Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μανώλης Χριστοδουλάκης στο voreiaproastia.gr – Τι λέει για το ΠΑΣΟΚ, την Φώφη Γεννηματά και την Ανατολική Αττική 

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης κλιμακώνει με δυναμικό τρόπο την προεκλογική του εκστρατεία ως υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής. Ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μιλά για το διακύβευμα των εκλογών, για την Φώφη Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ και την Ανατολική Αττική που κυριολεκτικά «οργώνει»  αυτές τις μέρες.

Κύριε Χριστοδουλάκη υπήρξατε ο νεότερος Γενικός Γραμματέας του ιστορικού κινήματος! Πως αισθάνεστε γι’ αυτό; Ο πολιτικός κόσμος αγκαλιάζει τους νέους;  

Ήταν μια μοναδική τιμή, μια τεράστια ευθύνη για την οποία θα είμαι ευγνώμων πάντα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά που με πρότεινε, αλλά και στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος που άνοιξαν την πιο θερμή αγκαλιά τους. Για πολλά χρόνια αντιμετωπίζαμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο λειτουργούσε με αποκλεισμούς της νεότερης γενιάς. Το χειρότερο όμως ήταν ότι προσπαθούσε να αφομοιώσει τον ριζοσπαστισμό των νέων και να τους φέρει στα μέτρα του. Το αντιμετωπίσαμε σε πολλές περιπτώσεις και δυστυχώς για το φαινόμενο φέρουν ευθύνη και οι νεότεροι διότι γύρισαν την πλάτη τους στην πολιτική. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι νέοι άνθρωποι οφείλουν και πρέπει να συμμετέχουν στην πολιτική και να ασχολούνται με τα κοινά, καθώς οι νέες ιδέες φέρουν μια δυναμική και μια φρεσκάδα που εκλείπει από το σύγχρονο πολιτικό σύστημα. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να παραγκωνίζουμε την εμπειρία και την πείρα των παλιότερων. Ένα πετυχημένο μείγμα είναι αυτό που συνδυάζει την ορμή και όρεξη των νεότερων , με τη γνώση και την πείρα των παλαιότερων στελεχών. 

Τι θα λέγατε για την Φώφη Γεννηματά σήμερα; 

Υπάρχει, ακόμα και τώρα, μια συναισθηματική φόρτιση σε όλους όσοι βρεθήκαμε πολύ κοντά στην Πρόεδρο. Έχουμε χρέος να μιλήσουμε γι’ αυτήν. Της το χρωστάμε και της το χρωστάω. Η Φώφη Γεννηματά ήταν και είναι ένας φάρος αξιών για το δημοκρατικό χώρο και για τη χώρα. Δεν κράτησε απλά όρθια την παράταξη στα δύσκολα, κράτησε και όλους εμάς. Μας έμαθε ότι αξίζει να παλεύεις για αξίες, ιδέες και ιδανικά. Ότι η πολιτική δεν είναι συναλλαγή, διαπραγμάτευση και παρασιτισμός. Με το παράδειγμα της μας δίδαξε να μην κάνουμε ποτέ πίσω στις αρχές μας, να μην απεκδυόμαστε ποτέ το βάρος της ευθύνη μας. Μας ενέπνευσε με το ήθος της, την συνέπεια της, το όραμα της για την πατρίδα και την κοινωνία. Η Φώφη Γεννηματά ήταν από άλλο υλικό φτιαγμένη. Από το υλικό των ονείρων, που κάνει την διαφορά μεταξύ των οραματιστών πολιτικών που μένουν για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων και όσων περνούν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. 

Σε ποιον ιδεολογικό χώρο τοποθετείτε σήμερα πολιτικά το ΠΑΣΟΚ; 

Θα σας απαντήσω όπως ακριβώς απαντώ σε ένα καφενείο στις Αχαρνές, σε ένα κατάστημα της Ραφήνας, σε ένα εστιατόριο στον Ωρωπό, σε ένα μανάβικο στο Μαρκόπουλο όταν με ρωτούν ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα: «Προερχόμαστε από εσάς, κάναμε μεγάλα πράγματα μαζί σας, κάναμε λάθη και τα πληρώσαμε. Είμαστε πάλι εδώ, δυνατοί και έτοιμοι γιατί είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που κυλά στο αίμα της ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα σας. Πέσαμε, αντέξαμε όμως και σηκωθήκαμε ώστε να αναγεννηθούμε. Και μαζί με μας να αναγεννηθεί και η κοινωνία». 

Είστε υποψήφιος στην Ανατολική Αττική. Έχουμε δει και πολλές δράσεις σας στην περιοχή. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι; Τι σας λένε; 

Είναι μια περιφέρεια με τεράστιες δυνατότητες αλλά έχει να αντιμετωπίσει και πολλές προκλήσεις και προβλήματα. Η Ανατολική Αττική συμπυκνώνει ένα πρωτοφανές παράδοξο: Είναι τόσο κοντά στο κέντρο αλλά τόσο παρατημένη από τα κέντρα εξουσίας.  Οι  κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν την στήριξαν στην πράξη αλλά την επέλεξαν πολλές φορές ως ένα βολικό σκηνικό για στημένα σόου επισκέψεων και ανεκπλήρωτων εξαγγελιών. Τη στιγμή, μάλιστα, που οι περιοχές της ανατολικής Αττικής έχουν υποστεί πολλαπλές ανθρώπινες και οικολογικές τραγωδίες. Για μένα, τα άμεσα ζητήματα που πρέπει να λυθούν είναι ξεκάθαρα. Πρώτον, η διασύνδεση της Ανατολικής Αττικής με την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και την νησιωτική Ελλάδα και δεύτερον η βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη των ευρύτερων περιοχών με έργα υποδομής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Παράλληλα, το κράτος οφείλει να στηρίξει τους κάτοικους, επαγγελματίες και παραγωγούς της Ανατολικής Αττικής, αυτούς δηλαδή που αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο ανάπτυξης της περιοχής. Επιπρόσθετα, σημαντικά ζητήματα είναι αυτά που αφορούν την ασφάλεια και εγκληματικότητα των περιοχών, με το κράτος να αφήνει στο έλεος τους πολίτες, απροστάτευτους και μόνους. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα γενικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία στο σύνολο της, η ακρίβεια, η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, ιδίως για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους ευάλωτους συμπολίτες μας.  Ένα ακόμη μείζον ζήτημα και πρώτο στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ είναι η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής αξίζουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το πρώτο κόμμα που αναγνωρίζει την έλλειψη ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική και αναφέρεται η δημιουργία του στο πρόγραμμα μας. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή την περιφέρεια ηττήθηκε κατά κράτος και επανειλημμένα ο κεντρικός σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας με τις μνήμες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι να είναι ακόμη νωπές. Είναι αδιανόητο στην καρδιά της Αττικής, οι συμπολίτες μας να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε ότι θα είμαστε δίπλα τους. Ότι υπάρχει λόγος να εμπιστευτούν την πολιτική ξανά.

Ποιος είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Είναι 32 ετών.

Πέρασε από τους πρώτους στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποφοιτώντας με άριστα. Έκανε μεταπτυχιακό στο London School of Economics στις Πολιτικές Επιστήμες και την Πολιτική Οικονομία.  Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Βιοϊατρικής Τεχνολογίας  στο ΕΜΠ.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον ιδιωτικό τομέα με αντικείμενο την παραγωγή  λογισμικού στον κλάδο της υγείας

Τον Απρίλιο του 2018 εκλέγεται  Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, ο νεότερος στην ιστορία των  κομμάτων 

Όργωσε την Ελλάδα, οργανώνοντας το κόμμα εξ αρχής από τη βάση και καταφέρνοντας να χτίσει, μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του Κινήματος,  τους πυρήνες του κινήματος σε χώρους εργασίας και στην κοινωνία.  

Στις εκλογές του 2019 ήταν στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Παθιάζεται με την συμμετοχή, την ομαδικότητα, την συνέπεια

Απεχθάνεται την απάθεια, τη διαπλοκή και την πολιτική συναλλαγή  

Στις εκλογές του 2023 είναι υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική.