20/04/2024

Κλυδωνίζει τις αγορές η Credit Suisse – «Βουτιά» και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Συνεχίζεται το ντόμινο στις αγορές που ξεκίνησε από την ημέρα που κήρυξε πτώχευση η αμερικανική SVB. 

Μετά την ελεύθερη πτώση της τάξης του 24% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η μετοχή της Credit Suisse τέθηκε σήμερα σε αναστολή διαπραγμάτευσης καθώς κατέγραψε νέες απώλειες άνω του 20%.

Αυτό προκλήθηκε από την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%).   

Παράλληλα ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. 

Σε τραπεζικό sell off οδηγήθηκαν και η Societe Generale που ανέστειλε τη διαπραγμάτευση με πτώση 9,40%, καθώς και οι τράπεζες Montei dei Paschi και Unicredit.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ισχυρές απώλειες στο -2,88% και τις 436 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 3,18%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,64% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,97%.  

Στην Ελλάδα, ο ΓΔ σημειώνει βουτιά άνω του 3%, με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 8% και να παρασύρουν και τα μη τραπεζικά blue chips.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones υποχωρούν κατά 534 μονάδες, ή 1,6%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq-100 κατά 1,8% και 1,6%, αντίστοιχα.

Πηγή: skai.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία