18/04/2024

Ιώσεων… συνέχεια – Προσοχή στα παιδιά!

Ο Ιανουάριος τελειώνει με δύσκολη συνθήκη, αναφορικά με τα προβλήματα υγείας μεγάλων αλλά και μικρών. Οι παιδικές ιώσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους, ενώ η πίεση θα είναι έντονη και θα διαρκέσει και όλο τον Φεβρουάριο με μεγάλη έμφαση στις γαστρεντερίτιδες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες και υψηλούς δείκτες υγρασίας δεν βοήθησαν στην πιο ήπια εξέλιξη των μεταδοτικών ιώσεων. Ο κορωνοϊός καθώς και η γρίπη μεταδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς και η επιστροφή στα σχολεία χτύπησε και πάλι το καμπανάκι στους ειδικούς λοιμωξιολόγους.

Η άποψη της παιδιάτρου


Η αντιπρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κυρία Άννα Παρδάλη μας μίλησε για αυτά τα δεδομένα επισημαίνοντας τη σοβαρότητα ως προς την παιδική ευαισθησία.
«Μέχρι τώρα κυριαρχούσαν τα περιστατικά γριππώδους συνδρομής που οφείλονταν είτε σε γρίπη είτε στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, RSV, ο οποίος προκαλούσε κυρίως βρογχιολίτιδα και βρογχίτιδα στα παιδιά. Ιδίως σε ό,τι αφορά τη γρίπη εκτιμάται ότι τα 2/3 των παιδιών έχουν νοσήσει με γρίπη τους προηγούμενους δύο μήνες. Τώρα αναμένουμε να δούμε τις ιώσεις που θα προκαλέσουν οι αδενοιοί, οι εντεροϊοί και ο στρεπτόκοκκος. Οι αδενοϊοί χρειάζονται μεγάλη προσοχή, γιατί δίνουν συμπτώματα από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό, όπως βήχα και αμυγδαλίτιδα, αλλά και το γαστρεντερικό, όπως γαστρεντερίτιδα. Πέρυσι είχαν συνδεθεί με τα περιστατικά ηπατιτίδας αγνώστου αιτιολογίας».

Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό της επαναλοίμωξης με τον ιό της γρίπης. «Τα παιδιά που έχουν νοσήσει με γρίπη τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο δεν αποκλείεται να μολυνθούν και πάλι το επόμενο δίμηνο, όσο η γρίπη κυκλοφορεί. Γενικώς τα παιδιά που έχουν αρρωστήσει και καταπονηθεί, είναι πιο ευάλωτα και επιρρεπή στις λοιμώξεις και τις επαναλοιμώξεις. Με τις αλλεπάλληλες ιώσεις αθροίζεται και η επιβάρυνση στον οργανισμό, γίνεται φαύλος κύκλος, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους» τονίζει η κυρία Παρδάλη και συστήνει στους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους και να μην τα αφήνουν να επιστρέψουν στο σχολείο και γενικά στις δραστηριότητες εάν δεν έχουν αναρρώσει απολύτως, προστατεύοντας έτσι και τους συμμαθητές και δασκάλους τους.

Άννα Παρδάλη


Άννα Παρδάλη 

Παιδίατρος MSc Αναπτυξιακής κ Εφηβικής Υγείας,  Αντιπρόεδρος Ένωσης  Παιδιάτρων Αττικής  

τηλ 2106205980, 6944708448 www.annapardali.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία