθηκαν με ιδιωτικά μέσα, ενώ κατά πληροφορίες είχαν ενοικιαστεί και οχήματα από άλλες περιοχές της χώρας.

Όταν εντοπίστηκε ο Πακιστανός στο σπίτι στο Λαγανά, όπου διέμενε μαζί με άλλους 11 εργάτες γης, άρχισε η διαδικασία της παρακολούθησής του. Σύμφωνα πάντα με το tempo24, χρησιμοποιήθηκε κτίριο που διευκόλυνε την επόπτευση των κινήσεων του Πακιστανού.

Τα νέα στοιχεία στη δημοσιότητα για τον 29χρονο Χουσεΐν

Σχετικά με τον 29χρονο Χουσεΐν, ένας ομοεθνής του ανέφερε στην τηλεόραση του ALPHA ότι «ήταν ένα ήσυχο, κλειστό παιδί. Δεν αντιλήφθηκα να είναι φανατικός ισλαμιστής ή κάτι τέτοιο» και εργαζόταν για να στείλει χρήματα στην πολυμελή οικογένεια του σε χωριό στα ανατολικά του Πακιστάν.

Ήταν ήδη γνωστό ότι είχε περάσει παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα το 2017 και αρχικά κρατήθηκε σε δομή στη Δράμα, πριν τελικά καταλήξει στην Αθήνα και συλληφθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο ομοεθνής του ήταν μαζί του στη δομή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία