24/04/2024

Λύθηκε το μυστήριο με τον θάνατο του Πάμπλο Νερούδα

Έπειτα από 50 χρόνια πέφτει τελικά φως στις συνθήκες θανάτου του Πάμπλο Νερούδα και ένα από τα πλέον μυστήρια της σύγχρονης ιστορίας της Χιλής πιθανολογείται, ότι επιτέλους λύθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Κατά τη γνώμη των έμπειρων ιατροδικαστών, ο Νερούδα πέθανε από δηλητηρίαση με μια ισχυρή τοξική ουσία, κάτι που επιβεβαιώνει, έπειτα από σχεδόν πέντε δεκαετίες, τις ισχυρές υποψίες για δολοφονία του.

Η τότε επίσημη πληροφόρηση ήταν ότι ο Νερούδα πέθανε από καρκίνο του προστάτη και υποσιτισμό στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, 12 ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που είχε ρίξει από την εξουσία τον δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο και φίλο του ποιητή, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Ωστόσο, πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο ανιψιός του Νερούδα, Ροδόλφο Ρέγες, πίστευαν ότι είχε δολοφονηθεί εξαιτίας των απόψεών του για τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Πριν από δέκα χρόνια διατάχθηκε δικαστικώς η εξέταση των οστών του Νερούδα, μετά από την αποκάλυψη του πρώην σοφέρ του, Μανουέλ Αράγια, ότι ο ποιητής τού είχε τηλεφωνήσει εκείνη την ημέρα από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν και του είχε πει ότι τον είχαν δηλητηριάσει στον ύπνο του. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα. Το 2017, μια ομάδα γιατρών αποφάνθηκε με «100%» βεβαιότητα ότι ο Νερούδα δεν είχε πεθάνει από καρκίνο. Τη Δευτέρα, ο Ρέγες είπε ότι τα επιστημονικά τεστ υπέδειξαν ότι η τοξική ουσία clostridium botulinum υπήρχε στο σώμα του όταν πέθανε.

Ωστόσο, τα αναλυτικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη. To συγκεκριμένο βακτήριο, που παράγει μια νευροτοξίνη που προκαλεί την ασθένεια αλλαντίαση, ανιχνεύθηκε σε ένα από τα δόντια του Νερούδα το 2017. «Βρήκαμε τη “σφαίρα” που τον σκότωσε και ήταν ακόμα εντός του», δήλωσε ο Ρέγες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Efe. «Ποιος τον πυροβόλησε; Θα το ανακαλύψουμε σύντομα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιος ευθύνεται για τη δολοφονία».

πηγή:zougla.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία