19/04/2024

Το Κοιμητήριο της Κηφισιάς στο Ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου των Σημαντικών Κοιμητηρίων στην Ευρώπη

Άρθρο της Ράνιας Ντάλλη, Κοινοτικής Συμβούλου Κηφισιάς

Όπως είναι γνωστό, το Δημοτικό Κοιμητήριο της Κηφισιάς  έχει ενταχθεί ήδη από το 2017 στο Σύνδεσμο των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries in Europe), με πρωτοβουλία της τότε προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς κυρίας Ρένας Πολίτη. Ο Σύνδεσμος αυτός ενσωματώνει τους εθνικούς φορείς, οι οποίοι διαχειρίζονται Κοιμητήρια ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών, αλλά και συνεργασιών στους τομείς της προστασίας, αποκατάστασης και διαρκούς βελτίωσης των λειτουργιών των Κοιμητηρίων, ο Σύνδεσμος των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης επιδιώκει να προβάλλει τα Κοιμητήρια ως θεμελιώδες τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος, τα Σημαντικά Κοιμητήρια της Ευρώπης εντάχθηκαν και ανήκουν στο Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών της Ευρώπης (Cultural Routes of Europe).

Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακών συναντήσεων, λόγω της πανδημίας του κορονοιού, η Ετήσια Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο του Συνδέσμου των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης έλαβαν φέτος χώρα δια ζώσης, από τις 15 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου 2022, στο Βελιγράδι, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Σερβικής Κυβέρνησης.

Ως εντεταλμένη Κοινοτική Σύμβουλος Κηφισιάς για την εύρυθμη λειτουργία του Κοιμητηρίου, είχα την τιμή και τη χαρά να εκπροσωπήσω το Κοιμητήριο και την Κοινότητα της Κηφισιάς στις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις μαζί με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.

Η δική μου παρουσία, εκτός της συμμετοχής μου στις ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν για τα τρέχοντα θέματα του Συνδέσμου στη Γενική Συνέλευση των μελών (προϋπολογισμός, απολογισμός,  κλπ.), συνοψίζεται σε μία 20λεπτη ομιλία στα αγγλικά με θέμα «Το Κοιμητήριο της Κηφισιάς: μία μελέτη περίπτωσης σε σχέση με την ανοικτότητα» (Kifissia cemetery: a case-study on openness). Μέσω πλούσιου φωτογραφικού υλικού, ανέδειξα τον αρχιτεκτονικό πλούτο των ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου μας, την αξιομνημόνευτη «πράσινη» πλευρά του, αλλά και τη σημαντική καταγραφή του Κοιμητηρίου της Κηφισιάς στην τοπική και εθνική ιστορική διαδρομή, ως τελευταία κατοικία σημαντικών προσωπικοτήτων της πατρίδας μας. Επίσης, έκανα λόγο για μία πρώτη προσπάθεια της Διοίκησης να «ανοίξει» το Κοιμητήριο στην κοινωνία μέσω ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές και φοιτητές, το οποίο έχει εκπονήσει με τη συνδρομή του Συνδέσμου. Στο τέλος της ομιλίας μου και εκτός προγράμματος, κάλεσα στο βήμα την εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας μας, Δρ. Ανδρομάχη Κατσελάκη, η οποία παρουσίασε αδρομερώς ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχέση με τα Σημαντικά Κοιμητήρια, το οποίο θα μας διαθέσει προς χρήση. Η Δρ. Κατσελάκη παρουσίασε, επίσης, δείγμα ενός εξαιρετικού φυλλαδίου, που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Πολιτισμού για το Κοιμητήριο της Κηφισιάς, και με τη δική μας συνεργασία, προκειμένου να διαφημισθεί το Κοιμητήριό μας, εκτός των άλλων, και ως τοπόσημο των Πολιτιστικών Διαδρομών στην Ευρώπη.

Οι Σέρβοι φίλοι μας διοργάνωσαν ένα εξαιρετικό συνέδριο. Χρήσιμα συμπεράσματα αντλήσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ιστορικό κοιμητήριο της πόλης και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες κοιμητηρίου του Δήμου  Βελιγραδίου, που στεγάζονται εκεί και παραμένουν διαθέσιμες για τους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο, με το 85% των εσόδων να επιστρέφει στο Δήμο. Πλούσιες και οι παράλληλες-ψυχαγωγικές πολιτιστικές εκδηλώσεις των Σέρβων προς τιμήν των συνέδρων, οι οποίες μας έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξουμε χρήσιμη δικτύωση με τους ομολόγους μας από τα σημαντικότερα κοιμητήρια της Ευρώπης.

Ιδιαίτερα συγκινητική και σημαντική στο φετινό Συνέδριο του Βελιγραδίου ήταν η εισδοχή του Πατριαρχικού και Ρωμαίικου Κοιμητηρίου του Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης στο Σύνδεσμο Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης και η εκεί παρουσία του εκπροσώπου του εν λόγω Κοιμητηρίου, Μέγα Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου, ο οποίος εντυπωσίασε με την ευρύτητα του πνεύματός του.

Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης αποφασίστηκε να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 στην Μάντουα της Ιταλίας. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε σχέδια συνεργασιών, με στόχο την προβολή του Κοιμητηρίου της Κηφισιάς, ως πολιτιστικού και ιστορικού τοπόσημου, στην Ελλάδα και τον κόσμο.

πηγή:kifissia news

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία