Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη: Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

Με τις ΕΚΛΟΓΕΣ μπροστά μας...

Ποιο είναι το moto σας γι’ αυτές τις εκλογές και ποιοι οι στόχοι σας?

Πιστεύω ότι κάθε πολιτικός οφείλει να χτίζει με τους πολίτες τους οποίους θέλει να εκπροσωπήσει στο κοινοβούλιο την δική του σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Σίγουρα αρκετά από όσα κατά καιρούς ακούμε ή διαβάζουμε μπορεί να είναι ευχάριστα και σαφώς δεν κοστίζουν, τις περισσότερες, φορές, τίποτα στον πομπό τους. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι τελικά μόνον τα έργα μένουν, οι συγκεκριμένες λύσεις και οι πρωτοβουλίες που παίρνει καθένας μας για την εξεύρεσή τους. Επιλέγω λοιπόν,, να δώσω τον δικό μου αγώνα για την Ανατολική Αττική έχοντας να εισφέρω το δικό μου έργο, τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από το Υπουργείο Τουρισμού. Με όρους ειλικρίνειας και σεβασμού προς τον συμπολίτη μας, τον οποίο έχω υπηρετήσει αδιάκοπα την τελευταία τετραετία, ως μέλος της κυβέρνησης. Στόχος μου είναι να πετύχουμε, μαζί με τους ανθρώπους της περιοχής, να πετύχουμε την δημιουργία ενός ανοικτού και διαρκούς διαύλου επικοινωνίας, χωρίς φίλτρα ή άλλα τυχόν εμπόδια που νοθεύουν την πραγματικότητα του τόπου για τον οποίο έχω επιλέξει να προσφέρω.

Με προσωπική υπογραφή

Πότε κάνατε τελευταία φορά διακοπές?

Έχει περάσει σίγουρα πολύς καιρός.. Τουλάχιστον 3 γεμάτα χρόνια, μιας που αυτή η περασμένη τριετία υπήρξε μία πολύ έντονη και με πρωτόγνωρες προκλήσεις περίοδος. Για εμένα, όπως και για τους περισσότερους από τους συναδέλφους μου, ήταν λοιπόν αδύνατες οι διακοπές, όπως τις έχει ο μέσος εργαζόμενος στο μυαλό του. Περισσότερο, θα μπορούσα να μιλήσω για στιγμές χαλάρωσης, τις οποίες πέρυσι επεδίωξα και σε μεγάλο βαθμό πέτυχα να μου εξασφαλίσω το περασμένο καλοκαίρι.

Δίνετε το περιθώριο στον εαυτό σας να ξεκουραστεί και να αφήσει πίσω όλα τα άγχη της πολιτικής καριέρας?

Σίγουρα όχι. Ή τέλος πάντων όχι όσο θα έπρεπε. Η αλήθεια είναι πως με όσα έχουμε βιώσει το τελευταίο διάστημα, η χαλάρωση και η ξεγνοιασιά δεν υπήρξε ως επιλογή για εμένα. Από την στιγμή δε, της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, μία περιφέρεια τόσο σύνθετη και διαφορετική σε ό,τι έχει να κάνει με τα στοιχεία που περιλαμβάνει, με μία ανεξερεύνητη, σε μεγάλο βαθμό, και πολυδιάστατη προοπτική ανάπτυξης, το όποιο τέτοιο περιθώριο υπήρχε, σχεδόν εξαφανίσθηκε. Φυσικά, και αυτό υπήρξε για εμένα ακόμα μία συνειδητή απόφαση, απόρροια της ειλικρινούς μου πίστης στις δυνάμεις της περιοχής για την οποία θα ήθελα να συνεχίσω την δραστηριότητά μου εντός του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και της θέλησής μου να βρεθώ με τους ανθρώπους της, να τους γνωρίσω προσωπικά, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για το πώς μπορούμε να αναδείξουμε την περιοχή και να πετύχουμε μαζί την πρόοδο, χτίζοντας τον δικό μας, προσωπικό δεσμό εμπιστοσύνης και μία σχέση στερεωμένη στην ειλικρίνεια.

Νιώθετε κάποιες φορές ότι θα θέλατε να είστε απλή υπάλληλος στο υπουργείο και να φεύγετε όποτε το έχετε ανάγκη?

Νομίζω θα ήμουν τουλάχιστον αχάριστη αν έλεγα κάτι τέτοιο. Σαφώς, υπάρχουν στιγμές που το βάρος της ευθύνης με την οποία είναι αυτονόητα συνδεδεμένη η ανάληψη ενός δημόσιου αξιώματος γίνεται δυσβάστακτο. Για εμένα ωστόσο, η πολιτική αποτελεί μία πολύ συνειδητή επιλογή, η οποία έγινε γνωρίζοντας από την αρχή, σχεδόν όλες, τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις τις οποίες κρύβει. Ως άνθρωποι έχουμε όλοι τις αδυναμίες μας, τα θέλω μας και τα μπορώ μας. Όλα αυτά πολλές φορές δυστυχώς, καλούμαστε να τα βάλουμε σε δεύτερη μοίρα λόγω της ευθύνης μας. Αυτό το οφείλουμε πρώτα στους εαυτούς μας και τις αξίες που πρεσβεύουμε, ύστερα δε, στους συμπολίτες μας και τους ανθρώπους που έχουν πιστέψει σε εμάς.

Ποιες θα ήταν ιδανικές διακοπές για εσάς? Είστε άνθρωπος του βουνού ή της θάλασσας? Θα διαλέγατε: Ελλάδα ή εξωτερικό, πολυτελή διαμονή ή κάμπινγκ, ένα μικρό νησί ή Μύκονο?

Θα ξεκινήσω από τις εύκολες απαντήσεις. Σίγουρα Ελλάδα! Όσον αφορά την πολυτέλεια, αυτό εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το τι εννοεί καθένας μας με τον όρο. Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει και στην χώρα μας, κάμπινγκ που ξεπερνούν σε παροχές και ανέσεις ακόμη και αρκετά 4στερα ξενοδοχεία. Όσον αφορά τα δικά μου γούστα, θα με έβαζα κάπου στην μέση. Αυτό που μετρά περισσότερο στα δικά μου μάτια είναι η ποιότητα της οποιασδήποτε παρεχόμενης υπηρεσίας, το πόσο εξατομικευμένη είναι – δεν μου αρέσει καθόλου το έτοιμο και απρόσωπο – η καλή σχέση τιμής και παροχής, το χαμόγελο του ανθρώπου που θα σε φιλοξενήσει και φυσικά… η καλή παρέα! Τώρα στο μεγάλο δίλημμα: βουνό ή θάλασσα. Έχω μία μικρή προτίμηση, και λόγω καταγωγής στο βουνό. Σε μία χώρα, σαν την Ελλάδα, όμως νομίζω δεν χρειάζεται να διχαζόμαστε με ψευδοδιλλήματα. Είμαστε ευλογημένοι να μένουμε σε έναν τόπο όπου βουνό και θάλασσα συνδυάζονται, σχεδόν παντού, με μία μοναδική αρμονία.

Κάνετε κάποιο σπορ που αγαπάτε πολύ και θα θέλατε να είχατε περισσότερο χρόνο για να ασχοληθείτε με αυτό?

Χωρίς να θέλω να απογοητεύσω κανέναν, ιδιαίτερα λάτρης των σπορ δεν υπήρξα ποτέ. Πέρα από σπορ, όπως το σκι, ή η κολύμβηση, τα οποία συνδύαζα πάντα με κάποια εξόρμηση, προσπαθούσα, όπως όλοι νομίζω, να εντάσσω κάποιου είδους δραστηριότητας στην καθημερινότητά μου, στο πλαίσιο της καθημερινής φροντίδας της υγείας μου. Πλέον δυστυχώς, με τις υποχρεώσεις διαρκώς να πληθαίνουν και να εντείνονται, δεν υπάρχει χρόνος, πολλώ δε μάλλον ενέργεια, ούτε για ένα περπάτημα στην γειτονιά μου. Αυτό σίγουρα με στενοχωρεί και με πιέζει καθημερινά πολύ.

Στους χρόνους της χαλάρωσης, όποτε αυτοί υπάρχουν, τι είναι αυτό που περιλαμβάνεται σίγουρα στη λίστα σας.

Σε αντίθεση με την γυμναστική, υπήρξα σχεδόν από τότε που αρχίζω να θυμάμαι τον εαυτό μου, φανατικός λάτρης του διαβάσματος. Το διάβασμα, από ένα μυθιστόρημα, έως την καθημερινή ενημέρωση, έχει σταθερά την θέση του μεταξύ των πραγμάτων που θα κάνω όταν, και εφόσον βρεθεί προσωπικός χρόνος. Υπ’ αυτήν την έννοια, νιώθω χαρούμενη που αποτελεί και μέρος της δουλειάς μου. Πέρα από αυτό, εφόσον μου το επιτρέπει ο χρόνος δεν θα έλεγα ποτέ όχι σε μία βόλτα για σινεμά ή ένα δείπνο, ενώ η χαλάρωση στο σπίτι με μουσική είναι σίγουρα ένας ιδανικός τρόπος να κλείσει η ημέρα.

Σας αρέσει η μαγειρική? Ποια είναι η αγαπημένη σας κουζίνα?

Η μαγειρική πάντοτε με ιντρίγκαρε, όπως και κάθε σχεδόν δραστηριότητα που εμπεριέχει τόσο έντονα το κομμάτι της δημιουργίας, της σύνθεσης και της ανταμοιβής από την ευχαρίστηση του ενός φίλου ή αγαπημένου σου. Επειδή όμως, θα μας διαβάσουν και γνωστοί, οφείλω να ομολογήσω ότι οι επιδόσεις μου σε αυτόν τον τομέα δεν είναι ιδιαίτερα σπουδαίες. Αγαπημένη κουζίνα με διαφορά και χωρίς δεύτερη σκέψη η ελληνική. Ακόμη πιο αγαπημένη, η κουζίνα της μαμάς και οι άφταστες πίτες της!

Ποιο look σας αντιπροσωπεύει όταν σας δίνετε η ευκαιρία να μην επιλέξετε αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα

Γενικότερα, εκμεταλλεύομαι στο έπακρον κάθε τέτοια ευκαιρία, καθότι σίγουρα η άνεση και η λειτουργικότητα έρχονται για εμένα και το πρόγραμμά μου πρώτες στην λίστα των αναγκών μου σύμφωνα με το καθημερινό μου πρόγραμμα. Εφόσον λοιπόν, υπάρχει το περιθώριο να ξεφύγουμε από αυστηρό ή επίσημο κώδικα ενδυμασίας, προτιμώ μία προσεγμένη αλλά casual, άνετη εμφάνιση, ακόμη και με sneakers που θα με βγάλει ασπροπρόσωπη από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Αν ετοιμάζεστε για ταξίδι και υπάρχει περιορισμός στις βαλίτσες σας, τι είναι αυτό που δε λείπει ποτέ από μέσα?

Οπωσδήποτε ένα βιβλίο, το laptop μου και ένα ζευγάρι άνετα flat παπούτσια.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤOP LIST

Ταινία που έχετε δει πάνω από 3 φορές

Δεν θα πω την κλασσική – Τιτανικός – παρότι πράγματι την έχω δει πολλές περισσότερες από 3 φορές. Θα πω την «Πολίτικη Κουζίνα», μία ταινία την οποία θεωρώ ως μία από τις κορυφαίες ελληνικές δημιουργίες του αιώνας μας. Όσες φορές και να την δω θα με συγκινήσει διαφορετικά, θα με κάνει να μυρίσω ακόμη ένα μυρωδικό της υπέροχης πολίτικης κουζίνας. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους.

Αγαπημένο βιβλίο

Νομίζω, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, ο Καζαντζάκης ασκεί μία διαφορετική επίδραση. Τα δε, συγγράμματά του άλλαξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ελληνική κοινωνία, συνεχίζουν δε να αγγίζουν τον ψυχισμό του σύγχρονου Έλληνα. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιο, αυτήν την φορά θα πάω με το κλασσικό – «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Νομίζω οι συστάσεις περιττεύουν.

Πατατάκια ή σοκολάτα?

Χωρίς δεύτερη σκέψη, σοκολάτα!