16/04/2024

Ποιά είναι τα οφέλη του χαμόγελου στην ψυχολογία, την εμφάνιση και την υγεία;

Το χαμόγελο είναι μια έκφραση του προσώπου με την οποία εκδηλώνουμε χαρά, κοινωνικότητα και ευχαρίστηση. Τα θετικά πλεονεκτήματα του χαμόγελου έχουν εξεταστεί διεξοδικά από την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια.

Είναι εντυπωσιακό το κατά πόσο το χαμόγελο πυροδοτεί μια σειρά από κυτταρικές αλλαγές οι οποίες επιδρούν στην ψυχολογία μας και χαλαρώνουν το σώμά μας. Έχει βρεθεί ότι όταν χαμογελάμε αρκετά ενεργοποιούμε θετικούς συσχετισμούς στον εγκέφαλό μας.

Το χαμόγελο σε κάνει χαρούμενο… ακόμη και όταν δεν είσαι.

Το χαμόγελο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας. Έρευνες από διαφοερικά πανεπιστήμια εδειξαν ότι το χαμόγελο μειώνει το επίπεδο των ορμονών στο αίμα, τα επίπεδα της κορτιζόλης και της ντοπαμίνης που είναι υπευθυνα για την δημιουργία άγχους. Μια επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο Samyook University εξέτασε την θεραπευτική δράση του γέλιου στα επίπεδα των ορμονών του άγχους και την κατάθλιψης σε άτομα με καρκίνο του στήθούς. Ήδη από την πρωτή συνεδρία βρέθηκε μείωση των ορμονών άγχους και κατάθλιψης. Σήμερα οι συνεδρίες γέλιου εφαρμόζονται στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αμερικής και της Ευρώπης σε ομάδες καρκινοπαθών ασθενών.

Χρειάζεται να είμαστε χαρούμενοι για να γελάσουμε;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την έδωσε ο Δαρβίνος το 1872. Ο Δαρβίνος απέδειξε την θεωρία „facial feedback response“. Σύμφωνα με την θεωρία αυτήν κάθε εκφραση του προσώπου επιδρά άμεσα στα συναισθήματά μας. Συμφωνα με τη θεωρία του, εαν μας „αναγκάσουμε“ να χαμογελάσουμε- ακόμη και όταν είμαστε λυημένοι θα νιώσουμε πιο χαρούμενοι.

Η απόδειξη της εγγυρότητας της θεωρίας αυτής φάνηκε σε πρόσφατη έρευνα για την επίδραση του Botox. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cardiff in Wales βρήκαν ότι τα άτομα που υπεβλήθηκαν σε Botox και αδυνατούν να κατσουφιάσουν, είναι πιο χαρούμενα, σε σχέση με άτομα που μπορούν να κάνουν σφίξουν το πρόσωπό τους.

Οπότε…. χαμογέλασε και η χαρά θα έρθει.

Το γέλιο μας κάνει να φαινόμαστε νεότεροι.

Σε μια έρευνα ζητήθηκε από 154 ενήλικες να μαντέψουν την ηλικία 171 ατόμων δείχνονας φωτογραφίες- πορτραίτα τους όταν αυτά έκαναν διάφορες εκφράσεις (χαμόγελο, σοβαροί, στεναχορημένοι). Κατέλειξαν ότι το απλό χαμόγελο τους μείωνει την ηλικία κατά 2 χρόνια (από την κανονική) ενώ το στεναχορημένο ύφος τους μεγαλώνει κατά ένα έτος.

Εαν λοπόν θες να φαίνεσαι νεότερος/η… μην κατσουφιάζεις και χαμογέλα.
Ένας άλλος λόγος για να χαμογελάς: Όσο μεγαλώνουμε το πρόσωπό μας χάνει την ελαστικότητά του. Αλλά κάθε φορά που χαμογελάς εξασκείς τους μύες του προσώπου σου και η απώλεια της ελαστικότητας που θα συνέβαινε αναχαιτείται. Έτσι διατηρείται ένα νεανικό πρόσωπο.

Το χαμόγελο μας χαρίζει υγεία και μακροζωία.

Αυτός είναι ίσως ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να διατηρείσαι υγιής.
Το γέλιο θεωρείται ισαξιο με κάποιες μορφές αεροβιας γυμναστικής. Κάθε φορά που γελαμε ενεργοποιούμε υποσυνείδητα πάνω από 100 μύες. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι μετά από το έντονο γέλιο ο μυικός τόνος ελαττώνεται και το φαινόμενο αυτό διατηρείται για τουλάχιστον 45 λεπτά.

Το γέλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σε ασθενείς οι οποίοι υπέφεραν από καρδιαγγειακά προβλήματα και νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο ζητήθηκε να παρακολοθούν κάποια κωμική σειρά στην τηλεόραση για 30 λεπτά. Η έρευνα έδειξε ότι η αρτηριακή τους πίεση βελτιώθηκε σημαντικά.Τα ωφέλη του γέλιου στην υγεία είναι πολλά. Έχει βρεθεί ότι το γέλιο βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνες στην Aμερική έδειξαν ότι το γελιο αυξάνει τα επίπεδα των Τ-λεμφοκυττάρων και της ιντερφερόνης-γ που συνδέονται με την προστασία του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Πηγή http://kclinic.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία