29/03/2024

Πρόγραμμα «Πολιτιστικές διαδρομές» Δήμου Αμαρουσίου: «Ο Δρόμος του Νερού» το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022

Με στόχο την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας του Αμαρουσίου και τη  γνωριμία των Μαρουσιωτών με τη Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά της πόλης μας, ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου προσκαλεί τους δημότες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Δήμου «Πολιτιστικές Διαδρομές».

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η περιήγηση στο Αδριάνειο Υδραγωγείο, την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022, ακολουθώντας το Δρόμο του Νερούόπως διατρέχει την Ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, επαναλαμβάνεται η ίδια διαδρομή το Σάββατο 1η Οκτωβρίου και ώρες 09.45-13:00.

Η περιήγηση θα ξεκινήσει από τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ και συγκεκριμένα από τα φρεάτια 133, 132, 131 και 130 του Αδριάνειου Υδραγωγείου του 2ου αι. μ.Χ., του σπουδαιότερου τεχνικού έργου της αρχαιότητας στην Αττική και τη ρωμαϊκή δεξαμενή του 1ου-2ου αι. μ.Χ., που βρίσκεται ΒΑ του κεντρικού σταδίου.

Μετά από μία πεζοπορία 45΄, στο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, θα επισκεφτούμε στη συνέχεια, το Αρχαιολογικό πάρκο, επί των οδών Ζήνωνος Ελεάτου και Αγησιλάου, (πλησίον του ΙΑΣΩ).
Αποτελεί έναν μεγάλης σημασίας αναδεδειγμένο αρχαιολογικό  χώρο, με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροικίας (villa rustica), που χρονολογούνται από τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. έως την Τουρκοκρατία και με ευρήματα που ανάγονται ήδη από τον 4ο αι. π.Χ.

Στον δεύτερο αυτό σταθμό της διαδρομής θα ξεκουραστούμε απολαμβάνοντας το τοπίο.

Ο επόμενος σταθμός είναι στο κέντρο της πόλης, στο εκθετήριο αρχαίων υδραυλικών έργων (αγωγών) και σιρού, επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παλαιολόγου (όπισθεν του κτιρίου Hondos Center). Ευρήματα όλα της διαδρομής του «Νερού» στο Μαρούσι, που παρά του ότι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, οι περισσότεροι δημότες δεν γνωρίζουμε.

Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί στις δύο κεντρικές πλατείες της πόλης μας, την Πλατεία Κασταλίας και την Πλατεία Ηρώων με τις ιστορικές τους κρήνες, οι οποίες τροφοδοτούσαν με το φημισμένο Μαρουσιώτικο νερό,  τους κατοίκους της παλιάς Αθήνας.


Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ), με την επιμέλεια του Προέδρου της κ. Νίκου Πέππα.

Η περιήγηση υποστηρίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, με παρουσίαση που θα γίνει από την κα Θεοδώρα Τζεφέρη, Υπεύθυνη Αρχαιολόγο της περιοχής του Αμαρουσίου, του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων.

Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί το Δημοτικό Γυμναστήριο «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ», (Βας. Όλγας 12, Μαρούσι), Ώρα: 9:45΄
Ο Δήμος Αμαρουσίου θα διαθέσει λεωφορεία για την μεταφορά των συμμετεχόντων, με αναχώρηση και επιστροφή στο κέντρο του Αμαρουσίου.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρουσίου
κα Ρούλα Ρέππου
τηλ. επικοινωνίας: 2108056314, εσωτ.219
e-mail keda@maroussi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία