20/04/2024

Εγκέφαλος: 4 συνήθειες που τον κρατούν υγιή

Ο εγκέφαλος είναι ίσως το πολυπλοκότερο όργανο μας. Από εκεί ρυθμίζεται όλος μας ο οργανισμός. Η υγεία του λοιπόν πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε… μικρές καθημερινές συνήθειες, για να τον κρατήσουμε υγιή.

Αρκούν ορισμένες μικρές αλλά πολύ σημαντικές προσθήκες στην καθημερινότητά σας, όπως σημειώνουν ειδικοί: Αρκετή πρωτεΐνη στο πρωινό, χρόνος κάτω από τον ήλιο, πολύ νερό και ασκήσεις εγκεφάλου μόλις ξυπνήσετε.

Υγιής εγκέφαλος με 4 κινήσεις

Πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό για τη συνολική υγεία σας, είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είτε να αποκτήσετε μυϊκή μάζα ή απλώς να διατηρήσετε ένα σώμα σε φόρμα – και όπως αποδεικνύεται, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου σας. Οι πρωτεΐνες, όπως εξηγούν ειδικοί ολιστικοί διατροφολόγοι στο She Finds, βοηθούν τους νευρώνες του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω νευροδιαβιβαστών που είναι κατασκευασμένοι από αμινοξέα.

Η έλλειψη σε πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένιση και άνοια. Διασφαλίστε λοιπόν πως έχετε τουλάχιστον 30 γραμμάρια πρωτεΐνης στο γεύμα σας και επιπλέον ενσωματώστε ορισμένα υγιεινά ακόρεστα λιπαρά, όπως το λάδι καρύδας, το αβοκάντο ή το ελαιόλαδο. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Οι 7 καλύτερες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου

Χρόνος κάτω από τον ήλιο;

Ο ήλιος είναι υπέροχος για τον εγκέφαλό σας! Τουλάχιστον 10 λεπτά ηλιοφάνειας κάθε μέρα πριν από τις 10 π.μ., προάγει έναν υγιή κιρκάδιο ρυθμό για να βελτιώσετε τον ύπνο σας – και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι μια καλή ρουτίνα ύπνου για τη γενική σας υγεία, ειδικά όταν πρόκειται για γνωστική λειτουργία. Ο ύπνος διαμορφώνει και διατηρεί τα μονοπάτια που σας επιτρέπουν να μάθετε και να δημιουργείτε νέες αναμνήσεις, καθώς και ενισχύει τη συγκέντρωση και τη γρήγορη απόκριση

Πολύ νερό;

Η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και σε αυτό περιλαμβάνεται και η υγεία του εγκεφάλου σας. Αν και γνωρίζουμε πόσο δελεαστικό είναι να ρίχνεις στον εαυτό σου ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ αμέσως μόλις ξυπνάς, οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώσετε πρώτα νερό. Η συγκέντρωση και η γνωστική λειτουργία βελτιώνονται από την αυξημένη ροή οξυγόνου και αίματος στον εγκέφαλο, την οποία βοηθάει το νερό.

Ασκήσεις εγκεφάλου; Τι είναι η νευροβική

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η σωματική άσκηση για να διατηρούμαστε σε φόρμα. Οπότε γιατί να μην κάνει κάποιος το ίδιο για τον εγκέφαλό του; Και γιατί να μην το εισάγει στην καθημερινή πρωινή ρουτίνα του; Αυτές οι ασκήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διάφορα πράγματα, όπως σταυρόλεξα και άλλα παιχνίδια με λέξεις και αριθμούς.

Υπάρχει όμως και η νευροβική μια εξαιρετική μορφή εγκεφαλικών ασκήσεων, η οποία προβλέπει τη χρήση αισθήσεων με διαρκώς νέους τρόπους. Για παράδειγμα βουρτσίστε τα δόντια σας όχι με το «καλό» σας χέρι, ντυθείτε ή φάτε με κλειστά μάτια. Αυτές οι απλές δραστηριότητες διεγείρουν τα νευρικά μονοπάτια και μπορούν να ενισχύσουν την πνευματική λειτουργία και τη μνήμη,

Όπως μπορείτε να δείτε, η υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου σας κάθε πρωί δεν είναι τόσο σύνθετη. Ενσωματώνοντας πρωτεΐνες, ηλιοφάνεια, νερό και ασκήσεις εγκεφάλου στη ρουτίνα σας, είστε σε καλό δρόμο για έναν υγιή εγκέφαλο για πολλά χρόνια.

Πηγήhealthview

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία