18/04/2024

Το λαχανικό που σχετίζεται με πρόληψη του καρκίνου, υγιή καρδιά και δυνατά οστά

Ο Νο1 διατροφικός τρόπος που θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων σοβαρών νοσημάτων βρίσκεται στο ψυγείο μας.

Το μπρόκολο αναδεικνύεται από έρευνες ως βασικό διατροφικό “όπλο” για την πρόληψη του καρκίνου, για την καρδιαγγειακή υγεία, κατά των εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών και κατά της οστεοπόρωσης. Πώς και γιατί τα καταφέρνει όλα αυτά;

Πρόληψη του καρκίνου

Το μπρόκολο είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, που περιλαμβάνει επίσης το κουνουπίδι, το κέιλ, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σέσκουλα. Αυτή η ομάδα των φυτών περιέχει φυσικά συστατικά που συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Current Pharmacology Reports.Έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τα καρκινογόνα και να αποτρέπουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Τα σταυρανθή υποστηρίζουν επίσης την απόπτωση, ή τη διαδικασία αυτοκαταστροφής που χρησιμοποιεί το σώμα για να σκοτώσει τα δυσλειτουργικά κύτταρα.

Προστασία της καρδιάς

Οι καρδιοπάθειες παραμένουν η βασική αιτία θανάτου σε άντρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σταυρανθή λαχανικά, ανάμεσά τους και το μπρόκολο, προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τις βλάβες στη αρτηρίες που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση, η οποία συχνά προηγείται της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υγεία του εγκεφάλου

Ορισμένες από τις θρεπτικές και φυσικά βιοενεργές ουσίες στο μπρόκολο έχουν συνδεθεί με την υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του νευρικού ιστού. Θεωρείται έτσι πως το μπρόκολο προστατεύει από εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου που συνδέονται με την ηλικία.

Κατά της οστεοπόρωσης

Το μπρόκολο έχει τη μοναδική ιδιότητα να περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το σχηματισμό των οστών και την πρόληψη απώλειας οστικής πυκνότητας. Αυτά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Κ, το κάλιο, το μαγνήσιο, τον φώσφορο και το ασβέστιο, καθώς και χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β. Συνεργατικά, τα παραπάνω συστατικά ενισχύουν τη μάζα και τη δύναμη των οστών.

Καταπολεμά της φλεγμονές

Η αντιφλεγμονώδης δύναμη του μπρόκολου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του, που προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές του DNA, μπορεί επίσης να συμβάλουν στον έλεγχο φλεγμονωδών παθήσεων που ήδη προϋπάρχουν – όπως διαβήτης τύπου 2, ρευματοειδής αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, ευερέθιστο έντερο και παχυσαρκία. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε πως στις γυναίκες, η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών συνέβαλε στη μείωση των προ-φλεγμονωδών δεικτών στην κυκλοφορία του αίματος.

πηγή:shape

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία