20/04/2024

Εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονικές γνωματεύσεις παρόχων ΕΚΠΥ για τη χορήγηση αναπηρικού αμαξιδίου ελαφρού τύπου

Εγκύκλιο για την έκδοση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης παροχών ΕΚΠΥ από τον θεράποντα ιατρό για την ιατρική αναγκαιότητα της χορήγησης αναπηρικού αμαξιδίου ελαφρού τύπου, εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τη συγκεκριμένη παροχή πρόσθετης περίθαλψης εκδίδεται ηλεκτρονική γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ από τον θεράποντα ιατρό, ειδικότητας ορθοπαιδικής ή νευρολογίας είτε φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ο οποίος κρίνει την ιατρική αναγκαιότητα της παροχής. Τα ανωτέρω θα ισχύουν από 19/03/2024.

Οι κωδικοί νόσου κατά ICD, που δικαιολογούν τη χορήγηση της παροχής είναι:

G04.1 Τροπική σπαστική παραπληγία

G11.4 Κληρονομική σπαστική παραπληγία

G80.0 Σπαστική μορφή εγκεφαλικής παράλυσης

G82 Παραπληγία και τετραπληγία

G35 Πολλαπλή σκλήρυνση

G36 Άλλες οξείες διάχυτες απομυελινωτικές παθήσεις

G37 Άλλες απομυελινωτικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος

Προκειμένου να χορηγηθεί η παροχή και λόγω της φύσης της, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν επίπεδο συνείδησης και νοητικής λειτουργίας καθώς και δυνατότητα χρήσης των άνω άκρων, τέτοια που να επιτρέπουν την αυτόνομη μετακίνησή τους. Στο πλαίσιο αυτό ρυθμίζεται η διαδικασία παροχής των ειδών και αποζημίωσης μέσω του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως εξής:

Κατά την έκδοση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης παροχών ΕΚΠΥ στον κωδικό υλικού 00054, οι συνταγογράφοι ιατροί οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονική ιατρική βεβαίωση, η οποία θα εκδίδεται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α., όπου θα βεβαιώνεται ότι

«ο πάσχοντας/ η πάσχουσα έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί τα άνω άκρα και δεν συνυπάρχουν παθήσεις που μειώνουν το επίπεδο συνείδησης και νοητικής λειτουργίας (π.χ. αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, Alzheimer, κ.λ.π.) ».

Επισημαίνεται ότι οι ηλεκτρονικές γνωματεύσεις παροχών ΕΚΠΥ για τη χορήγηση του είδους «αναπηρικό αμαξίδιο ελαφρού τύπου» (κωδ. 00054) πλέον θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά προς έλεγχο πραγματικού χρόνου (real time).

Τα ανωτέρω θα ισχύουν από 19/03/2024. Διευκρινίζεται ότι όσες γνωματεύσεις έχουν εκδοθεί κατά το χρονικό διάστημα πριν την ανωτέρω ημερομηνία, δύνανται να εκτελεστούν και να αποζημιωθούν στους παρόχους.

Πηγήhealthview

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία