19/04/2024

Μια μέρα και μια νύχτα στην κουζίνα

Ημερολόγιο οικοδέσποινας – γήινη ημερομηνία… Δευτέρα 19/12/2022. Xθες έβλεπα Star Trek, αλλά μάλλον αυτό φαίνεται, καθώς η νέα σελίδα στο ημερολόγιό μου, αντιγράφει τον Κάπτεν Κερκ…

Μια εβδομάδα πριν…

Να λοιπόν, που έφτασε η στιγμή  για να προγραμματίσω τα ψώνια του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Μια και η οικογενειακή δημοσκόπηση έβγαλε τελικά το πόρισμα να φάμε στο σπίτι μας, μαζί με συγγενείς και φίλους, ανήμερα Χριστουγέννων, πρέπει να βάλω το πρόγραμμά μου σε εφαρμογή.

Σημειώσεις για ψώνια

Την παραμονή θα φτιάξω το περίφημο glühwein, το ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά, όπου οι Γερμανοί ονομάζουν «Νέκταρ» των Χριστουγέννων.  Υπολογίζω να το συνοδεύσω με μια περιποιημένη επιλογή τυριών και αλλαντικών, καθώς και με πολλά διαφορετικά είδη ψωμιού και bread sticks. Θα πρέπει να πάω και στην κάβα να διαλέξω με τη βοήθεια των ειδικών, το κατάλληλο κρασί για να συνοδεύσει τη βραδιά μας. Μην ξεχάσω να δω και τι κρασί θα χρειαστώ για την συνταγή glühwein και αν μου λείπει κάτι άλλο από τα υλικά μου.

Next stop… ανήμερα

Ανήμερα, αγαπημένο μου ημερολόγιο έχω σκεφτεί διάφορες εναλλακτικές, για τις οποίες πρέπει να αποφασίσω τελικά τι θα επιλέξω προκειμένου να οργανώσω σωστά τα ψώνια μου.

Κοιτώντας για συνταγές βρήκα ανάμεσα στα χαρτιά μου και το γιορτινό μενού του Hubeat. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μια τέτοια λύση, μου δίνει τη δυνατότητα να παραγγείλω ένα ολοκληρωμένο ποιοτικό καλομαγειρεμένο φαγητό, που περιέχει σούπα, σαλάτα, κύριο πιάτο με εναλλακτική επιλογή κρέατος και γλυκό, σε εξαιρετική τιμή. 

Η επόμενή μου επιλογή όσο αφορά στο κρέας, να παραγγείλω διάφορους μεζέδες – όπως είδα στο ψητοπωλείο Σουβλισερί Κοκορέτσι ότι μπορώ να προπαραγγείλω διάφορα κρεατικά για να μπουν μαζί με το κυρίως πιάτο σαν ορεκτικά στη μέση του τραπεζιού.

Οπότε: ετοιμάζω πλήρες μενού για το τραπέζι με τα χεράκια μου, ή επιλέγω την ποιοτική κατά τα άλλα λύση του έτοιμου φαγητού, στο οποίο εγώ μπορώ να ετοιμάσω επιπλέον σαλάτες της αρεσκείας μας, ορεκτικά και φυσικά το ανάλογο κρασί?

Μην ξεχάσω να συννενοηθώ αν κάποιος θα φέρει γλυκό. Αν όχι πρέπει να πάω μέχρι το Ίλιον να πάρω γαλακτομπούρεκο, ή να πεταχτώ στη Λουίζα για τουρτίτσα.

Σημείωση: να μιλήσω με το σεφ του Hubeat, που είναι πάντα ενήμερος και διαθέσιμος να βοηθήσει στους συνδυασμούς των γεύσεων, καθώς πρέπει να κάνω προπαραγγελία και εκεί για το φαγητό που θα χρειαστώ.

Συνταγή Glühwein – Ζεστό κρασί

Υλικά:

  • 1 μεσαίο πορτοκάλι
  • 150 γρ νερό
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 10 καρφιά γαρίφαλα
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 3 αστεροειδής γλυκάνισους
  • 750 ml ξηρό κόκκινο κρασί
  • Ρούμι ή αμαρέτο, για σερβίρισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Αφαιρέστε τις φλούδες από το πορτοκάλι και χωρίστε της σε μεγάλες λωρίδες, προσέχοντας να αποφύγετε τη λευκή σάρκα καθώς πικρίζει. Στύψτε το πορτοκάλι και κρατήστε στην άκρη το χυμό. Προσθέστε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και χαμηλώστε τη φωτιά, όταν είστε σίγουροι ότι έχει διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέστε τα γαρίφαλα, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τις φλούδες πορτοκαλιού και το χυμό του. Σιγοβράστε περίπου για 1 λεπτό μέχρι να σχηματιστεί ένα αρωματικό σιρόπι. Μειώστε περαιτέρω τη φωτιά και προσθέστε το κρασί. Αφήστε το να σιγοβράσει για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Σερβίρετε σε ποτήρια του κρασιού ή μικρές κούπες, προσθέτοντας ένα κ.τ.γ. ρούμι ή Αμαρέτο και αν επιθυμείτε, μπορείτε να γαρνίρετε με φλούδα πορτοκαλιού και γλυκάνισο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία