27/05/2024

Hospital@Home: Νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι για ογκολογικά και άλλα σοβαρά νοσήματα

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση στους ασθενείς με βαριές ασθένειες και τους φροντιστές τους, αναμένεται να θεμελιωθεί έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη χώρα μας. Το Hospital@Home για παιδιατρικούς και ενήλικες ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και σοβαρά νευρολογικά νοσήματα επιχορηγείται με 14 εκατομ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με το πρόγραμμα Hospital@Home ογκολογικοί ασθενείς θα μπορούν να κάνουν χημειοθεραπείες στο σπίτι τους, ενώ παράλληλα παιδιά και ενήλικες με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα που απαιτούν την υποστήριξη ενός ή περισσότερων οργάνων με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας, θα έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε περιττή ταλαιπωρία στα νοσοκομεία.

Το παραπάνω καινοτόμο μοντέλο υπηρεσιών υγείας, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ οίκον νοσηλείας Hospital@Home, το οποίο παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα έχει εκκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιχορηγείται με 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σ’ αυτό θα ενταχθούν από τον ερχόμενο μήνα ή το αργότερο έως τον Δεκέμβριο οκτώ νοσοκομεία της χώρας, στα οποία θα δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», στο οποίο ήδη εφαρμόζεται το καινοτόμο πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο ασθενείς με καρκίνο, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χημειοθεραπεία στο σπίτι τους, με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή. Όπως ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος, το ίδιο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιατρικούς ασθενείς που πάσχουν από κάποια σπάνια ασθένεια.

Hospital@Home: Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του προγράμματος νοσηλείας στο σπίτι

Το μοντέλο φροντίδας Hospital@Home θα διευρυνθεί και θα εφαρμοστεί σε πολλά νοσήματα και πιο συγκεκριμένα σε χρόνιους πάσχοντες που ταλαιπωρούνται με επαναεισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ κάθε φορά η νοσηλεία τους μπορεί να είναι μακρόχρονη.

Οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν πολύ συχνά από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με αποτέλεσμα την επιπλέον περιττή ταλαιπωρία τόσο τη δική τους, όσο και των οικογενειών τους.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως οι χρόνοι πάσχοντες με μακρά νοσηλεία έχουν  ένα έμμεσο κόστος για την οικογένεια και ένα άμεσο κόστος για το κράτος, που θα πρέπει να τους παρέχει νοσοκομειακή φροντίδα επί μακρό χρονικό διάστημα σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας δημιουργείται ένα άλλο μοντέλο, σύμφωνα με τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, στο οποίο ο ασθενής θα μένει σπίτι και θα λαμβάνει ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες μέσω μιας διεπιστημονικής ομάδα νοσηλευτών, γιατρών και φροντιστών με λιγότερο κόστος, μεγαλύτερη ασφάλεια και σε καλύτερο περιβάλλον που ευνοεί την ψυχολογία του ασθενή.

«Αυτή την πρόταση την καταθέσαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, εγκρίθηκε από την Ε.Ε, πήραμε χρηματοδότηση 14 εκατομμύρια ευρώ και μέσα στους επομένους μήνες (Νοέμβριο ή Δεκέμβριο), μπορεί να ξεκινήσει το έργο, αφού έχουμε κάνει όλη την προεργασία των Τεχνικών Δελτίων ώστε να ξεκινήσει η προκήρυξη» ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Hospital@Home: οι 4 πυλώνες του προγράμματος

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον γγ του Υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα της κατ΄οικον νοσηλείας θα αποτελείται από τέσσερα υποέργα:

1.      Αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου: Υπάρχει σήμερα ένα θεσμικό πλαίσιο που αφορά την κατ ’οίκον  νοσηλεία αλλά δεν καλύπτει ολόκληρο το εύρος των υπηρεσιών που προβλέπονται στο πρόγραμμα (κυρίως ως προς τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών).
2.       Χρήση της τεχνολογίας: Πλέον με την τηλεϊατρική και την τηλεμετρία οι επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθούν τους ασθενείς στο σπίτι. Επίσης, στην εξέλιξή του το πρόγραμμα προβλέπει τη χρήση ειδικών μηχανημάτων που θα έχει ο ασθενής στο σπίτι τα οποία θα επικοινωνούν με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της υγείας του.
3.      Οκτώ (8) κέντρα σε οκτώ νοσοκομεία, θα παρέχουν αρχικά αυτή την υπηρεσία. Τα κέντρα αυτά  θα ξεκινήσουν άμεσα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και όταν ψηφιστεί το νέο πλαίσιο, θα μπορούν να κάνουν και επιπλέον ιατρικές πράξεις.
4.      Θα μετράται η ποιότητα της υπηρεσίας. Με αυτόν τον τομέα  θα ασχοληθεί ο Οργανισμός Ποιότητας Διασφάλισης Ποιότητας (ΟΔΙΠΥ) ο οποίος θα αξιολογεί τους ποιοτικούς δείκτες της παρεχόμενης φροντίδας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και εκκρεμεί η υπογραφή μιας υπουργικής απόφασης που θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο.

Πηγή: iatropedia.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία