29/03/2024

Επιδρομή αγριογούρουνων στα Βόρεια Προάστια

Τα τελευταία 2,5 χρόνια δεκάδες αγριογούρουνα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές των Βορείων Προαστίων. Οι κάτοικοι των περιοχών έρχονται συχνά σε επαφή με τα ζώα και πολλές φορές μάλιστα έχουν κινδυνέψει οδηγοί, εφόσον τα αγριογούρουνα περιφέρονται ανεξέλεγκτα σε δρόμους και σε πλατείες.

Για το φαινόμενο των κοπαδιών αγριογούρουνων που… κάνουν βόλτες στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ψάχνοντας για τροφή στους σκουπιδοτενεκέδες, τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και ο Αντιδήμαρχος Εκάλης, Μανώλης Μαρκεσίνης.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Θωμάκος, την περασμένη Δευτέρα ένα θηλυκό αγριογούρουνο με τα 10 μωρά του περικύκλωσαν μητέρα με μωρό στο καρότσι για πολύ ώρα.

«Τα αγριογούρουνα είναι μεγάλη απειλή για όσους περπατούν με σκυλιά στο δρόμο, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν κυνηγηθεί σκυλιά με τους συνοδούς τους. Επίσης επικίνδυνο είναι και το να πλησιάσει κανείς αγριογούρουνο με μωρά, αφού τότε το ενήλικο γίνεται επιθετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο το πρόβλημα ξεκίνησε πριν 2,5 χρόνια και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους οδηγούς, καθώς οι εμφανίσεις των αγριογούρουνων στους δρόμους είναι τεράστιος κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα.

Κοπάδι από αγριογούρουνα έχει θεαθεί να περιφέρεται μέσα στην παιδική χαρά κοντά, κοντά στο 2ο Δημοτικό σχολείο του Διονύσου. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Εκάλης Μ. Μαρκεσίνη, τα αγριογούρουνα συμπεριφέρονται σαν οικόσιτα και δε θεωρούνται επικίνδυνα εκτός αν απειληθούν από κάποιο σκύλο ή αν τραυματιστούν.

Με αφορμή τις πυκνές εμφανίσεις αγριογούρουνων στην περιοχή της Εκάλης και του Διονύσου, ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος Θεοφάνης Καραμπατζάκης σχολίασε ότι τα αγριογούρουνα μπήκαν στον αστικό ιστό λόγω υπερπληθυσμού.

Ωστόσο για την ασφάλεια των κατοίκων των Βορείων Προαστίων, αλλά και για την προστασία των αγριόχοιρων θα τοποθετηθούν πιλοτικά ειδικές παγίδες σε τέσσερα σημεία με σκοπό να παγιδευθούν τα ζώα και να οδηγηθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, καθώς παρόλο που δεν είναι επιθετικά, αποτελούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο

Ο  Γ.Γ.  του Υπουργείου Φυσικού Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αραβώσης, τόνισε ότι στην αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην περιοχή έχει συντελέσει και η απαγόρευση της κυνηγητικής  περιόδου λόγω της πανδημίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία