20/04/2024

Οι πολίτες ζητούν έργα και όχι άλλα λόγια!

Τα πρόσφατα προβλήματα από την κακοκαιρία στη περιοχή μας και κάποια σοβαρά προβλήματα στα σχολεία (με σοβάδες να πέφτουν πάνω στα θρανία, ρωγμές στους τοίχους και γενικότερα την πλήρη απαξίωση των εκπαιδευτικών κτηρίων, για τα οποία θα αναφερθούμε σε επόμενο τεύχος), καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για άμεση υλοποίηση περισσότερων έργων από την Πολιτεία και ιδιαίτερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πέραν όμως των προβλημάτων της κακοκαιρίας και των έκτακτων καιρικών φαινομένων στη περιοχή μας, κάνοντας κάποιος μια βόλτα στις περιοχές των Βορείων Προαστίων, ιδιαίτερα στους Δήμους Διονύσου και Κηφισιάς, διαπιστώνει περίτρανα πως η αδιαφορία των Διοικούντων και του Κρατικού Μηχανισμού για βασικά έργα υποδομής, δυσχεραίνει τη ζωή των πολιτών και υποβαθμίζει ολοένα και περισσότερο τις περιοχές στις οποίες ζούμε.

Μιλώντας βέβαια για έργα δεν εννοούμε την επιδιόρθωση των πεζοδρομίων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι κατεστραμμένα και την εκ νέου ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου, ο οποίος είναι γεμάτος με λακκούβες και ενέχει κινδύνους για την καταστροφή των οχημάτων. Ούτε σαφέστατα την καθαριότητα των πόλεων και την έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση του Κρατικού Μηχανισμού σε επικίνδυνα φαινόμενα, όπως χιονοπτώσεις, καταιγίδες και πυρκαγιές.

Αυτά θα έπρεπε και είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

Στην εποχή μας όμως ούτε αυτό δεν ισχύει. Δυστυχώς οι τοπικοί “Άρχοντες” έχουν παγιδευτεί περισσότερο σε μία δύνη αυτοπροβολής και εκφώνησης βαρύγδουπων δηλώσεων, παρά στην υλοποίησή τους. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν να αδιαφορούν για τις βασικές ανάγκες των δημοτών τους και να μην ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο τους, επιδεινώνοντας έτσι μία ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση.

Πόσες φορές ακούσαμε πέρυσι στην «Μήδεια» και φέτος με την κακοκαιρία «Ελπίς» ότι ο Δήμος είναι απόλυτα προετοιμασμένος και ότι διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να την αντιμετωπίσει;

Λόγια μεγάλα λοιπόν χωρίς ουσία. Όπως και τον προηγούμενο χρόνο, έτσι κι αυτόν τα προβλήματα υπερίσχυσαν τελικά των δηλώσεων.
Ενδεικτικά για την κακοκαιρία “Ελπίς” στο Δήμο Διονύσου, βάσει των δηλώσεων, πριν απ΄ αυτήν υπήρχαν 50 οχήματα (!) για να συνδράμουν στην διάνοιξη των δρόμων, τη στιγμή που η Περιφέρεια Αττικής διέθετε 87 για όλο τον Βόρειο Τομέα. Ωστόσο πολλές περιοχές παρέμειναν αποκλεισμένες, καθότι δεν πέρασε κάποιο εκχιονιστικό μηχάνημα. Μάλιστα έγινε αναφορά ότι κάποια από αυτά χάλασαν. Ο αριθμός ήταν πολύ μεγάλος και επαρκούσε και μας κάνει εντύπωση αυτό, αλλά περισσότερο εντύπωση προκαλεί πως “τυχαία” χάλασαν και ιδιαίτερα πως στη σύμβαση με τους ιδιώτες εργολάβους δεν προβλέφθηκε (σύμφωνα με πληροφορίες μας) να είναι εφοδιασμένα με εκχιονιστικές αλυσίδες.

Πού είναι τα έργα και οι υποδομές κύριοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Τι έχετε πράξει και με ποιόν τρόπο έχετε συμβάλει στην ανάπτυξη των περιοχών μας;

Ο τόπος μας, ο οποίος αν και βρίσκεται στα Βόρεια Προάστια της Αττικής και περικλείεται με τόσες ομορφιές και πράσινο (τουλάχιστον μέχρι τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού), δυστυχώς από ότι φαίνεται ως τώρα, αφέθηκε στα χέρια ανήμπορων ανθρώπων και υποβαθμίζεται διαρκώς.

Οι πολίτες λοιπόν και οι συνθήκες απαιτούν άμεσα και αποτελεσματικά έργα για την βελτίωση της ζωής τους και την ανάπτυξη των περιοχών μας.

Ειδικότερα, οι Δήμοι μας έπρεπε να απορροφήσουν ακόμη περισσότερα προγράμματα και κονδύλια ΕΣΠΑ και να αξιοποιήσουν όσους περισσότερους Εθνικούς Πόρους είναι δυνατόν (πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, Φιλόδημος κλπ), προκειμένου να δημιουργηθούν μεγάλα έργα που θα δώσουν ανάπτυξη στον τόπο μας και θα δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις εργασίας στους πολίτες. Ωστόσο, δεν αρκεί να περιμένεις την κρατική ή την όποια άλλη επιχορήγηση για να υλοποιήσεις τον δικό σου προεκλογικό προγραμματισμό.

Επίσης θα έπρεπε να ενισχυθεί η συνεργασία του Δήμου με ιδιώτες και να αξιοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να καταστούν οι Δήμοι επιχειρηματικά ελκυστικοί για επενδύσεις, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην τοπική οικονομική τόνωση των περιοχών μας και ιδιαίτερα στην ανάπτυξή τους. Διότι η ιστορία έχει δείξει ότι η ουσιαστική ανάπτυξη επέρχεται με τη συνεργασία Κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Πρέπει ακόμα να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, αν θέλουμε να γίνουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη . Αυτό βέβαια σε συνδυασμό με τη δωρεάν πρόσβαση για όλους στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα του Δήμου και την αναβάθμιση και επέκταση των ελεύθερων χώρων για όλους, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευημερία του τόπου μας.

Επιπλέον, πρέπει να ανεγερθούν νέα σχολεία, παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά με ανάλογες μελέτες και την ανάλογη επιστασία από τους τοπικούς φορείς και τις υπηρεσίες τους. Δεν γίνεται άλλο όλα να τα αφήνουμε στην τύχη τους και να επαφίονται σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την τοπική κοινότητα.
Πιο συγκεκριμένα, για παράδειγμα αναφέρουμε τις πρόσφατες ασφαλτοστρώσεις της περιοχής από την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίες έγιναν απ’ ότι φαίνεται χωρίς την ανάλογη επιστασία από τις υπηρεσίες του Δήμου, διότι αλλιώς δεν πιστεύουμε ότι θα υπήρχαν τόσες κακοτεχνίες εκ μέρους του εργολάβου. Πέρα από τα παραπάνω, βασικός παράγοντας για την δημιουργία νέων έργων αποτελεί η αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση της περιοχής μας, ώστε να μην κινδυνεύουν οι πολίτες από ακραία φυσικά φαινόμενα, καθότι βρισκόμαστε στην εποχή της κλιματικής κρίσης και τη ζούμε όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Με αυτό τον τρόπο αυτόματα δημιουργείται το αυτονόητο αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών από την Πολιτεία.

Όλα αυτά αποτελούν μόνο ελάχιστα από τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, αν θέλουμε να τον δούμε κάποια στιγμή να ευημερεί και να προοδεύει, διότι δεν έχουμε ανάγκη από διαχειριστές για να διοικήσουν αλλά από άξιους για παραγωγική, οργανωμένη και ουσιαστική διοίκηση με όραμα και υλοποιήσιμο έργο.

Ας αναλογιστούν λοιπόν οι διοικούντες των περιοχών μας πως η διοίκηση ενός Δήμου δεν γίνεται με μεγάλα λόγια και πολλά ΘΑ, αλλά με πράξεις και έργα ουσιαστικής σημασίας, που θα δώσουν πνοή στον τόπο και θα τον οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο.

Για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας και το μέλλον.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλη την εφημερίδα online!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία