29/03/2024

«Μαθητής θαύμα» από το ΕΠΑΛ Διονύσου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

«Τρία πράγματα χρειάζονται για την εκπαίδευση: η φύση, η μάθηση και η άσκηση» – Αριστοτέλης

Ένα δικό μας παιδί από τον Διόνυσο κατάφερε να διακριθεί και να λάβει υποτροφία από την  European Space Agency, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος στο κέντρο Αντόγια της Νορβηγίας. Για τον Δήμο Διονύσου αλλά και για την χώρα μας είναι ένα σπουδαίο γεγονός και επίτευγμα, καθότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 25 χρόνια που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή. Θεωρούμε ότι ήταν υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε και εμείς από την πλευρά μας, καθώς αποτελεί θετικό πρότυπο για τους νέους και ευρύτερα για την κοινωνία μας.

 Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μάς προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι για μια τέτοια τιμητική διάκριση δεν υπήρχε η κάλυψη των εξόδων από τον Δήμο Διονύσου (παρόλο που υπήρχαν έντονες και φιλότιμες προσπάθειες εκ μέρους της δευτεροβάθμιας επιτροπής και μαθήτριας του Ε.Π.Α.Λ. Διονύσου για την επίλυση του θέματος). Λύση στην κάλυψη των εξόδων έδωσε η εταιρεία Space Hellas, ώστε ο Αχιλλέας να ανοίξει τα φτερά του και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Για εμάς αλλά κυρίως για εκείνον.

Σε ευχαριστούμε Αχιλλέα, μας έκανες περήφανους.

Παραθέτουμε αυτούσια την συνέντευξη του στο Έθνος από τον δημοσιογράφο Κώστα Ασημακόπουλο:

Από την πρώτη επικοινωνία με τον Αχιλλέα Χάιτα αντιλαμβάνεσαι πως δεν πρόκειται για ένα μαθητή που μόλις τελείωσε την Β Λυκείου αλλά έναν επιστήμονα μπροστά από τον εποχή του. Το μόνο που τον… φρενάρει είναι η ηλικία του γιατί οι γνώσεις του ξεπερνούν την κλασσική διδακτέα του Λυκείου. Μάλιστα για το λόγο αυτό άφησε το Γενικό Λύκειο διότι «ήταν πολύ στρέιτ και δε μου πρόσφερε κάτι νέο στις γνώσεις μου» και επίλεξε να φοιτήσει στο ΕΠΑΛ Διονύσου εκτιμώντας την υψηλή κατάρτιση του εκπαιδευτικού δυναμικού που του έδιναν γνώση και τροφή για έρευνα. Από ηλικία 10 ετών ο Αχιλλέας και με την προτροπή των γονιών του, έδειξε την κλίση του στην ρομποτική και την πληροφορική έχοντας παράλληλα έφεση στις ξένες γλώσσες. Εκτός από ελληνικά και αγγλικά μιλάει πολύ καλά ισπανικά καθώς και πορτογαλικά, ιταλικά. Πρόσφατα πήρε υποτροφία στο European Space Camp εκπλήσσοντας ευχάριστα την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για καλοκαιρινό camp που υποστηρίζεται από την European Space Agency, δηλαδή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, με άλλα λόγια τη NASA της Ευρώπης με έδρα το Κέντρο Αντόγια (center Andoya) της Νορβηγίας.

Ο μεγάλος μου στόχος

Το μεγάλο του όνειρο είναι να μπορέσει να εξερευνήσει το διάστημα αλλά και άγνωστες τεχνολογίες που θα είναι χρήσιμες για την ανθρωπότητα: «Η πληροφορική, η ρομποτική και οι τηλεπικοινωνίες είναι τρεις κόσμοι με απεριόριστους ορίζοντες. Ακόμα δεν έχω κατασταλάξει για το ειδικό αντικείμενο που θα ασχοληθώ αλλά πιστεύω πως σύντομα και μέσα από τη γνώση που αποκτώ θα κάνω πιο ξεκάθαρο το στόχο μου με σκοπό να βοηθήσω στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων».

Έτσι πήρε την υποτροφία

«Τρεις παράγοντες έκριναν την υποτροφία μου. Το βιογραφικό μου, οι απαντήσεις μου σε δύο απαιτητικά ερωτηματολόγια και οι συστατικές επιστολές. Πρόκειται για ένα καμπ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Νορβηγία και απευθύνεται σε μαθητές 17-20 ετών από όλο τον πλανήτη. Το καμπ διαρκεί μία εβδομάδα, μέσα τον Αύγουστο και συγκεκριμένα από 1 Αυγούστου έως 8 του μήνα με σκοπό την κατασκευή και εκτόξευση ενός διαστημικού πυραύλου μεγέθους περίπου δύο μέτρων».  

Θα εκτοξεύσουν τον πύραυλο

Μέσα σε 8 ημέρες τα 24 παιδιά θα φτιάξουν τον πύραυλο και θα τον εκτοξεύσουν… Ο Αχιλλέας πήρε μία από τις 24 θέσεις στο πρόγραμμα. «Οι 20 είναι σταθερές, δηλαδή, συμμετέχουν παιδιά από συγκεκριμένες χώρες. Δύο προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δύο από όλο τον Κόσμο και εγώ πήρα μία από αυτές. Ναι, μόλις το δεύτερο παιδί από την Ελλάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα μετά από μία κοπέλα το 2016. Η μόνη Ελληνική συμμετοχή στα 25 χρόνια του camp ήταν μια ακόμα φορά το 2016».

Θα αναλάβει την τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία

Εφέτος οι 24 υπότροφοι θα χωριστούν σε 3 ομάδες των 8 ατόμων και θα ασχοληθούν με όλα τα στάδια κατασκευής ενός πυραύλου, από τον σχεδιασμό έως την τελική εκτόξευση. «Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες με τις οποίες θα ασχοληθούμε για την κατασκευή του πυραύλου. Η πρώτη θα αφορά το μηχανολογικό τομέαΗ δεύτερη αφορά τα ηλεκτρονικά δεδομένα του πυραύλου. Ο τρίτος τομέας λέγεται “τελέμετρι” και αφορά στην τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία του πυραύλου. Σε αυτόν τον τρίτο τομέα θα μου άρεσε να συμμετάσχω».

Δε με ενδιαφέρει να μείνω στην Ελλάδα

Πριν ένα χρόνο συμμετείχε στο πρόγραμμα student exchange που έγινε στην Ουρουγουάη. «Ηταν μία μεγάλη εμπειρία και ίσως να έπαιξε ρόλο στο βιογραφικό μου για την υποτροφία στο European Space Camp”. Από τον Σεπτέμβριο θα μπει στην τελική ευθεία για την Γ Λυκείου αλλά όπως λέει δεν τον ενδιαφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια διότι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του: “Δε με ενδιαφέρει να μείνω στην Ελλάδα. Σκοπός μου είναι να φοιτήσω σε ένα ειδικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Για την ώρα έχω ξεχωρίσει το ΚΤΗ στη Σουηδία»

Ειδικός στις τηλεπικοινωνίες

Ο 17χρονος μαθητής θαύμα του ΕΠΑΛ Διονύσου έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, δορυφορικών και επίγειων και στο σπίτι του έχει το δικό του κέντρο ελέγχου που έχει δημιουργήσει ο ίδιος με ειδικό εξοπλισμό. Το βασικό του εργαλείο είναι ένα SDR μέσα από το οποίο είναι σε θέση να αναλύσει και να παρακολουθήσει ραδιοσυχνότητες από την κινητή τηλεφωνία, μέχρι την επικοινωνία των αεροπλάνων. «Πιστεύω πως είναι ένας τομέας πάνω στον οποίο αναπτύσσεται ο κόσμος μας διότι τα πάντα γίνονται μέσα από τις ραδιοσυχνότητες».

Ο χορηγός που πληρώνει τα εισιτήρια

Όπως παραδέχεται μετά τον αρχικό ενθουσιασμό της υποτροφίας είχε να λύσει και το ζήτημα των εξόδων τα οποία καλύφθηκαν από χορηγό: «Θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία Space Ηellas η οποία θα μου χορηγήσει τα εισιτήρια μου για να ταξιδέψω στη Νορβηγία προκειμένου να ζήσω αυτή την ξεχωριστή εμπειρία».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία