20/04/2024

«Χαμόγελο του παιδιού»: 11 Χρόνια Πανελλαδική Σχολική Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης «Μίλα Τώρα»

Μορφή χιονοστιφάδας λαμβάνουν τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας. Σύμφωνα με Πανελλαδική Έρευνα για το Bullying 2023-2024, που έδωσε στη δημοσιότητα το «Χαμόγελο του παιδιού»:

Ένα στα 3 παιδιά σε όλη την χώρα, δηλώνει ότι έχει δεχθεί Bullying.

Ένα στα 3 παιδιά που δηλώνει ότι ξοδεύει πολλές ώρες σε οθόνες ημερησίως, βιώνει σχολικό εκφοβισμό.

Ένα στα 4 παιδιά, αισθάνεται πώς το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές τους.

100% των παιδιών θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, επιλέγοντας την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο για τη βία και τον εκφοβισμό – Bullying του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά του Bullying, σε ειδική εκδήλωση με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στην ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (European Antibullying Network) και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο “YouSmile”. Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της τετραήμερης δράσης του Οργανισμού, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση 1.000 μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Αττικής, για το φαινόμενο του bullying, υπό τον συντονισμό της εξειδικευμένης ομάδας Ψυχολόγων του.

O Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος. Κώστας Γιαννόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ανέφερε: «1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα δηλώνει ότι δέχεται bullying και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει γιατί ένα παιδί που εκφοβίζεται βιώνει μία καθημερινή ψυχική και σωματική φρίκη, έναν Γολγοθά, που εμείς ως κοινωνία οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε τα παιδιά μας. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίνει έμφαση στην πρόληψη, υλοποιώντας σειρά δράσεων, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, με εξειδικευμένους Ψυχολόγους. Η ανάγκη για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού μας, βάσει των οποίων καταγράφεται αύξηση 85% στον αριθμό των παρεμβάσεων μας στα σχολεία για θέματα βίας και εκφοβισμού».

«Παιδιά καλούν καθημερινά στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. To 2023, καλούσε 1 παιδί κάθε 2 ημέρες για να λάβει ψυχολογική υποστήριξη για θέματα που αφορούν περιστατικά κακοποίησης, βίας ή οτιδήποτε άλλο θίγει τα βασικά δικαιώματα των παιδιών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, το 2023 ενημερώθηκαν περίπου 30.000 παιδιά από σχολεία που συνεργαζόμαστε πανελλαδικά», ανέφερε η Ιωάννα Χαρδαλούπα, Ψυχολόγος και Συντονίστρια του Κέντρου για τη βία και τον εκφοβισμό – Bullying, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παρευρισκόμενων. Στη συνέχεια παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας για το Bullying για τη σχολική χρονιά 2023-2024, όπου διαφαίνεται πως ο σχολικός Εκφοβισμός έχει αυξηθεί σε σχέση με τη προηγούμενη σχολική χρονιά και συνδέεται με τη Φτώχεια και τις Ανισότητες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχολεία πανελλαδικά δείχνοντας:

Η Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου “YouSmile”, Τζωρτζίνα Τσάγκα, ανέφερε μάλιστα πως «Στόχος της εκστρατείας του Οργανισμού «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ», που φέτος είχε συμμετοχές 541 σχολείων και 15.156 μαθητών, είναι όλα τα παιδιά να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στον Ενδοσχολικό Εκφοβισμό, να μιλήσουν ενάντια σε αυτό το πρόβλημα που επηρεάζει την καθημερινότητά τους».

Οι μαθητές-εθελοντές και μέλη της Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου “YouSmile” του Οργανισμού, απευθύνθηκαν σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς και γονείς, έχοντας ετοιμάσει ήδη προτάσεις για δράσεις πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου γιατί όπως ανέφεραν όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένα παιδί, είτε μικρά, είτε μεγάλα… είναι σημαντικά!

Πηγήhealthview

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία